dinsdag 8 maart 2022

Wandelaars en pelgrim op het Jabikspaad bij Feinsum

Dinsdag 8 maart 2022
 
Pelgrim Heleen bij Refugio Ultreia Feinsum

Voorjaarswandelen
We zijn deze week gezegend met prachtig voorjaarsweer. De zon schijnt doorgaans volop en verwacht wordt dat de maximumtemperatuur in deze week al boven de tien graden Celsius uit zal komen.
De natuur ontluikt daardoor zienderogen, maar we zien in Feinsum - sowieso vandaag - dat het ook effect heeft op het aantal wandelaars dat Feinsum doorkruist en/of passeert.



Jabikspaad
Zo gaat er vanmorgen vroeg al een groep wandelaars - komend vanuit Stiens - vanaf de Hege Hearewei (tevens Jabikspaad) het steenpad op, het veld in, in westelijke richting, daarbij Feinsum achter zich latend. 









Hege Hearewei
Even later doorkruist een groep wandelaars - die heel regelmatig Feinsum vanuit Stiens bezoekt - ons dorp, en gaat vervolgens over de Hyltsjebrêge de Hege Hearewei op, om dan over het Jabikspaad richting Stiens weer te lopen.
Nog weer later komt er wederom een wandelgroep door ons dorp, en ook deze wandelaars steken It Kanael over via de Hyltsjebrêge, om dan eveneens over het Jabikspaad op de Hege Hearewei richting Stiens te wandelen. 








Pelgrim Heleen
Aan het eind van de middag bereikt pelgrim Heleen ons dorp via het Jabikspaad. Heleen is vanmorgen rond 6:00 uur vanuit het Limburgse Weert vertrokken met de trein, om vanmorgen in één keer door te reizen naar de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, het officiële startpunt van het Friese Jabikspaad, dat deze pelgrim deze week zal gaan bewandelen tot aan het Overijsselse Hasselt, om dan ook nog even door te lopen naar Zwolle op het vervolg van de noord-zuid-pelgrimsroute.
We ontvangen pelgrim Heleen buiten bij onze refugio voor een koffiepauze op haar doorgaande pelgrimsroute. Haar eerste pauze was op Zwarte Haan. Zittend op het terras wisselen we - uit de wind en heerlijk in de zon - onze pelgrimservaringen en andere verhalen uit.

Naar Stiens, en verder
Na deze pauze gaat Heleen nog een eindje verder, met ook het pelgrimsstempel van onze Refugio Ultreia Feinsum in haar pelgrimspaspoort en in haar Jabikspaad-stempelkaart. 
Ook zij verlaat Feinsum over de Hyltsjebrêge, om dan tot slot nog in een half uur de laatste twee kilometers van het Jabikspaad van Feinsum naar het centrum van Stiens af te leggen, waar ze vannacht zal overnachten in een Stienser bed & breakfast-accommodatie.
Morgen gaat ze verder op het Jabikspaad, richting Leeuwarden en Wirdum, naar Wytgaard.

Maar eerst gaat rond het avonduur de zon onder, met een rode gloed. Einde van een prachtige wandeldag. 

Geen opmerkingen: