maandag 31 mei 2021

Door stadsparken, hofjes en de gezelligste winkelstraten

Zondag 30 mei 2021
 
Start van de stadswandeling bij het Groninger Museum

















Fascinerende voetreis door de kop van Drenthe
De Groninger Onlanden en de fijnmazige waterlopen tussen de stad Groningen en het Drentse Veenhuizen vormen een natuurlijke loper die de stad en het platteland verbinden. Hier is in korte tijd een prachtige wildernis geschapen en ontstaan, die zich kan meten aan de vermaarde Oostvaardersplassen of de Veluwe. Reeën foerageren hier tot aan de rand van de Groningse nieuwbouwwijken, de vos struint door het Groninger Stadspark en de bever en de otter voelen zich thuis in de nieuwe, langgerekte moerasdelta.
De in 2016 gepubliceerde wandelgids 'Langs de mooiste diepjes in de kop van Drenthe' is het tweede deel in de 'Wandelknooppuntenreeks' van landschapsjournalist en voetreiziger Fokko Bosker. Deze wandelaar-schrijver neemt je als wandelaar als het ware mee op een voetreis door een fascinerend landschap met een heel eigen geschiedenis.
De twaalf thematische verhalen die bij de twaalf etappes horen, staan stil bij de rijke cultuurhistorie van de streek, bij de opmerkelijke flora en fauna en daarnaast ook bij de ultieme schoonheid van het wandelen. De auteur omarmt de neerbuigende kwalificatie van 'landloper' als geuzennaam en geeft aan het bestaan als lanterfanter een nieuwe, positieve betekenis.
Deze 'landloper' Bosker heeft in zijn wandelgidsen al vele duizenden kilometers in Fryslân en Groningen verkend. De Kop van Drenthe - waarover deze wandelpublicatie gaat - behoort qua afwisseling en ongeplaveide wegen volgens Fokko tot de mooiste streken voor voetreizigers. Bosker voert je met deze wandelgids verhalenderwijs door een wandel-eldorado.

Een lustoord onder handbereik
In zijn wandelgids beschrijft Bosker een uitgestrekt gebied met verhalen, die de historie, de natuurbeleving en het wandelgenot met elkaar verbinden.
De route voert je in zeven etappes over een afstand van 122 kilometer van Groningen, via Roden, Norg en Een naar Veenhuizen, waarna je via Zeijen, Donderen en Eelde weer terug loopt naar de stad Groningen. Deze langeafstandswandeling is verrijkt met vijf rondwandelingen, in en vanuit Roden, Norg, Veenhuizen, Eelde en Groningen, over een totale afstand van 93 kilometer.
De totale afstand van 215 wandelkilometers toont je in twaalf trajecten de schoonheid van de natuur, en vooral van de variatie in oude landschappen. Door het in de loop van de afgelopen jaren herinrichten van de beekdalen is in dit gebied als het ware een samenhangend wildpark van nieuwe natuur geschapen en ontstaan.
In de begeleidende etappeteksten is veel aandacht besteed aan de natte en kruidenrijke groenlanden langs het netwerk van beken en stroompjes, voor de aardkundige vorming van het gebied en voor de cultuurhistorische elementen van deze regio.

Wandelknooppuntenreeks
Alhoewel het boek als tweede deel van een Wandelknooppuntenreeks wordt betiteld, tref je als lezer-wandelaar de Wandelknooppunten niet in de reisgids aan. De wandelgids bevat dus geen routebeschrijving in opeenvolgende wandelknooppunten. Wel wordt in het verhalende deel in globale bewoordingen iets aangegeven van markante punten onderweg, die enige indruk geven van de te volgen route, maar dat is niet een complete routebeschrijving zoals die in wandelgidsen te doen gebruikelijk is. Maar wat wel de route goed aangeeft, dat is de wandelkaart die als bijlage bij deze wandelgids is gevoegd. Die toegevoegde wandelkaart is goed gedetailleerd, en daarop staan in verschillende kleuren de routes van de zeven etappes van het hele traject en ook van de vijf rondwandelingen. Deze wandelkaart zou moeten volstaan om correct 'en route' te blijven.

Door stadsparken, hofjes en de gezelligste winkelstraten
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om vandaag de twaalfde - en daarmee laatste - etappe van deze wandelgids te gaan lopen.
Deze twaalfde etappe is het 'Rondje Groningen'; volgens de wandelgids 17 kilometer lang. 
Het thema van deze wandeling is 'Door stadsparken, hofjes en de gezelligste winkelstraten'. Met deze routegids voert Bosker ons door Groninger stadsparken, langs hofjes in het stadscentrum en door enkele van de winkelstraten van de stad Groningen. 
In grote lijnen gaan we vanuit het NS-station eerst door het Noorderplantsoen, en dan door het stadscentrum naar en langs het Winschoterdiep, waarna je tot slot het Sterrenbos doorkruist richting Groninger centraal station.

Zon-dag
Om 8:30 uur verlaten we Feinsum en rijden we met de auto naar het treinstation van Hurdegaryp, waar we de auto parkeren. Om 9:00 uur vertrekt onze stoptrein naar Groningen, waar we iets na half tien vanmorgen arriveren in het momenteel in verbouwing zijnde treinstation (1895). Onze etappe van vandaag begint op het stationsplein vóór het NS-station, bij het standbeeld van het Peerd van Ome Loeks, met het zicht op het Groninger Museum.
Als we vertrekken uit Feinsum is het droog bij een heldere lucht, en het ziet er naar uit dat we vandaag volop zonneschijn gaan krijgen. De temperatuur is vanmorgen vroeg al 12 graden Celsius, en die loopt vandaag nog wel op tot rond de 20 graden Celsius. Dat is eindelijk - na veel betrekkelijke koude weken - weer eens lekker zomers weer, dus het zal vast ook een zon-dag worden met veel mensen op straat; ook op de buiten-terrassen, die onder de deze week verruimde Coronavoorwaarden weer langer open mogen.

Naar en door het Noorderplantsoen
Tegenover het NS-station steken we via de H.N. Werkmanbrug het Verbindingskanaal over, en dan wandelen we onder andere langs het Groninger Museum heuvelopwaarts over de Ubbo Emmiusstraat en de Folkingestraat door de oude Joodse buurt langs de synagoge naar de Vismarkt, met daarop de neoclassicistische Korenbeurs en de Der Aa-kerk aan het Akerkhof, liggend op de noordelijke uitloper van de Hondsrug. Langs de A lopen we naar het Reitdiep. Daar wandelen we het fraaie Noorderplantsoen in. Bij de uitgang van het Noorderplantsoen aan de Nassaulaan ontmoeten we Durkje haar collega Dominique, die hier met een groep sportief aan het bootcampen is. Voorbij het Nassauplein lopen we door de Oranjewijk eerst langs het Reitdiep en daarna langs de spoorlijn richting Delfzijl. Door de Louïse Henriëttestraat en de Kerklaan gaat het vervolgens weer terug naar het Noorderplantsoen. 
Toen we vanmorgen het stadscentrum in liepen, was het nogal stil op straat, maar nu we voor de tweede maal het Noorderplantsoen in wandelen, is het al aanmerkelijk drukker geworden; ook op het terras van het paviljoen Hier is het al gezellig druk. Tussen de vele joggers, wandelaars en bootcampers lopen we naar het paviljoenterras, waar we een kop koffie drinken.

Naar en door de Prinsentuin
Door de Nieuwe Ebbingestraat lopen we na deze zonnige koffiepauze naar de Nieuwe Kerk (1660), die in een groene oase in de dichtbevolkte stadswijk staat. Daarna gaat de route langs De Oude Hortus.
Via de Nieuwe Boteringestraat lopen we naar de Boteringebrug. Aan de andere zijde van de brug gaan we langs het Lopende Diep naar de Oude Kijk in Het Jatstraat. Die voert ons naar de Broerestraat, waarin we tussen de Universiteitsbibliotheek en het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen doorlopen. 
De gevelsteen van het Groninger provinciewapen - dat bestaat uit een combinatie van het wapen van de stad en van de Ommelanden - blinkt in de zon. Het wapen van de Ommelanden met haar elf harten van de waterroosplomben verwijst naar de tijd waarin de huidige provincie Groningen nog deel uitmaakte van Frisia, dat indertijd bestond uit het gehele Noord-Nederlandse en Noord-Duitse kustgebied. De bijbeltekst in het wapen - vertaald: 'Het woord des Heren is een lamp voor onze voeten'- verwijst nog naar de oorspronkelijke christelijke identiteit van de universiteit van Groningen.
Daarna gaat het verder, de Grote Markt op, waar we de Martinikerk met haar imposante Martinitoren vol in beeld krijgen.
Op het Martinikerkhof ligt een groot aantal deelnemers van een yoga-sessie, uitgestrekt, op kleden in het hoge gras. Wij lopen door de Gardepoort naar de Prinsentuin. Het is nu half twaalf, en voordat we de Maagdenbrug oversteken, nemen we in het Rosarium van de Prinsentuin plaats op een bankje voor onze lunchpauze. 

Naar en door het Sterrenbos
Over de Turfsingel langs de woonboten, over de Sint-Jansbrug, door de Sint-Jansstraat en de Schoolstraat lopen we achter het imposant-grote Forum Groningen langs. 
Door het oude stadscentrum wandelen we naar het Pelstergasthuis, maar daar blijkt dat de toegang tot het hofje van dit oudste Groningse gasthuis is afgesloten voor het publiek.
Daarom lopen we direct door, over de Herestraat, het Hereplein, de Heresingel en de Radesingel naar de Trompstraat en de Trompkade. Als we de Sint-Jozefkathedraal (1885) passeren, komen de parochianen net de kerk uit.
Langs een lange rij woonboten wandelen we langs het Oude Winschoterdiep naar de Euroborg Groningen, de 'voetbalkathedraal' van FC Groningen. 
Ondertussen hebben we al even telefonisch contact gehad met Jan Wijbe om een afspraak in het Sterrenbos te arrangeren, waar we tijdens onze stadswandeling Jan Wijbe & Gaby met Pepijn zullen ontmoeten. Zij komen op de fiets vanuit Meerstad naar het Sterrenbos. Wij lopen via het treinstation Groningen Europark en langs het opvallende DUO-gebouw naar het Sterrenbos, waar we hen opwachten. In het Sterrenbos vinden we een plekje in het gras, bij de bosvijver in het Sterrenbos (1765).

Afronding van een wandeldag en een wandelgids
Na deze picknick krijg ik Pepijn in de draagzak en lopen we met zijn tweeën met de wandelgids in de hand voorop als we met zijn vijven langs de Zuiderbegraafplaats en door het Dinkelpark naar de Merwedestraat gaan.
Aan het eind van de Merwedestraat en aan het begin van de Davidstraat heeft het wijkcafé De Klikspaan een terras ingericht, waarop we nog even een drankje nemen, alvorens wij de trein terug nemen vanuit Groningen naar Hurdegaryp. 
Op straat heerst een opgewekte stemming. Het is prachtig zonnig weer. De mensen komen naar buiten en de terrassen zijn nagenoeg alle vol, dus voor velen is dit een zonnige zondag om volop van te genieten.
Met deze stadwandeling hebben Durkje en ik alle twaalf wandelingen van de wandelgids 'Langs de mooiste diepjes in de kop van Drenthe' afgerond. Gedurende de drie voorjaars maanden van dit jaar hebben we de twaalf gevarieerde etappes door Groningen en Drenthe gelopen.

Geen opmerkingen: