zaterdag 12 maart 2022

Drenthepad van Gieten naar Exloo

Vrijdag 11 maart 2022
 
Bij Nederlands grootste hunebed, nabij het Hunebedcentrum in Borger

















Wandelen door Nationale Parken
In 1996 publiceerde Nivon Natuurvrienden Nederland haar wandelgids van het Drenthepad, dat deel uitmaakt van het landelijk netwerk van doorgaande, meerdaagse wandelroutes in Nederland. In 2021 kreeg ik voor mijn verjaardag van onze kinderen onder andere de routegids van dit pad, in de 6e druk van 2019. Dit Drenthepad is een zogenoemd Streekpad, nummer 6, waarmee je het oer-Drenthe ontdekt, al wandelend door Drenthes Nationale Parken en door het Geopark, op het oudste naoorlogse langeafstandswandelpad van Nederland. Het is een pad om te genieten van Drenthe, over paden en wegen, langs akkers en weiden, door bossen en over heide, over het zand en door het veen. In Geopark De Hondsrug maak je kennis met de prehistorie van de provincie Drenthe. Onderweg ervaar je de rust en ruimte van deze mooie provincie.
  • Nadat je bent vertrokken uit Beilen, kom je al snel in één van de mooiste natuurgebieden, om daar de uitgestrektheid van het Nationaal Park Dwingelderveld te ervaren. 
  • Via Havelte, door het Holtingerzand en door Diever kom je in het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Uitgestrekte bossen, heide en stuifduinen laten je genieten van Drenthe op zijn mooist. 
  • Tussen Leek en Eelde (in de Drents-Groningse Wolden) beleef je de Onlanden en voert het Drenthepad je langs schitterende landgoederen. 
  • Je betreedt het Nationaal Park Drentsche Aa; een gebied dat als stroomdal is opgebouwd uit tientallen diepjes, stroompjes en romantisch kronkelende beken, in een landschap van heide, kleurrijke hooilanden en esdorpen.  
  • Al snel kom je daarna in het UNESCO-Geopark. Op de Hondsrug wandel je door de Strubben en het Kniphorstbosch op het oostelijk deel van het Drenthepad. De route voert hier door het ‘Pompeï van Drenthe’: het enige archeologische reservaat van Nederland. met grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen. De route leidt je over de Hondsrug langs grafheuvels, hunebedden en middeleeuwse karrensporen naar het grootste hunebed van Nederland in Borger en je komt langs het Hunebed-centrum. 
Onderweg op het Drenthepad maak je ook kennis met Pingo-ruïnes, ontstaan in de laatste ijstijd. 
Kortom, dit is een langeafstandswandeling door het ontstaan van het gebied, van de provincie Drenthe.

Drenthepad in 58 etappes
Het Drenthepad bestaat uit 58 afzonderlijke etappes, welke allemaal omschreven zijn de wandelgids, met daarin veel informatie over de route en over wetenswaardigheden onderweg. De kortste etappe is 2,5 kilometer en de langste etappe is 7,5 km. Tussen Beilen (start) en Beilen (finish) kun je zelf de lengte van elke dag-etappe bepalen.
Achtereenvolgens loop je:
  • 32,5 kilometer door het Dwingelderveld;
  • 19 km over de Havelterberg;
  • 20,5 km door het Drents-Friese Wold;
  • 20,5 km door het Fochteloërveen en Veenhuizen;
  • 31 kilometer door Noord-Drentse esdorpen;
  • 17,5 km door de Drents-Groningse Wolden;
  • 33,5 km door de Drentse Aa;
  • 57 km over de Hondsrug;
  • 35,5 km door Zuid-Drentse esdorpen;
  • 62 km door het Hart van Drenthe.
Hondsrug
Ruim twee weken geleden wandelden Durkje en ik de tocht van Midlaren naar Gieten.
De 35e tot en met de 39e etappe van vandaag lopen over de Hondsrug.
De totale afstand van de vijf etappes die we vandaag wandelen, is 26,5 kilometer. 
We beginnen in Gieten en lopen vandaag naar Exloo.

Van start in Gieten
Met beide auto's rijden Durkje en om 7:45 uur van Feinsum naar Exloo. Daar laten we de ene auto achter, om vervolgens met de andere auto samen door te rijden naar Gieten, waar om 9:45 uur onze etappe vandaag begint op de Oude Groningerweg, in het noordoosten van Gieten.
Het is nagenoeg onbewolkt. De temperatuur is vanmorgen in Feinsum 4 graden Celsius, en in Gieten 6 graden Celsius, en die loopt vandaag op naar 12 graden Celsius. Het blijft nagenoeg onbewolkt, dus de zon schijnt onafgebroken. Gedurende onze hele wandeldag blijft het droog. Alhoewel het vanmorgen vroeg tussen Gieten en Gasselte met tegenwind nog wel behoorlijk fris waait, wordt het daarna buitengewoon aangenaam voorjaarsweer. Op heel veel plekken bloeit het eerste speenkruid al, hetgeen de voorjaarssfeer onderstreept.

Via Bonnen richting Gasselte
Vanuit Gieten gaan we het wandel- en fietspad van de Zwartel op.
Verderop - aan de overzijde van de Spekstoep - gaan we verder op de Oude Wildervanksterweg. Direct daarna gaan we de Hondsrugweg op. Als we die beklimmen, zien we op een gegeven moment linksachter ons de plaats Gieten in het dal aan de voet van de Hondsrug liggen. We klimmen hier dus behoorlijk.
Daarna volgen we De Bonne naar het buurtschap Bonnen. 
Ter hoogte van de Bonnerschool steken we de Bonnen over, om dan verder te wandelen op het Meulenpad. Ten oosten van de Groote Kamp passeren we enkele naast elkaar liggende prehistorische grafheuvels.
Via de Varik gaan we dan iets verder de Verlengde Looweg op, waar we op het brede zandpad een aantal vakantiebungalows passeren, staand links en rechts van de zandweg. Daarna gaat de route verder in zuidelijke richting over de Looweg.
De Looweg verlaten we om dan over een onverhard pad tussen de akkers door, en even later over een bospad door een langgerekte, smalle bosstrook naar de oude spoorbrug te lopen, die hier over de voormalige spoorlijn Assen-Stadskanaal (1904-1970) ligt. 
Aan de andere kant van deze spoorbrug lopen we bij het spoortalud naar beneden, om dan over het oude spoortracé naar Gasselte te lopen.

Ravijnzicht en Drouwenerzand
Door een kunstmatig verdiept spoordal met links en recht hoog opgaande wallen volgen we het spoorpad. Daarbij passeren we het rechtsboven ons liggende bungalowpark met de toepasselijke naam 'Ravijnzicht'.
We gaan in de bebouwde kom van Gasselte op zoek naar een koffiepauzeplek, maar vinden die pas ver voorbij de N378, pas aan de zuidkant van het dorp. Vlak voordat we namelijk Gasselte verlaten, zien we ter hoogte van de basisschool aan de rand van het dorp een richtingwijzer naar het dorpshuis. Op goed geluk lopen we naar het dorpshuis naast de school, en tot onze verrassing blijkt de deur open te zijn. Binnen ontmoeten we de pachter van het horeca-gedeelte, die vertelt dat het dorpshuis officieel gesloten is, maar dat hij van harte bereid is om voor ons koffie te zetten. Even later zitten we gezellig met de gastvrije man koffie te drinken in een verder lege zaal van het dorpshuis.
En dan gaan we het Drouwenerzand op, dat is gevormd door langdurige zandverstuiving. Eerst doorkruisen we een klein heideveld, met een ondiepe, maar brede zandkuil. Verderop gaan we langs de open bosrand in oostelijke richting over een zandpad het grote heideveld van het natuurreservaat Drouwenerzand op.
Verderop maakt de route een bocht rechtsaf, waarna we het heideveld doorkruisen over een zandpad.
Even later gaan we het bos weer in, bij een mooie solitaire boom op de scheiding van heide, zandvlakte en bos.
Ook hier in het bos zien we links en rechts van ons in nog veel schade van de drie stormen, die drie weken geleden Nederland teisterden. Nog niet alle omgevallen bomen die over de bospaden zijn gevallen, zijn verwijderd, dus af en toe moeten we nog wel over de omgevallen bomen heen stappen.
Waar het dorp Drouwen begint, verlaten we het Drouwenerzand.

Langs prehistorische grafheuvels en hunebedden
Over de Dikmeerweg en de Kampvenenweg steken we de Kampenesch over.
Van de Lemerweg gaan we even later over op de Hofakkersweg. Voorbij de kruising met de Stobbenweg steken we dan de Oosteresch over, op weg naar het buurtschap Bronneger.
Over de Dorpsstraat lopen we door Bronneger naar de Steenakkersweg. Dat is een mooi pad over de Zuideresch, naar en langs de grafheuvels, en ook naar een groep van vijf hunebedden in de Bloemendellen; een bijzondere plek op de Zuideresch van Drouwen.
In de bocht van het pad zitten hier twee wandelaars genoeglijk in de zon op een houten bank een broodje te eten, met het zicht op de zwerfkeien en het hunebed iets verder en hogerop op de Zuideresch.
Wij gaan nu over de Hogeweg door de Bloemendellen naar het zuiden, in de richting van 'Hunebedhoofdstad' Borger.
Borger wandelen we binnen ter hoogte van het Hunebedcentrum in het Geopark De Hondsrug, het openluchtmuseum van Borger.
Over het museumterrein lopen we door naar het 26 meter lange hunebed; het grootste van Nederland, met ook de grootste deksteen van Nederland.
Het is een indrukwekkend groot prehistorisch grafmonument van de Trechterbekercultuur uit het Oertijdperk. 

Buinerveld en Boswachterij Exloo
De route gaat helaas niet door het oude dorpscentrum van Borger. Door enkele woonstraten - onder andere de Hunebedstraat - loop je naar de N374, die Borger doorsnijdt. We volgen die N374 een eindje, en lopen zo de bebouwde kom van Borger al weer uit.
De route gaat verder door een woonwijk, gelegen aan het Kanaal Buinen-Schoonoord. Aan de Dingspil passeren we een speeltuintje van deze woonwijk. Daar nemen we plaats op de houten bank bij de speeltoestellen en de grote boot-zandbak, die vol ligt met zandbakspeelgoed. Hier beleggen we onze lunchpauze. Even later komt een grootmoeder in het speeltuintje met twee van haar kleinzonen, die er naar hartenlust spelen in het zand en op de glijbaan. De oudste van de twee jongetjes vertelt ons dat hij later hetzelfde werk wil gaan doen als zijn vader, die werkzaam is in het Distributiecentrum van de Jumbo, in Beilen. 
Na deze rustpauze steken we het kanaal over, om dan tussen het Vakantiepark Hunzedal en de plaatselijke voetbalvelden door verder te gaan op de Oosterweg.
Daar gaan we het bosgebied van het Buinerveld in, onder andere over het Mammoet Voetspoor.  
Over het heideveld lopen we naar de (vermoedelijk een) Pingo-ruïne, een hele grote, vijf meter diepe gletsjerkuil in het bos. Over mooie bospaden gaat het vervolgens rond en door het Stormbos van het Buinerveld. Her en der liggen de heel lang geleden omgevallen bomen, inmiddels dik bemost, en nu stralend mooi mosgroen in het volle zonlicht van deze prachtige wandeldag.
Ten noorden van Iemenhees pauzeren we kort nog even op een picknickbank naast een rechthoekige waterplas van het Eeser Veld. 
Ten zuiden van Iemenhees passeren we nogmaals een hunebed uit de IJzertijd, midden in dit bosgebied van Boswachterij Exloo.

Naar Exloo
Nu hoeven we nog maar enkele kilometers te wandelen door Boswachterij Exloo, totdat we op de Bosrand arriveren in Exloo.
En dan wandelen we tot slot over de Hoofdstraat tot aan de T-kruising met de Schoolstraat. Vlakbij het gemeentehuis, en naast de Schaapskooi midden in het dorp hebben we vanmorgen onze auto geparkeerd. Het is 16:15 uur als we arriveren bij onze auto.
Met deze auto rijden we terug naar Gieten, waar we de andere auto afhalen bij ons startpunt van vandaag, en dan rijden we vanuit Gieten weer terug naar huis, terugblikkend op 26,5 prachtige voorjaarszonnige kilometers op het Drenthepad.

Geen opmerkingen: