maandag 14 maart 2022

SRK-werkgroepen nog eenmaal bijeen in Hollandscheveld

Zaterdag 12 maart 2022
 
Bijeenkomst van SRK in Hollandscheveld

Stichting Rusland Kinderhulp
De in Hollandscheveld gevestigde Stichting Rusland Kinderhulp (SRK) heeft na de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl gedurende 25 jaren kinderen uit Belarus opgevangen voor fysieke herstelperioden van enkele weken in gastgezinnen in Nederland. Ongeveer 15.000 kinderen zijn in de afgelopen jaren via de 25 SRK-werkgroepen uit heel Nederland naar Nederland gehaald, om voor een periode van acht weken hier te verblijven in Nederlandse gastgezinnen. Veel van die kinderen kwamen daarna regelmatig weer terug naar Nederland gedurende vier weken zomervakantie en/of gedurende twee weken kerstvakantie, zo ook bij ons thuis. Soms kwamen dan ook broertjes en zusjes en/of ouders met hun kind voor zo'n kort verblijf mee naar de Nederlandse gastgezinnen.
Stichting Rusland Kinderhulp is een niet-politieke, maar vooral wel humanitaire hulporganisatie, die zich met alleen vrijwilligers vanuit de bijbelse overtuiging al zo'n 25 jaar bezighoudt met deze vorm van kinderhulp, met nu en dan ook uitbreidingen naar onder andere scholen, kindertehuizen, ziekenhuizen en in agrarische opbouwprojecten.

Humanitair kinderhulp in Belarus
Na ongeveer een kwart eeuw humanitaire kinderhulp heeft het bestuur van Stichting Rusland Kinderhulp in overleg met haar lokale werkgroepen besloten om de werkzaamheden van de werkgroepen in den lande te beëindigen, en om daarna ook de activiteiten van SRK verder af te bouwen.
De meeste werkgroepen zijn inmiddels opgeheven, en er resteren nu nog zo'n vijf werkgroepen, die al dan niet incidenteel bijeenkomen om iets te organiseren waar dat nog kan. Zo langzamerhand wordt het tijd dat ook deze laatste werkgroepen zich opheffen en dat zij hun activiteiten definitief beëindigen.
Ondertussen rees bij het stichtingsbestuur van SRK en bij enkele werkgroepen de vraag wat met de laatste nog resterende gelden aan humanitaire kinderhulp gedaan kan worden in deze periode van beëindiging.
Om die beide zaken als bestuur met de resterende werkgroepen te bespreken, hebben we vandaag een bijeenkomst georganiseerd in de bakermat van SRK, in Hollandscheveld.  Alle nog resterende werkgroepen en bestuursleden en enkele adviseurs van SRK zijn vandaag naar deze bijeenkomst gekomen. De SRK-werkgroepen van Putten, Noordscheschut, Meppel, Bergentheim en Westland zijn alle aanwezig.

Bijeen in Hollandscheveld
De aanwezigen worden om 9:30 uur welkom geheten door Klaas Koops, de bestuursvoorzitter van SRK. Na zijn woorden van welkom en het met bijbellezing en gebed openen van deze bijeenkomst, vertelt Klaas over de huidige stand van zaken (waaronder van SRK in Nederland en van haar partnerorganisaties Help People en HTT) in Belarus (Wit-Rusland). De eerstgenoemde partner is momenteel op non actief gegaan en de organisatie van HTT is al overgedragen aan Youth for Christ, waarvan inmiddels één vertegenwoordiger in het SRK-bestuur zitting heeft genomen.
De jarenlang georganiseerde busreizen van Wit-Russische gasten en Nederlandse gastfamilies is definitief tot een einde gekomen. Wij prijzen ons derhalve dan ook gelukkig dat onze Wit-Russische pleegdochter Aksana in december 2019/januari 2020 nog twee weken lang bij ons thuis heeft gelogeerd, samen met haar echtgenoot en hun twee kinderen. Onvergetelijk zijn voor ons gezin en voor onze naaste familie de feestelijke dagen rond Kerstfeest en jaarwisseling, die we ruim twee jaar geleden met elkaar hebben beleefd. Waarde(n)vol ook.
Daarna verwijst Klaas Koops in de bijeenkomst van vanmorgen naar de recente humanitaire SRK-actiemaand van december 2021, verwijzend naar de informatie die daarover nog steeds op de website van SRK staat.

Verbindingen in de regio
Ook de huidige oorlogssituatie in Oekraïne komt als vanzelfsprekend af en toe aan de orde, vooral ook omdat er op diverse vlakken relaties zijn tussen met name Rusland, Belarus en Oekraïne, waaronder bijvoorbeeld ook familierelaties van inwoners van deze landen. Zo weten we bijvoorbeeld dat er momenteel ook voormalige Wit-Russische gastkinderen van SRK in Oekraïne wonen, bijvoorbeeld omdat ze getrouwd zijn met Oekraïense partners. We begrijpen natuurlijk ten volle dat hier nu heel veel angst, pijn en verdriet wordt gevoeld, nu het in hun inter-regio zo spannend is.
We horen dat inmiddels ook alle financiële adoptieprogramma's van SRK voor humanitaire hulp aan bijvoorbeeld Wit-Russische kinderen, zorginstellingen en scholen noodgedwongen zijn beëindigd.
Er bestaat nog een kans dat het wel mogelijk zal zijn om de langlopende agrarische projecten voor Wit-Russische schooltuinen nog wel door te laten gaan. Zo kunnen we in elk geval nog iets betekenen voor onze Wit-Russische vrienden, scholen en kinderen.

Einde en nieuw begin?
Duidelijk is dat de activiteiten van SRK in de loop van de tijd geheel zullen worden beëindigd, maar SRK beveelt uiteraard alle gastkinderen en hun families en ook eventueel (weer) mogelijke humanitaire project nog wel van harte aan. Hopelijk zullen er kerken en/of andere humanitaire/diaconale organisaties zijn en/of komen, die de humanitaire hulpverlening zullen kunnen en zullen gaan voortzetten.
Onze laatste bijeenkomst van SRK met haar werkgroepen wordt beëindigd met een dankgebed voor wat allemaal al wel is gedaan en bereikt, en met een voorbede voor mensen in humanitaire nood, dichtbij en veraf.

Geen opmerkingen: