woensdag 6 oktober 2021

Onderweg

Maandag 4 oktober 2021
     
Cover van de Vakantiebijbelgids van 2021

De Bijbel mee in de zomervakantie
In de zomervakantieweken laten Durkje en ik de doorgaande bijbellezing volgens het Bijbelleesrooster van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) tijdelijk los, om aan het eind van de avondmaaltijd op de camping aan tafel samen te lezen uit de vakantiebijbelgids van Ark Mission. Elk jaar een nieuw thema, elke dag een eigen onderwerp aan de hand van een bijbehorende bijbeltekst. Het thema en de onderwerpen hebben iets te maken met items als recreatie, vakantie, reizen, buitenleven, en rust; met vaak ook specifiek aandacht voor je leven, geloven en werken.
De uitgever Ark Mission is een organisatie die zich al meer dan honderd jaar inzet voor missionaire projecten en bijbelverspreiding in Nederland en in het buitenland.
In zo'n bijbelgids komen uiteenlopende bijbelse beelden voorbij, die ons duidelijk willen maken dat het leven met God goed is. Om ten volle te leven, en om ons geluk door te geven aan anderen.
De Vakantiebijbelgids wordt jaarlijks verspreid ter inspiratie voor je vakantie. Wij laten ons ook in die periode inspireren.

Ontmoetingen onderweg
Het thema van de 'Ark Mission Vakantiebijbelgids 2021' is: 'Onderweg'.
In het Voorwoord van deze bijbelgids schrijft interim directeur Ruud Kraan van Stichting Ark Mission dat hij zich laat leiden door wat en door wie hij onderweg tegenkomt. Meestal maakt hij onderweg een praatje, wisselt ervaringen met anderen uit, en trekt dan weer verder. Zulke ontmoetingen onderweg vindt hij leuk en inspirerend.
Zo ontstaat een gevoel van voldoening onderweg. Op onbekende plekken en op ander tijdstippen staat Kraan meer open voor wat hij ziet, hoort, ruikt, voelt en voor wie hij ontmoet. Het 'Onderweg' zijn wordt zo een metafoor voor ontdekken. 
Als er onderweg van alles om je heen verandert, wat gebeurt er dan binnen in jou?
Deze vakantiebijbelgids draait helemaal om het op weg gaan met Jezus, en om Hem echt te ontmoeten. We lezen in de Bijbel en in deze gids over liefde, hoop en vergeving. Dat zou je leven (en je bestemming) wel eens totaal kunnen veranderen. 

Drie weken Onderweg
Als het even kan, zijn we onderweg. Wandelend leggen we de nodig kilometers af. We verkennen zo onze nieuwe omgeving en komen nieuwe plekken op het spoor. 
Ook in de tijd waarin Jezus leefde, moesten je eigen benen je brengen waar je naar toe wilde. Mensen waren dan ook dagenlang aan het lopen. Soms was dat saai, gevaarlijk en/of verrassend.
In de Vakantiebijbelgids wordt elke week een ander bijbelverhaal onder de loep genomen. Telkens speelt - de ontmoeting met - Jezus daarin een rol.
Deze bijbelgids biedt je voor elke vakantiedag een bijbeltekst, met daarbij een reflectietekst om over na te denken, met tot slot een heel kort gebed.

Week 1: Ik zie jou
In deze eerste vakantieweek lezen we over de ontmoeting van Jezus met de hoofdtollenaar Zacheüs.
Dag 1 - 'De stad in' - gaat over de drukte in de stad Jericho.
Dag 5 - 'Anoniem' - vraagt je hoe het voor die tollenaar zal zijn geweest om door Jezus te worden aangesproken.
Dag 5 laat ons danken voor het feit dat God ons werkelijk ziet zoals wij zijn.

"Al ken ik de weg niet die God met mij gaat,
ik ken wel mijn Gids"
(Maarten Luther)

Week 2: Ver van huis
In deze tweede week staat een gelijkenis centraal. Jezus vertelt deze week namelijk het verhaal van de verloren zoon.
De eerste dag - 'Vermogen' - van deze tweede week zet je direct al aan het werk, om er eens over na te denken hoe jij je voorbereidt op grote beslissingen of veranderingen.
De tweede dag gaat over 'Losbreken' uit je vaste stramien van alledag thuis.
In het gebed van de zesde dag vragen we de Heilige Geest om rust te brengen in ons hart wanneer we ons verloren voelen.

Week 3: Een nieuwe horizon
In deze derde vakantieweek zien we Jezus twee wandelaars naar en in Emmaüs vergezellen.
Dag 1 attendeert ons erop dat het 'Samen op weg' gaan een band schept; niet alleen onderweg, maar ook als je weer thuis bent.
Dag 4 - 'Onwetend' - vraagt je om eens na te denken over hoe jij je een beeld van iemand bepaalt wanneer je diegene voor het eerst ontmoet.
Dag 5 - 'Vasthouden' - nodigt ons uit om te danken voor het feit dat God bij ons - gewone mensen - wil verblijven.

Thuiskomen
Schrijfster van deze bijbelgids is theologe Lianne van Dijk. In haar slottekst schrijft ze dat je nieuwe vakantie-ervaringen thuis in je eigen vertrouwde omgeving pas echt kunnen landen.
Toch kan thuiskomen ook aanvoelen als een anticlimax. Weg zijn was heerlijk, en misschien komt de realiteit van thuis dan wel extra hard bij je binnen als je weer thuis bent.
Na onze inspirerende zomervakantie-pelgrimage met ook deze zomerse bijbelgids van Ark Mission, kwamen wij weer thuis, waar we de draad weer oppakten van bijvoorbeeld ook de dagelijkse, doorgaande bijbellezing volgens het bijbelleesrooster van het NBG, waarmee we eveneens worden uitgenodigd om aan de hand van een dagthema kennis te nemen van het woord van God, dat ons trouw vergezelt, elke dag en overal, in al ons doen en laten.

Geen opmerkingen: