zaterdag 2 oktober 2021

Jabiksrûntsje Sint-Jacobiparochie route A (2014-1)

Zaterdagmiddag 2 oktober 2021
    
Hoog boven de kwelders over de Waddenzeedijk naar Zwarte Haan

















Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:
  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km) - deze route wandelden we vanmorgen op 2 oktober 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km) - deze route wandelden we 's morgens, op 19 september 2021;
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we 's morgens op 11 september 2021;
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km)- deze route wandelden we 's middags op 11 september 2021;
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;
  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km).
Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Beginnen bij de Groate Kerk fan Sint Jabik
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het vijftiende en daarna ook het zestiende Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 26,5 kilometer.
Vanmorgen wandelden we het vijftiende Jabiksrûntsje vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (2014-3).
Vanmiddag wandelen we route A van het (voor ons) zestiende en daarmee laatste Jabiksrûntsje, vanuit Sint-Jacobiparochie.
Tussen de aankomst van ons voorgaande kuierrondje en het vertrek van de nu volgende, hebben we eerst nog even een rustpauze ingelast op het bankje tegenover de Groate Kerk. Eerst een broodje en wat drinken, en dan weer op pad voor de volgende 13 kilometers.
Vanaf de Groate Kerk volgen we het Jabikspaad door het dorp, over het Spoorrondsy (spoorpad) en daarna het doorgaande schelpenpad langs de grote boomgaard en tussen de klei-akkers door naar de Oudebildtdijk. 

Tussen Ouwedyk en Seedyk
Over deze oude Bildtdijk lopen we in oostelijke richting tot aan de afslag van de Boonweg. Die Boonweg volgen we tot aan het grond- en steendepot aan de voet van de hoge Waddenzeedijk.
We steken hier de zeedijk over en wandelen dan buitendijks hoog langs de kwelders, die drooggevallen zijn bij eb.
Op de Waddenzeedijk grazen schapen, die - vooral als ze staan en lopen - mooi contrasteren tegen een blauwe lucht vol witte schaapjeswolken.  
Voortdurende blijven we de dijk tussen de Bildt-polders en de Wadden volgen, totdat we aankomen bij het gemaal van Zwarte Haan. Hier laten we de zee achter ons, omdat we de zeedijk oversteken, om dan aan de overzijde aan de voet van de Waddenzeedijk iets te gaan drinken op het terras van het café-restaurant van Zwarte Haan.
Inmiddels is het harder gaan waaien, en de zon verliest het van de bewolking. In de luwte van de Nieuwebildtdijk kunnen we heerlijk beschut en toch nog een beetje in de zon aangenaam op het terras verblijven, samen met de andere gasten die allen ook buiten op het terras zitten.

Langs de Kouwe Faart en over de Kadal
Na deze pauze steken we in Zwarte Haan de Nieuwebildtdijk over, want aan de overzijde van deze oude zee-kering moeten we verder in zuidelijke richting langs de Kouwe Faart.
Zo lopen we over het geasfalteerde fiets- en wandelpad Het Kaatsgat "fan Nije Dyk na Ouwe Dyk". 
Op de Oudebildtdijk passeren we het oude café Oasthoek met haar opvallende buitenmuurschildering. Dit café dateert van 1889. 
Onderweg kopen we van een boer nog een zakje Borgers: Bildtse aardappelen van de Bildtse klei, zo geliefd bij de ware Bildtkers.
Bij de Kadal dalen we af van deze oude zeewering, om dan over de Kadal naar Sint-Jacobiparochie te lopen.

Bildts aigen in Sint Jabik
Vooraan in het dorp passeren we een voor ons nog onbekende winkel met de Bildtse naam 'Aigenarigheden'. Binnen horen we van de eigenaresse dat zij zich met haar assortiment heeft gespecialiseerd in Bildtse streekproducten van allerlei aard. Ook een mooie kado-artikelenwinkel als je iemand een Bildts product kado wilt geven.
Omdat thuis de 'Bildtse soete grouwe orten' al weer op zijn, en ze die hier nog wel in voorraad hebben, kopen we een zakje, om in de komende weken deze peulvruchten van de Feinsum-nabije Bildtse akkers weer te kunnen eten. 
Nu is het nog maar een klein eindje over de Kadal naar het Oosteinde in Sint-Jacobiparochie, en daar zien we dan om 14:45 uur al weer de Groate Kerk, het begin- en eindpunt van de twee Jabiksrûntsjes van vandaag.
Vanuit Sint-Jacobiparochie rijden we tot slot via onder andere Sint-Annaparochie en Onze Lieve Vrouwenparochie terug naar huis.
Vandaag hebben we de serie van alle 16 Jabiksrûntsje afgerond.

Geen opmerkingen: