woensdag 28 april 2021

Faksinearre, soarch, ensafh.

Woensdag 28 april 2021

Selfie-wand bij de Leeuwarder vaccinatielocatie
Logistieke operatie van zorg
Met een groot aantal gastvrouwen en gastheren worden vandaag en morgen de zestigers uit Stiens en omstreken gevaccineerd met de eerst prik tegen het Coronavirus.
De 23 huisartsenpraktijken van Leeuwarden maakten in de afgelopen weken al gebruik van het vaccinatiecentrum van GGD Fryslân in het WTC (World Trace Centre, sinds 2006) Leeuwarden, op de uitnodiging voor het gemak overigens ook nog aangeduid als FEC (Frisian Expo Center), en bij de zestigers ook nog bekend als Frieslandhal(len) (in 1996 door brand verwoest).
Als een soort militaire operatie worden ook vandaag de Stienser zestigers tussen aankomst en vertrek zorgvuldig begeleid. Twee opeenvolgende parkeerhulpen, een voorsorteer-gastheer, een huisarts voor medische vragen, een administratief medewerker, een vaccineerder en gastvrouwen en begeleiders van de EHBO, van de GGD en van een beveiligingsbedrijf zorgen ervoor dat alles in de juiste volgorde en bovendien zorgvuldig plaatsvindt.

Zorgen voor elkaar in het (hoger) onderwijs
Die zorgvuldigheid zien wij momenteel op veel plekken en in veel situaties van alledag. Die voorzichtigheid en dat zorgvuldig optreden zie ik ook in bijvoorbeeld het hoger onderwijs, waarin al weken - of eigenlijk al maanden - er alles aan wordt gedaan om met ingang van afgelopen maandag de studenten weer zo veilig mogelijk in hogescholen en universiteiten te ontvangen om hen het zo nodige contactonderwijs weer aan te (kunnen) bieden. 
Dat staat dan in schril contrast met de filmbeelden die we gisteravond op tv zagen, van al die mensen in vooral de grote steden, die de gewenste zorgvuldigheid met voeten treden, om hun zogenoemde herwonnen vrijheid op Koningsdag uitbundig te vieren. Veel van de jongvolwassenen die daar gisteren te buiten gingen aan iets anders dan contactonderwijs, zullen vandaag en morgen en hopelijk ook in de komende weken en maanden worden getrakteerd op zorgvuldig aangeboden contactonderwijs in het hoger onderwijs. 
Al die goedwillende schoolbestuurders, docenten, medestudenten, managers, dienstenmedewerkers en andere dienstverleners voor het hoger onderwijs; wat zullen zij gisteren ervan hebben gevonden toen zij zagen dat ook hun studenten zich zo onvoorzichtig hebben gedragen in stadsparken en op stadspleinen? En wat zouden al die onzorgvuldige en alle wel zorgvuldige studenten ervan vinden als vandaag of morgen zeg maar de helft van al hun docenten het niet meer aan zou durven om hun contactonderwijs in het hoger onderwijs weer aan te bieden, waar velen zo vol verlangen naar hebben uitgekeken?

Geen opmerkingen: