maandag 31 mei 2021

Jabikspaad in plaats van Camino Portugués

Zaterdagmiddag 29 mei 2021

Twee pelgrims uit Oldebroek op het Jabikspaad bij Feinsum


















Stop op pelgrimeren in Europa
Sinds het begin van de Corona-pandemie is het voor beginnende en ervaren pelgrims nagenoeg onmogelijk om vrijelijk over de Europese pelgrimspaden te pelgrimeren naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Landsgrenzen werden gesloten, overnachtingslocaties gingen dicht, regiogrenzen mogen niet worden overschreden en met openbaar vervoer kun je niet heenreizen of terugreizen.
Zo waren Durkje en ik van plan om vorig jaar in de meivakantie via de kustroute te gaan pelgrimeren van het Portugese Porto via het Spaanse Pontevedra naar Santiago de Compostela. Dat kon helaas in 2020 niet doorgaan, maar ook dit jaar bleek dat geen haalbare kaart te zijn.
Daarin staan wij als pelgrims niet alleen, want we horen van en lezen over medepelgrims dat ook zij geen kans zien om hun internationale pelgrimage-plannen ten uitvoer te brengen.

Friese Camino
Zo ook het echtpaar uit Oldebroek, dat vorig jaar en ook dit jaar van plan was om de kustroute van de Camino Portugués te gaan wandelen. Ook zij kregen vorig jaar te horen dat het in 20202 niet kon, en in 2021 dat het ook dit jaar geen optie was in dit voorjaar.
Maar ja, als je wel die vakantieweken hebt gepland, en helaas niet kunt pelgrimeren op buitenlandse pelgrimspaden; wat doe je dan?
Welnu, wij hebben geconstateerd dat veel wandelaars en pelgrims hebben (her)ontdekt dat ook het pelgrimeren over Friese en Nederlandse pelgrimspaden een prima optie is. Het Friese Jabikspaad van Sint-Jacobiparochie naar het Overijsselse Hasselt is een schitterende Fries-Nederlandse aanlooproute richting Santiago de Compostela.
Het echtpaar uit Oldebroek heeft dan ook het plan opgevat om vandaag in Sint-Jacobiparochie van start te gaan op het Jabikspaad, teneinde later - als de Corona-maatregelen verruimd zijn - de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in het buitenland (België en/of Frankrijk en/of Spanje) verder voort te zetten.
Vanmiddag melden deze twee pelgrims zich bij onze Refugio Ulreia Feinsum aan het Jabikspaad bij Feinsum om een refugio-stempel in hun stempelkaart van het Jabikspaad te krijgen.
Na een gezellig gesprek en met het pelgrimsstempel in hun pelgrimspaspoort gaan deze twee beginnende pelgrims op hun eerste Friese pelgrimsdag verder op het Jabikspaad, over de Hege Hearewei richting Stiens.

Geen opmerkingen: