maandag 31 mei 2021

Bestrijding van de reuzebereklauw bij Feinsum

Maandag 31 mei 2021

Bestrijding van de reuzebereklauw bij Feinsum

















Uitheemse plantensoort
In de gemeente Leeuwarden komen verschillende planten-exoten voor. Dit zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen. Sommige exoten vormen een bedreiging voor onze natuur. Dit worden 'invasieve exoten' (uitheemse soorten) genoemd. Eén van de meest voorkomende soorten is de reuzeberenklauw. 
Het belangrijkste probleem van deze invasieve exoten is dat ze andere planten verdringen. Het sap van de reuzenberenklauw kan bovendien blaren geven op de huid, of in combinatie met zonlicht zelfs leiden tot ernstige brandwonden. 

Bestrijding door de gemeente
De gemeente Leeuwarden is bij voortduur bezig met het inventariseren van deze invasieve exoten. Dat doen ze onder andere door het in kaart brengen van de vindplaatsen. Daardoor weten ze enerzijds hoe groot het probleem is, en anderzijds waar welke exoot zich bevindt. Daar passen ze dan de juiste maatregelen, zoals bestrijding, op aan.
Nadat ik op verzoek van de gemeente drie jaar geleden bij de gemeente melding heb gedaan van enkele clusters van reuzebereklauw aan de westkant van de Hyltsjebrêge bij Feinsum, heeft de gemeente de bestrijding alhier aangepakt. 
De gemeente experimenteert ondertussen met verschillende bestrijdingsmethoden, om deze gevaarlijke, bij Feinsum langs de weg staande exoot zo goed mogelijk te bestrijden.
Ook vandaag komt er weer een medewerker van de gemeente langs om de reuzebereklauw aan de Hege Hearewei bij de Hyltsjebrêge te bestrijden. Met eerst de schep en met het nastrooien van gif wordt het cluster reuzebereklauw zo goed als mogelijk bestreden, in de hoop dat hij verdwijnt, of tot kleine schaal marginaliseert.
Het is een hardnekkige strijd, maar wellicht wint de aanhouder ook hier.

Geen opmerkingen: