vrijdag 30 april 2021

Eimaand en broedmaand

Woensdagavond 28 april 2021

Het ei van mei
Gevuld meerkoetnest in Feinsum
We kennen in Nederland het spreekwoord "In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet"
Waar in deze zegswijze sprake is van de 'griet' gaat het overigens niet over de griet als platvis, maar over de grutto, één van Nederlandse mooie weidevogels.
Het is daarenboven ook een spreekwoord, dus er is hier geen sprake van een ijzeren biologische regel dat alle vogels daadwerkelijk een ei leggen in de maand mei, maar met deze zegswijze wordt bedoeld dat de meimaand in de natuur bekend staat als de jaarlijkse aanvangsmaand van het vogelbroedseizoen.

Meimaand is eimaand
In deze vroege mei-avond maken we na de avondmaaltijd een korte avondwandeling nabij Feinsum. Als we over de Feinsumer Iestdyk tussen de uitgestrekte akkers doorlopen, is er in meerdere opzichten sprake van bedrijvigheid rondom ons. Traktoren rijden over de akkers om de akkergronden gereed te maken voor het zaaien van zaad of voor het poten van pootaardappelen. We zien hazen lopen en er zijn verschillende vogels te zien op het land, in de lucht en in de sloten tussen de akkers. Verderop in een sloot zie ik een meerkoet zich zwemmend van ons verwijderen. Even later zie ik in de sloot tussen het riet het nest van hoogstwaarschijnlijk die meerkoet. Er liggen nog maar drie eieren in het nest, en omdat meerkoeten het nest vullen met ongeveer vijf tot tien eieren per legsel, zal het nog wel enkele dagen tot een week duren alvorens deze meerkoet ook gaat deelnemen aan het jaarlijkse broedseizoen van de meimaand.

Geen opmerkingen: