Licht bij het Paaskruis van Nijkleaster |
Paaswake op het kerkhof
Om 4:30 uur gaat de wekker op deze vroege Paasmorgen.
Opstaan, en klaarmaken voor vertrek.
Durkje en ik rijden van Feinsum naar Jorwert, waar we als Stifting Nijkleaster samen met de Protestantse Gemeente Westerwert het vrolijke Paasfeest gaan vieren in en rond de Sint-Radboudkerk, de kloosterkerk van Nijkleaster in het Friese Jorwert.
Als we tegen 6:00 uur arriveren bij de eeuwenoude dorpskerk, brandt het hout al volop in de vuurschaal en staan al zo'n twintig Paasfeestvierders in een langgerekte kring bij de kerkdeur, op het kerkhof bij de vuurschaal met het flakkerende licht. Ook pelgrim Anne Marie die twee nachten geleden in onze Refugio Ultreia Feinsum - en afgelopen nacht in deze Jorwerter kerk-refugio - overnachtte is al zo vroeg in de ochtend aanwezig bij deze Paaswake.
Vlak na 6:00 uur heet voorganger dominee Hinne Wagenaar de tientallen aanwezigen van harte welkom.
Dan klinkt er fluitmuziek van Hindrik van der Meer over het kerkhof, en vervolgens zingen we met z'n allen: "Meitsje in fjoer yn 'e tsjustere nacht en nim alle bangens wei".
Daarna gaan we allen naar binnen, de kerkzaal in.
Paaswake in de kerk
Daar wordt de nieuwe Paaskaars binnengedragen en aangestoken. En vanaf deze Paaskaars wordt dan het licht aan ons allen doorgegeven. Resultaat is dat wij allen de Paaswake vervolgen met een kaars in de hand. Binnen en buiten wordt het langzaam licht. Wij zingen daarbij: "Kom, as it tsjuster is mei fjoer dat ús nacht ferljochtet en dat bliuwt,".
Er wordt uit de Bijbel gelezen en we zingen weer over het licht: "Ljocht ûntkime oan it tsjuster". Het 'ljocht' wordt expressief hartstochtelijk gezongen.
Na de preek over 'Ferbjustere' zijn, zingen we: "Licht dat ons aanstoot in de morgen".
Tijdens het herhaaldelijk zingen van "'t Goede is sterker as 't kweade' hernieuwen we - voor wie dat wil - bij de viertafel met het water in het doopvont onze doop.
En voordat Hinne Wagenaar deze Paaswake afsluit met het uitspreken van de Zegen, wordt iedereen uitgenodigd om het Paas-kruis in de kerk mooi te maken, door het één voor één met voorjaarsbloemen te versieren.
Paasontbijt en Paaskuier
Dan staan achter in de kerkzaal de tafels gereed met daarop het feestelijk Paas-ontbijt, waarvan wij allen met smaak eten en drinken. De vrijwilligers van Nijkleaster en Westerwert doen hun best om iedereen een gevarieerd ontbijt aan te bieden, met ook een vrolijk Pasen-ei erbij.
En dan gaan we onder begeleiding van Sietske Visser naar buiten, en het dorp uit, want buiten de bebouwde kom van Jorwert gaan we het eeuwenoude natuurschone polderlandschap in, op weg naar de Leonserpolder, wandelend over het Friese Jabikspaad, door de velden richting Leons.
En de pelgrim? Zij gaat dan verder in tegenovergestelde richting; verder op het Jabikspaad richting Mantgum, naar Terbant.
Eerst wandelen we in stilte, waarna we een bezinningsvraag meekrijgen over één van onze levenservaringen vanuit het donker - via maanlicht - op weg naar het volle licht van de zon.
En ondertussen schijnt de zon al weldadig over dit 'fûgeltsjelân' van Natuurmonumenten. We zien hazen door het veld rennen, en tien tot vijftien vogelsoorten zien en horen we in het slootwater, op de weilanden en tot hoog in de lucht.
Met elkaar in twee- of drietallen de verbinding zoekend, wandelen we vanuit de Leonserpolder weer terug naar de kerk in Jorwert.
Paasfeest-viering in de kerk
Onder leiding van pionier-predikant Hinne Wagenaar volgt dan de viering van Pasen, in de kerkdienst in de Sint-Redbadtsjerke.
We zingen opgewekte liederen over de zon van boven, over de vlam van Pasen, over ons leven ten goede gekeerd, en over Gods dag die is aangebroken.
Er wordt gelezen uit de Bijbel en we luisteren naar een overdenking over het thema: "Kijken doe je met je ogen, zien met hart en ziel", zulks naar een tekst van Anselm Grün, en de in de kerkzaal hangende schilderijen van Ton Schulten.
Vanuit de stilte klinkt vervolgens muziek, en zingen we: sjong, sjong, sjong; een Peaske-liet.
De collecte is bestemd voor hulp aan Oekraïne, dat vanuit deze protestantse gemeente door gemeenteleden wordt geboden: een vrachtwagen vol hulpgoederen gaat vanuit Bears naar Oekraïne.
Geheel daarbij passend zouden we nogmaals "'t Goede is sterker as 't kweade" zingen, maar er komt een vervangend lied, pas deze week op muziek gezet en begeleid door onze pianist van vandaag, door de Friese componist Hindrik van der Meer: "Wy binne makke foar it goede", over de 'Minskefamylje" vertaald naar een tekst van Desmond Tutu & de Dalai Lama. En ondertussen gaan we wederom naar het Paaskruis in de kerk, waar we het kruis nóg mooier decoreren met narcissen en tulpen; en ondertussen kunnen we onze witte windselen afdoen, om zo dat wat ons leven belast als het ware af te leggen in de schaal waarin alle windselen worden verzameld. Moeiten worden van ons weggenomen: Pasen.
Peaske 2022: Bangens bliuwt net, foar wa't betrout
Het slotgebed - waarin we danken voor het goede, maar ook bidden voor de mensen van veraf en dichtbij die het moeilijk hebben in leven en sterven, sluiten we af met het gezamenlijk zingen van Het Onze Vader, in het Fries: "God van fier en hein ús Heit".
En dan tot slot, voordat wij uiteen gaan, zingen we met zijn allen gezamenlijk en uitbundig in drie opeenvolgende talen het "A toi la gloire" & "U zij de glorie, opgestane Heer" & "Bangens soe bliuwe? Nee, foar wa't betrout".
De kerk gaat uit, we gaan naar huis, een zonnige Paasdag tegemoet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten