maandag 30 augustus 2021

Onze scholen zijn weer begonnen

Maandag 30 augustus 2021  

Ook in Rinsumageest is de school weer begonnen
Veilig naar school
Na een lange zomervakantie is het inmiddels al weer zover: de scholen zijn weer begonnen! De drukte in het verkeer neemt mede daardoor weer toe en dat is voor iedere verkeersdeelnemer even wennen. Niet alleen voor de kinderen en jongeren in het verkeer, maar ook voor automobilisten en andere volwassen verkeersdeelnemers op bijvoorbeeld (e-)fietsen, scooters, tractoren en motoren.
  • Maar, hoe bereid je je als bestuurder hier het beste op voor?
  • En hoe zorgen we ervoor dat onze jeugd weer veilig naar school kan?
Veiligheidstips
Veilig Verkeer Nederland geeft ons daartoe onder andere de volgende zes tips:
  • 1. Pas je snelheid aan: Mensen die te hard rijden, zorgen in het verkeer voor de meeste ongevallen. Houd je dus aan de maximumsnelheid, en rijd zelfs langzamer als de verkeerssituatie daar om vraagt. 
  • 2. Rij mobiel-vrij: Neem bewust deel aan het verkeer en voorkom afleiding van bijvoorbeeld mobiele telefoon, autoradio en/of navigatie.
  • 3. Vermijd schoolzones: Daar is het vaak extra druk bij het ingaan en het uitgaan van de school.
  • 4. Werk zo mogelijk vanuit huis: Dat kan ook in deze periode jouw mooie bijdrage zijn aan veiliger verkeer.
  • 5. Vertrek op tijd: Dan rijd je meer ontspannen en dan ben je geduldiger naar je medeweggebruikers, waaronder scholieren.
  • 6. Pak de fiets: Minder gemotoriseerd verkeer maakt het verkeer veiliger, en bovendien is het ook nog gezond.
Opletten voor jong & oud
Om het beginnen van de scholen te onderstrepen en om andere verkeersdeelnemers te attenderen op het feit dat veel scholieren weer dagelijks aan het verkeer gaan deelnemen op weg naar school, zie je overal in Nederland momenteel in het straatbeeld spandoeken en posters met de tekst: 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Gisteren zagen we zo'n bord bijvoorbeeld staan bij de ingang van het Friese dorp Rinsumageest.
Veel kinderen lopen en fietsen vlak na de zomervakantie een voor hen nog nieuwe route naar school. En alle andere verkeersdeelnemers zien in deze nazomerse startweken na een lange tijd van zomervakantie weer schoolgaande kinderen op de weg.
Met de jaarlijkse actie 'Onze scholen zijn weer begonnen' maakt Veilig Verkeer Nederland (VVN) ons allen extra alert op deze scholieren in het verkeer. Immers, hoe beter iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid.
Wij kunnen allen een bijdrage leveren aan een veiliger verkeer; ook jij en ik. Zó kunnen de kinderen - mede dankzij jou en mij - veiliger naar school. 

Geen opmerkingen: