vrijdag 11 juni 2021

Bestuur Nijkleaster weer bijeen in corona-tijd

Dinsdag 8 juni 2021
 
Opstelling in corona-tijd bij Nijkleaster in Jorwert

Weer real life ontmoeten
Maandelijks vergadert het bestuur van Stifting Nijkleaster. In de afgelopen maanden vonden die bestuursvergaderingen online plaats middels Teams.
Maar vanavond komen we na een lange tijd voor het eerst weer bijeen in onze kloosterkerk, in de Sint-Radboudkerk van Jorwert.
Met een lange rij tafels is de vergaderopstelling opgebouwd in de kerkzaal van deze eeuwenoude dorpskerk. Met zijn negenen kunnen we derhalve voldoende afstand van elkaar houden tijdens deze avondbijeenkomst.
We zijn blij dat we elkaar in dit bestuurlijk verband  weer eens 'real life' ontmoeten. Online vergaderen ging ook prima, maar er gaat niets boven een ware ontmoeting.

Vergaderen over Nijkleaster
Zoals te doen gebruikelijk openen we de bestuursvergadering met een kort avondgebed. Deze liturgische viering van stilte, bijbellezing en gebeden staat onder leiding van onze Nijkleaster-pionierspredikant Hinne Wagenaar.
Als we met dit avondgebed op verstilde wijze de overgang hebben gemaakt vanuit de hectiek van alledag buiten de kerk naar de vergaderorde binnen de kerk, vangt onze bestuursvergadering aan.
We blikken terug op de mooie media-uitingen over Nijkleaster van de afgelopen weken, en we bespreken het Jaarverslag van Nijkleaster over 2020.
Daarna bespreken we de aanpassingen in bestuurlijk werkverband, nu per 1 juli aanstaande de nieuwe Wet bestuur en toezicht voor rechtspersonen in werking treedt. We zijn er klaar voor om tijdig ook te voldoen aan deze nieuwe wetgeving.
Daarna worden we geïnformeerd over de voortgang van de beoogde restauratie en nieuwbouw in relatie tot vergunningszaken met het oog op de vestiging van het klooster op It Westerhûs onder Hilaard. Ook de verzekeringsaangelegenheden komen vanavond aan de orde.
Verder staan we uitgebreid stil bij de op 12 juni aanstaande van start gaande Nijkleaster-overzicht-expositie van werken van de Friese kunstenaar Jentsje Popma, die dit jaar honderd jaar hoopt te worden. Een prachtige kunstboek is inmiddels gepubliceerd, waarin in woord en beeld een goed overzicht wordt geboden van het vele werk dat Jentsje Popma - kunstenaar met een missie - tijdens zijn kunstenaarsbestaan heeft geproduceerd. Vanaf 15 juni 2021 is deze unieke overzichtstentoonstelling te zien in de Grote of Jacobijner Kerk van Leeuwarden.

Geen opmerkingen: