maandag 7 juni 2021

Vrijwilligers geven Jelsum en Koarnjum een gezicht

Maandag 7 juni 2021
 
Cover van het vrijwilligersboek van Jelsum en Koarnjum


















Het cement van de samenleving
In veel dorpen in Fryslân, maar ook zeker in de twee Friese buurdorpen Jelsum & Koarnjum, is het  dorpsleven voor een groot deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Soms maar één keer per maand, maar soms zelfs ook wel nagenoeg alle dagen. En dat alles meestal belangeloos, of als dank bijvoorbeeld hooguit eenmaal per jaar een feestelijke avond, een etentje of een kerstpakket. 
Dorpen kunnen niet zonder vrijwilligers. Veel plaatselijke verenigingen of andere lokale organisaties zouden hun activiteiten niet of moeilijk kunnen uitvoeren zonder de belangeloze inzet van al die gewaardeerde vrijwilligers. Niet voor niets worden vrijwilligers ook wel 'het cement van de samenleving' genoemd.
Daarom is het mooi dat de Werkgroep Kulturele Haadstêd 2018 het indertijd mogelijk heeft gemaakt om alle vrijwilligers in deze twee dorpen eens goed zichtbaar te maken en in het welverdiende zonnetje te zetten.
De - ook vrijwillige - initiatiefnemers van Jelsum & Koarnjum hebben een prachtige fotoserie kunnen maken van nagenoeg alle vrijwilligers. Die foto’s worden aangeboden aan alle locaties waar ze tentoongesteld kunnen worden. 
Maar, men heeft er ook nog een prachtig vervolg aan kunnen geven, want al die foto’s zijn gepubliceerd in een vrijwilligersboek, getiteld: 'Vrijwilligers geven Jelsum en Koarnjum een gezicht'.
Pieter van der Werff schreef het Voorwoord van dit rijk geïllustreerde fotoboek.

Zorgen met en voor elkaar
De vrijwilligersboekjes zijn in de dorpen verspreid en ze worden door ‘Doarpsbelang Jelsum Koarnjum’ ook meegenomen tijdens het kennismakingsbezoek aan nieuwe dorpsinwoners. 
Veel dorpsbewoners willen zich graag op enige wijze nuttig maken in het dorpsleven. De vraag bij bestaande, maar vooral ook bij nieuwe inwoners is echter waar je je het beste bij kunt aansluiten en hoeveel tijd je daar dan aan 'kwijt' bent. 
Vandaar dat in dit fotoboek bij veel foto’s een kleine toelichting staat over de tijdsbesteding van een dergelijke vrijwilligersklus, en hoe je contact kunt zoeken met die vrijwilligersorganisatie. 
In dit fotoboek komen bijvoorbeeld aan de orde: monumentenclubs, de begrafenisvereniging, de ijsclub, kerk-groepen, sportverenigingen, de dorpskrant, de toneelvereniging en een ouderenproject.
Het gaat om kleine vrijwilligersclubjes van bijvoorbeeld twee personen, maar ook de hele grote vrijwilligersploeg van de Jelsumer Dekema State van meer dan 90 vrijwilligers komt in beeld.
Zo'n fotoboek wijst ons er maar weer eens op hoe vrijwilligerswerk is ingebed in onze gemeenschappelijke maatschappelijke structuur. Uitermate belangrijk is het dat al die vrijwilligers vanuit de gemeenschap en vanuit de traditie bereid zijn om - juist ook door dat vrijwilligerswerk - met en voor elkaar te zorgen.

Geen opmerkingen: