zondag 17 april 2022

Beginnen op het Jabikspaad in Feinsum

Goede Vrijdagochtend 15 april 2022
 
Pelgrim Anne Marie bij Refugio Ultreia Feinsum

Ervaren pelgrim
Aan het begin van de avond kregen we gisteren weer bezoek van een ervaren pelgrim, die gisteravond en vannacht bij ons verbleef in onze Refugio Ultreia Feinsum. Het gaat om pelgrim Anne Marie uit Zoeterwoude-Rijndijk.
Ze heeft al ettelijke pelgrimspaden bewandeld, zowel naar de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela, als ook naar het Italiaanse Rome. Daarnaast verhaalt ze vanavond over haar pelgrimstochten door bijvoorbeeld Polen, maar ook over haar voettocht langs Japanse tempels. En bovendien heeft ze haar wandelsporen ruimschoots verdiend op diverse algemene lange afstandswandelpaden door heel Nederland en daarbuiten.

Fries wandelproject
Maar nu is ze een heel ander wandelproject begonnen. Daarbij verbindt Anne Marie deeltrajecten van onder andere het Bonifatius Kloosterpad, het Claercamppad, het Nederlands Kustpad en het Jabikspaad in Fryslân.
Doel is om over oude en nieuw paden - waaronder kloosterpaden - zoveel mogelijk kerken te bezoeken. En toen ze gisteravond bij ons arriveerde, kon ze aan de hand van enkele kerkstempels in haar pelgrimspaspoort laten zien welke kerken ze al bezocht, waarvan ze een mooi kerkstempel kreeg.

Pelgrimerend naar Nijkleaster in Jorwert
Vanmorgen na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar, en dan stapt pelgrim Anne Marie vanuit onze refugio in Feinsum het Jabikspaad op, om vandaag over het Jabikspaad op Het Bildt uiteindelijk naar Peins te wandelen, alwaar ze zal overnachten in de plaatselijke kerk-refugio van Peins.
Daarna gaat haar pelgrimsroute verder via Franeker naar onder andere de kerk-refugio in de Sint-Redbadtsjerke van Jorwert, de kloosterkerk van Nijkleaster. 
Daar zal op Paasmorgen het Paasfeest worden gevierd. Nijkleaster begint daar om 6:00 uur met een Paaswake, waarna vanaf 7:00 uur alle gasten van Nijkleaster kunnen deelnemen aan het Paasontbijt met daarna de Paas-kuier, waarna vanaf 9:30 uur in de kloosterkerk van Jorwert het Paasfeest wordt gevierd onder leiding van Nijkleaster-pionierpredikant Hinne Wagenaar.

Geen opmerkingen: