zaterdag 2 oktober 2021

Jabiksrûntsje Sint-Jacobiparochie route C (2014-3)

Zaterdagochtend 2 oktober 2021
   

Bij De Waadfisker van Koehool

Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de 16 volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km) - deze route wandelden we 's morgens, op 19 september 2021;
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km) - deze route wandelden we 's morgens op 11 september 2021;
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km)- deze route wandelden we 's middags op 11 september 2021;
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km) - deze route wandelden we 's middags op 3 september 2021;
  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km) - deze route wandelden we op 29 augustus 2021;
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km) - deze route wandelden we 's morgens op 3 september 2021;
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km).
Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Beginnen bij de Groate Kerk fan Sint Jabik
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het vijftiende en daarna ook het zestiende Jabiksrûntsje te gaan lopen, over een totale afstand van 26,5 kilometer.
Vanmiddag wandelen we route A van het zestiende Jabiksrûntsje van Sint-Jacobiparochie.
Vanmorgen wandelen we het (voor ons) vijftiende Jabiksrûntsje vanuit het Friese Sint-Jacobiparochie (2014-3).
Daartoe verlaten we vanmorgen om 7:50 uur Feinsum, en dan rijden we met de auto naar Sint-Jacobiparochie. We parkeren onze auto bij de Groate Kerk. Hier beginnen beide Jabiksrûntsjes van vandaag.
Om 8:05 uur laten we de Groate Kerk achter ons en wandelen we Sint-Jacobiparochie uit over het Westeinde. Ten westen van het dorp gaan we de Zondervans Reed op, in zuidelijke richting.
Bij de Hoarnestreek gaan we linksaf, tussen de schapen door over het fiets- en wandelpad naar de Hearewei. 
We blijven maar heel even op de Hearewei, want we moeten overstappen op het oude spoorpad van de voormalige lijn Stiens-Harlingen, dat ons naar Minnertsga voert.

Van Minnertsga naar Firdgum
In Minnertsga komen we langs de grote Meinardskerk van het dorp. Wij buigen vanuit het dorpscentrum weer af in noordelijke richting, om iets verderop het verlengde van het spoorpad van zojuist op te gaan in westelijke richting. 
Buiten het dorp lopen we langs de grote windmolens, waarvan de wieken zoeven in de wind. Het waait overigens niet hard, en de zon breekt al behoorlijk door de bewolking, en bij de ochtendtemperatuur van 6 graden Celsius beginnen we dus met een lekkere frisse ochtendwandeling.
Aan de voet van de windturbines liggen brede en lange rijen uien te drogen op het land. Gisteren zijn ze behoorlijk afgespoeld door de vele en harde regen, en vandaag komt de drogende wind daar nog eens over heen.
Over de Hearewei wandelen we naar het terpdorpje Firdgum, bekend om de hoge kerktoren zonder kerk, het Yeb Hettinga Museum en de replica van het Zodenhuis.

Koehool met Waadfisker en Bunker
Vanuit Firdgum gaat het verder in noordelijke richting, met de Waddenzeedijk in zicht.
De wandelroute geeft aan dat we over een graspad vanaf de Hearewei naar de Duitse dijk-bunker zouden moeten lopen, maar wij gaan iets verder in westelijke richting over de Skilleane naar de zeedijk, waar we aankomen in het buurtschap Koehool onder aan de dijk. Aan de voet van de Waddenzeedijk staat hier het monument van de Waadfisker (een haringvisser), dat de passanten eraan doet herinneren dat hier achter de dijk vroeger beroepsvissers woonden, die buitendijks de Waddenzee op gingen om te vissen op bijvoorbeeld platvis, ansjovis, poon en haring.
Vanaf de Waadfisker lopen we langs de dijk naar de bunker, die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog deels in de zeedijk is gebouwd, en die dienst deed in het kader van luchtafweergeschut.

Van Westhoek terug naar Sint Jabik
Vanuit Koehool volgt een buitendijkse wandeling over de Waddenzeedijk naar Kwelder Westhoek. Daar steken we de zeedijk over, om binnendijks even een broodje te eten op het bankje van het kunstwerk dat hier in 2017 is geplaatst in het kader van de gemeentelijke herindeling.
Boven op de dijk bij het monument van de Poerdersramp liggen bloemen, ter nagedachtenis aan het feit dat hier 86 jaar geleden vier poerders op de Waddenzee om het leven kwamen in de kolkende watermassa tijdens een plotseling opstekende storm.
Even later wandelen we landinwaarts naar de café-restaurant Friezinn, waar we een kop koffie drinken bij eigenaar Douwe Gerlof Heeringa.
Over achtereenvolgens de Oudebildtdijk, de Westhoeksterweg en de Westerweg kuieren we terug naar Sint Jacobiparochie.
Voordat we bij de Groate Kerk ons laatste Jabiksrûntsje gaan beginnen, nemen we om 11:45 uur eerst plaats op de halfronde zitbank bij het pelgrimsmonument van Henk Rusman, met zicht op de Groate Kerk, om hier even te rusten en een broodje te eten. Straks gaan we verder.

Geen opmerkingen: