Zondag 14 februari 2021 - Valentijnsdag
Over de Oosterdallaan, op de grens van Fryslân en Overijssel |
Tussen Landweer & Friese Waterlinie
In het jaar 2015 verscheen de wandelgids 'Tussen Landweer & Friese Waterlinie', geschreven door de landschapsjournalist Fokko Bosker. Deze wandelgids bevat vijf Themaroutes, die zijn opgebouwd uit 13 afzonderlijke wandelroutes door de Friese gemeenten Ooststellingwerf & Weststellingwerf, over een afstand van 250 kilometer, en qua etappe-routes gebaseerd op het Friese Wandelknooppuntennetwerk.
De 13 etappes worden door Bosker vooral verhalend beschreven, waarbij de streekhistorie en de flora en fauna van de streek uitgebreid aan bod komen. De gids heeft meer het karakter van een wandelgids, dan een routegids, want je leest wel veel over wat je onderweg wandelend passeert, maar de incidentele teksten over de te wandelen etappe-routes zijn zo globaal, dat ze niet kunnen worden gebruikt om de route onbezorgd foutloos te lopen.
Wandelen in thema's en in etappes
Durkje en ik hebben besloten vandaag weer een route te wandelen van de 13 etappes van deze wandelgids. We lopen vandaag de derde en laatste etappe van Themaroute 5, met als thema-titel 'Op het otterpad - Driedaagse dwaaltocht door de laagveenmoerassen in Zuidoost-Friesland'.
Deze etappe van Ossenzijl naar Wolvega is 19 kilometer lang, maar omdat we vanmorgen vanaf de dorpsrand van Ossenzijl eerst nog de laatste kilometer lopen van onze voorgaande etappe van vorige week, komt er feitelijk nog ongeveer een kilometer bij, en is onze wandelafstand vandaag zo'n 20 kilometer.
Etappe 5.2 is getiteld: 'Onbezorgd lanterfanten in Tweestromenland'. Met dat Tweestromenland wordt het gebied tussen de Friese rivieren de Tjonger (Tsjonger) en de Linde (Lende) bedoeld.
Padvinden in het Wandelknooppuntennetwerk van Zuid-Oost Fryslân
Van elke etappe wordt in de wandelgids het startpunt en het eindpunt aangegeven, en de route-aanwijzing bestaat uit de opeenvolgende Wandelknooppuntennummers, die je wandelend 'in het veld' passeert. Het kaartje in de wandelgids met daarin de knooppuntennummers is zozeer verkleind afgebeeld, dat die niet kan worden gebruikt als betrouwbare routegids.
We kunnen vandaag voor een deel wel gebruik maken van het Friese Wandelknooppuntennetwerk, waar de routebeschrijving in knooppunten correspondeert met de routeknooppuntpalen in het veld.
Omdat het wandelknooppuntennetwerk op onze wandelkaarten alleen voor Fryslân goed gedocumenteerd is, en nog niet voor Overijssel, moeten we naast enkele wandelknooppunten-richtlijnen ons vandaag vooral richten op andere aanduidingen, zoals een uitgebreider routebeschrijving, en het volgen van Overijsselse knooppunten. Vandaag lopen we namelijk in het grensgebied van Overijssel en Fryslân.
We komen vandaag een behoorlijk eind met de Friese Wandelknooppuntendeelkaart 3 van de Wouden, en met alle andere aanwijzingen in de routegids en in het veld, kunnen we de bedoelde route prima volgen zoals die door samensteller Bosker is bedoeld. Al snel hebben we in de gaten dat de wegwijzers van het Waterreijkpad - zoals in de wandelgids vermeld - niet (meer) langs de route staan, maar dat je de groene pijlen-route daarentegen wel prima kunt volgen om 'en route' te blijven.
Etappe 5.3: Onbezorgd lanterfanten in Tweestromenland
Enkele minuten vóór 8:00 uur vertrekken we met twee auto's vanuit een winters en dan al zonnig Feinsum, en rijden we eerst naar het centrum van Wolvega. Vlakbij het treinspoor parkeren we de eerste auto. Daarna rijden we met de andere auto door naar de noordwestelijke dorpsrand van Ossenzijl. Om 9:00 uur parkeren we onze auto in Ossenzijl. Hier begint vandaag onze etappe.
Bij ons vertrek vanmorgen vanuit Ossenzijl vriest het 6 graden, en die temperatuur loopt vandaag op tot net 2 graden boven het vriespunt. Het waait niet hard en de zon schijnt vanmorgen volop, dus bij deze winterse temperatuur is het schitterend winterweer voor onder andere schaatsers en voor ons als wandelaars.
Schaatsweer in een schitterend winterlandschap bij Ossenzijl
In Ossenzijl steken we in het dorpscentrum eerst de brug over. Enkele schaatsers klunen over de brug, en stappen aan de overzijde op de Ossenzijlersloot. Ook op de Motorkade en richting Kalenberg zien we schaatsers gaan en komen.
Bij Buitencentrum Weerribben en De Kluft nemen we het fietspad van het Breeweersepad langs het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl. Op het parkeerterrein bij het Buitencentrum staan nu al veel auto's en we zien tientallen schaatsers met lange streken over het kanaalijs gaan. Gezinnen, schaatsmaten en stelletjes die ervoor hebben gekozen om nu op deze vroege ochtend al te gaan schaatsen, hebben de goede keuze gemaakt, want met die aangename zonneschijn erbij is het hier prachtig schaatsweer in dit schitterende winterlandschap van sneeuw en ijs.
Met slechts twee Z-bochten wandelen we in een nagenoeg rechte lijn - richting IJsselham - van Ossenzijl naar Oldemarkt. Daar passeren we eerst de protestantse en daarna de rooms-katholieke kerk, om verderop voorbij de basisschool door een woonwijk naar de Frieseweg te lopen, die we daarna volgen om Oldemarkt aan de oostzijde te verlaten.
Van Oldemarkt langs Paasloo en Blesdijke
Voorbij Oldemarkt volgen we over de Markeweg en over de Oosterdallaan precies de grenslijn tussen Overijssel en Fryslân. De glooiende Oosterdallaan is bedekt met nog een behoorlijke laag sneeuw van de afgelopen week.
Ook in oostelijke richting blijven we nog heel lang de Overijssels-Friese provinciegrens volgen. Over smalle en brede dik besneeuwde veldpaden lopen we achter het dorp Paasloo langs en ook langs het Landgoed De Spinnerskaampe. Bij een bankje tegen een bosrand pauzeren we even om een broodje te eten en de meegenomen koffie uit de thermoskan te drinken. Een schitterende pleisterplek tussen de besneeuwde velden en heerlijk vol in de winterzon. In deze Corona-tijd zijn helaas geen horeca-gelegenheden geopend, maar niet getreurd, want hete koffie uit een thermoskan in het open veld is ook al een heerlijke traktatie onderweg.
Het veldpad voert ons naar de Paasloërweg, die we een klein stukje volgen, omdat we iets verderop het bos in moeten. Maar voordat we dat bosperceel bereiken, zien we vlak vóór ons twee reeën op ons af komen. Ze willen de Paasloërweg oversteken, maar als ze ons zien, keren ze na enige aarzelen om en spoeden ze zich snel weer het bosgebied in.
Voor ons volgt daarna een mooie boswandeling door de bospercelen aan weerszijden van de Friese Veldweg. Zo lopen we ten zuiden van Blesdijke, en verderop ook nog over de stille Blesdijker Heide.
Happy Valentijn! met warme chocolademelk in De Blesse
Bij het plaatselijke voetbalveld wandelen we De Blesse in. We weten dat op de hoek van de Steenwijkerlaan en de Spoorlaan een benzinestation met een shop is, en op goed geluk proberen we daar een warm drankje te scoren. Dat lukt, want de shop is open, en de warme dranken-automaat is in werking, dus even later staan we weer buiten met een heerlijke kop warme chocolademelk 'to go'. De shopmedewerker vertelt dat ze er geen slagroom bij kan aanbieden, maar ik krijg bij het afrekenen wel vier roze snoepjes mee in een zakje, want - zegt ze - "het is vandaag een bijzondere dag." Ik moet daar even over nadenken, maar al snel realiseer ik me dat het vandaag Valentijnsdag is. Kortom, warme chocolademelk met roze snoepgoed; Happy Valentijn!
Van Peperga naar de Linde
Van Peperga naar de Linde
Na nog weer een broodje met bruine 'zopie' kunnen we gevoed en gelaafd weer verder. In De Blesse steken we de spoorlijn Heerenveen-Steenwijk over, en daarna lopen we onder de A32 door naar de Pieter Stuyvesantkerk met Pieter Stuyvesant-monument bij de entree van Peperga.
In Peperga steken we de weg over naar het Catspolderpad. Dit geasfalteerde fiets- en voetpad is hier en daar besneeuwd, met op enkele plekken nog de restanten van de sneeuwduinen, die afgelopen week tijdens de uren durende sneeuwjacht zijn ontstaan. Fietsen door die sneeuwduinen zal niet gaan, maar wandelend komen we er prima door heen.
Zo lopen we de Lendevallei in, naar de Domeinenweg die parallel aan de Lende loopt. Het fietspad langs deze rivier richting De Hoeve is afgesloten voor alle verkeer, want het gevaarlijke wegdek vraagt om een ingrijpende renovatie.
Zo lopen we de Lendevallei in, naar de Domeinenweg die parallel aan de Lende loopt. Het fietspad langs deze rivier richting De Hoeve is afgesloten voor alle verkeer, want het gevaarlijke wegdek vraagt om een ingrijpende renovatie.
Door de Lendevallei terug naar Wolvega
Via de hoge fietsers- en voetgangersbrug steken we de bevroren Linde over. Hier bij de rivier staan enkele auto's, hoogstwaarschijnlijk van schaatsers. Twee schaatsers binden hun schaatsen onder, en gaan de Linde op in oostelijke richting, op naar Kontermansbrug bij De Hoeve.
Aan de overzijde van de rivier komen we langs een grote zandwinput, die veelal het domein is van uiteenlopende watervogels. De plas is nu echter een grote ijsvlakte, waar tientallen schaatser dankbaar gebruik van maken. We gaan hier even het ijs op, en zien een mooie ijsvloer liggen, waarop je een grote ronde kunt schaatsen. Dat doen velen dan ook.
Wij wandelen om deze ijsvlakte heen, om zo door de winterse broeklanden van de Lendevallei naar Wolvega te lopen, waar we twee weken geleden zijn begonnen aan deze driedaagse thema-wandeltocht.
Via de Stellingenweg en de Lycklamaweg lopen we tenslotte onder andere langs het Van der Valkhotel, en de Sint-Franciscuskerk weer terug naar de spoorwegovergang in het centrum van Wolvega.
Als we bijna bij de auto zijn, wordt ik geroepen. Als ik om me heen kijk, zie ik mijn naaste collega Geert-Jan staan. We zien elkaar online wel enkele malen per week, maar elkaar ontmoeten is er vanwege de Corona-beperkingen al lange tijd niet van gekomen, dus fijn om elkaar weer even 'live' te ontmoeten.
Als we bijna bij de auto zijn, wordt ik geroepen. Als ik om me heen kijk, zie ik mijn naaste collega Geert-Jan staan. We zien elkaar online wel enkele malen per week, maar elkaar ontmoeten is er vanwege de Corona-beperkingen al lange tijd niet van gekomen, dus fijn om elkaar weer even 'live' te ontmoeten.
Met de ene auto rijden Durkje en ik daarna weer terug naar Ossenzijl, waar we onze andere auto afhalen, waarna we tenslotte terug rijden naar huis. Het is nu één graad boven nul, en het wordt al behoorlijk bewolkt, dus we hebben het mooiste deel - het zonnige deel - van deze prachtig winterse zondag goed benut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten