maandag 30 augustus 2021

Jabiksrûntsje Rinsumageest (2015-2)

Zondag 29 augustus 2021

Uitzicht op Klaarkampermeer
Rûntsjes op it Jabikspaad
Op initiatief van het stichtingsbestuur van het Fries-Overijsselse pelgrimspad 'It Jabikspaad' organiseerde de Stichting Tsjerkepaad in samenwerking met Stichting Jabikspaad Fryslân en met Stifting Nijkleaster in de zomers van 2013 & 2014 & 2015 een aantal 'Rûntsjes op it Jabikspaad', ook wel de 'Jabiksrûntsjes' genoemd.
Zo zijn er prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet met verschillende afstanden, die tijdens de gehele zomeractiviteitenperiode van Tsjerkepaad in de kerken op en nabij het Jabikspaad lagen tijdens de zomeropenstelling van de kerken in die drie genoemde jaren.
Belangstellenden konden zelf bepalen wanneer ze zo'n Jabiksrûntsje wilden lopen of fietsen, en ook vanuit welke kerk ze dan wilden starten.
In die drie jaren zijn (onder andere) de volgende route-beschrijvingen en route-kaartjes als Jabiksrûntsje gemaakt:

  • 2013-1 vanuit Wolvega (16 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 19 juni 2021;
  • 2013-2 vanuit Aldeboarn (17 km) - deze route wandelden we 's middags op 19 juni 2021;
  • 2013-3 vanuit Jorwert, route A (30 km) - deze route wandelden we op 26 juni 2021;
  • 2013-4 vanuit Franeker (28 km) - deze route wandelden we op 3 juli 2021;
  • 2013-5 vanuit Hasselt (18 km) - deze route wandelden we op 9 juli 2021;
  • 2014-4 vanuit Sint-Jacobiparochie, route D (12 km) - deze route wandelden we 's ochtends op 21 augustus 2021;
  • 2014-2 vanuit Sint-Jacobiparochie, route B (9,4 km); deze route wandelden we 's middags op 21 augustus 2021;

  • 2015-2 vanuit Rinsumageest (20 km);

  • 2014-1 vanuit Sint-Jacobiparochie, route A (13 km);
  • 2014-3 vanuit Sint-Jacobiparochie, route C (13,5 km);
  • 2014-5 vanuit Friens (16 km);
  • 2014-6 vanuit Haskerdijken (20,5 km);
  • 2014-7 vanuit Jorwert route B (15 km);
  • 2014-8 vanuit Jorwert route C (5 km);
  • 2015-1 vanuit Zwarte Haan (16,5 km);
  • 2015-3 vanuit Stiens (15 km).

Als extra activiteit werden in enkele gevallen op zaterdagen korte 'pelgrimstochten' (pylgertochten) georganiseerd. Die mini-pelgrimages begonnen ’s morgens met een korte viering, waarna er gelegenheid was om gezamenlijk koffie te drinken. Daarna werd dan nog een gezamenlijke wandeltocht gemaakt van meestal zo'n 10-15 kilometer.
In de afgelopen jaren was het er bij ons beiden nog niet van gekomen om Jabiksrûntsjes te gaan lopen. Maar daar gaan we verandering in brengen. Bovenstaande Jabiksrûntsjes hebben we geselecteerd uit het aanbod van de genoemde drie jaren, en daarmee gaan we vandaag verder.

Veen en terpen
Voor vandaag hebben Durkje en ik gekozen om het achtste Jabiksrûntsje te gaan lopen. Vandaag wandelen we het Jabiksrûntsje vanuit het Friese Rinsumageest (2015-2). Dit (voor ons) achtste Jabiksrûntsje voert aan de zuidzijde eerst door een voormalig veengebied, waarna we aan de noordzijde door het Friese terpenlandschap lopen.
Vanuit Feinsum rijden we vanmorgen met de auto naar Rinsumageest. De temperatuur is 16 graden Celsius en het motregent. Het blijft vandaag zwaarbewolkt en we krijgen af en toe te maken met motregen of hele lichte regen. Het is overwegend droog, maar als het regent, kunnen we nog volstaan met het lopen met een paraplu; De regenkleding blijft derhalve in onze rugzakken.
Om 8:45 uur staan we op bij de Moark in Rinsumageest klaar voor vertrek. We maken direct al gebruik van de paraplu, en wandelen via de Rjochthûsstrjitte en de Galgeheech het dorp uit.

Van Rinsumageest naar Burdaard
Buiten Rinsumageest wandelen we over het fiets- en wandelpad van Tuskenlytsen naar de Tuskenmarren. Die asfaltweg voert ons langs het Eeltsjemar. Bij deze recreatieplas staat een kampeerbusje met gesloten gordijntjes, en verderop zien we iemand een hond uitlaten.
Voorbij het grote zanddepot aan de Tuskendammen kruisen we de N361, en daarna gaat het rechtstreeks verder over de Klokhuzerwei en de Stenendamsterweg naar het dorp Burdaard.
Als we in Burdaard de Dokkumer Ee zijn overgestoken, drinken we een kop koffie op het terras van het hotel-restaurant aan de Dokkumer Ee. Daar zit ook een groepje motorrijders, en even later komt een groepje wielrenners erbij, en af en toe komen enkele stellen fietsers het terras op, die in een meerdaagse tocht de Elfstedenfietsroute fietsen, zo vertellen ze.

Van Jislum naar Reitsum
We komen nu in het terpenlandschap van de in Fryslân zo genoemde 'Flieterpen'. Over de Jislumerdyk en de Hikkaarderdyk wandelen we naar Jislum. Tweemaal worden we ingehaald door motorclubs die met behoorlijke snelheid en met zwaar ronkende motoren ons voorbijrijden. In de plaatselijke Catharinakerk kunnen we de huidige expositie 'Van alles wat' niet bekijken, aangezien de kerk daartoe pas vanmiddag open zal zijn. We wandelen derhalve door naar het dorpje Reitsum. 
 
Vanuit de dorpskerk van Reitsum komen ons de muziekklanken van een gospelgroep tegemoet. Op het kerkhof gaan we langs de graven van de Kingma-familieleden, mijn familie van grootmoeders zijde. Hier liggen mijn overgrootouders begraven, met mijn oudooms en oudtantes aan de andere zijde van de terp, waarop deze protestantse kerk staat.
    
Van Lichtaard via Sibrandahûs naar klooster Claercamp
We blijven de Flieterpsterdyk volgen, tot we aankomen in het volgende dorpje: Lichtaard. Daar gaan we een betonpad op, dat ons naar een smal fiets- en wandelpad langs de Holwerter Feart voert. Dit pad komt uit op de Iedyk, langs de Dokkumer Ee. Wij volgen deze weg en de Iewal langs de Dokkumer Ee, totdat we bij de Klaarkamp-brug over de Dokkumer Ee komen. Hier gaan we het water over, om dan over de Trekwei naar Sibrandahûs te lopen. 

Op de T-splitsing gaan we heel even de Klaarkampsterwei op, om dan direct al weer linksaf te gaan over een smal pad dat ons aan de oostzijde langs het voormalige kloosterterrein van Klooster Claercamp voert, het eerste Nederlandse Cisterciënzersklooster, gebouwd vanaf het jaar 1165. Van het oorspronkelijke klooster en van het Klaarkampermeer is boven het maaiveld niets meer te zien. Langs het pad staan oude wilgen. Een aantal van die oude wilgen zijn hol en bevatten grote gaten, waar je de weilanden van het voormalige Klaarkampermeer door heen kunt zien

Terug naar Rinsumageest
Het eind van ons Jabiksrûntsje is nu in zicht, want verderop zien we al de kerktoren van de Alexanderkerk van Rinsumageest. Over de Trekwei gaan we naar de N361, en zodra we die hebben overgestoken, wandelen we Rinsumageest binnen. Bij Herberg Het Rechthuis - voormalig gemeentehuis met rechthuis - ontmoeten we een bijna negentigjarige in Leeuwarden wonende Westfries, met wie we een straatgesprek voeren over onze wederzijdse afkomst en taalverschillen. Daarna lopen we naar onze auto aan de Rjochthûsstrjitte, waarna we naar het nabijgelegen Damwâld rijden om Durkje haar moeder met een visite te verrassen. Tijdens onze autorit naar Damwâld begint het weer te regenen. Harder dan eerder vandaag, dus we stellen vast dat we zojuist mooi bijtijds onze wandeletappe door dit prachtige land van 'boeren, burgers en buitenlui' hebben voltooid.


Geen opmerkingen: