zondag 31 januari 2021

Rottige Meente ideale springplank voor de herintroductie van de otter

Zondag 31 januari 2021
 

Loopbruggetje over de Scheene in de Rottige Meente











Tussen Landweer & Friese Waterlinie

In het jaar 2015 verscheen de wandelgids 'Tussen Landweer & Friese Waterlinie', geschreven door de landschapsjournalist Fokko Bosker. Deze wandelgids bevat vijf Themaroutes, die zijn opgebouwd uit 13 afzonderlijke wandelroutes door de Friese gemeenten Ooststellingwerf & Weststellingwerf, over een afstand van 250 kilometer, en qua etappe-routes gebaseerd op het Friese Wandelknooppuntennetwerk.
De 13 etappes worden door Bosker vooral verhalend beschreven, waarbij de streekhistorie en de flora en fauna van de streek uitgebreid aan bod komen. De gids heeft meer het karakter van een wandelgids, dan een routegids, want je leest wel veel over wat je onderweg wandelend passeert, maar de incidentele teksten over de te wandelen etappe-routes zijn zo globaal, dat ze niet kunnen worden gebruikt om de route onbezorgd foutloos te lopen.

Wandelen in thema's en in etappes
Durkje en ik hebben besloten vandaag weer een route te wandelen van de 13 etappes van deze wandelgids. We lopen vandaag de eerste etappe van Themaroute 5, met als thema-titel 'Op het otterpad - Driedaagse dwaaltocht door de laagveenmoerassen in Zuidoost-Friesland'.
Deze etappe van Wolvega naar Scherpenzeel is 18 kilometer lang.
Etappe 5.1 is getiteld: 'Rottige Meente ideale springplank voor de herintroductie van de otter'. Dat verwijst naar de terugkeer van de - bedreigde en indertijd bijna uitgestorven - otter in het natuurgebied de Rottige Meente.

Padvinden in het Wandelknooppuntennetwerk van Zuid-Oost Fryslân
Van elke etappe wordt in de wandelgids het startpunt en het eindpunt aangegeven, en de route-aanwijzing bestaat uit de opeenvolgende Wandelknooppuntennummers, die je wandelend 'in het veld' passeert. Het kaartje in de wandelgids met daarin de knooppuntennummers is zozeer verkleind afgebeeld, dat die niet kan worden gebruikt als betrouwbare routegids.
We kunnen vandaag voor een deel wel gebruik maken van het Friese Wandelknooppuntennetwerk, waar de routebeschrijving in knooppunten correspondeert met de routeknooppuntpalen in het veld. Er zijn echter ook enkele onvolkomenheden in de nummering en in de volgorde van de nummering, maar als je de huidige Wandelknooppuntendeelkaart 3 van de Wouden erbij gebruikt, kun je de route foutloos bewandelen. 

Etappe 5.1: Rottige Meente ideale springplank voor de herintroductie van de otter
Om 8:15 uur vertrekken we bij het ochtendgloren vanuit Feinsum, en brengen we een auto naar het eindpunt van vandaag, in het Friese Scherpenzeel. Onderweg zien we de zon opkomen. Vanuit Scherpenzeel rijden we met de andere auto terug naar Wolvega, waar we die auto parkeren bij het gerenoveerde NS-station van 1865. Om 9:30 uur parkeren we onze auto op het P+R-terrein bij dat treinstation. Hier begint vandaag onze etappe.
Bij ons vertrek vanmorgen vanuit Wolvega vriest het 6 graden. De lucht is bijna onbewolkt, dus we lopen voor een groot deel van de dag onder een helder blauwe winterlucht. Het waait overigens nagenoeg niet, dus het is schitterend winterwandelweer; beslist niet koud.
Dat het wel winters weer is, blijkt uit het laagje ijs op de wateroppervlaktes en uit de rijk berijpte omgeving. Dit weer en deze winterse omgeving nodigen velen uit om te genieten van al dan moois buitenshuis. Nadat velen vanwege de Corona-maatregelen weer een week binnen hebben gezeten, is het wel heel aantrekkelijk om op deze zonnige zondag naar buiten te gaan, om te genieten van weer en natuur. Dat velen dat doen, blijkt ook wel uit het feit dat we vandaag opmerkelijk veel wandelaars, joggers, wielrenners en fietsers ontmoeten over de gehele lengte van deze etappe. 
Langzaam stijgt de temperatuur vandaag. Voor ons en voor vele anderen een schitterende dag om onder andere te wandelen door het natuurgebied van de Rottige Meente.

Wandelen langs de Linde
Vanaf het NS-station wandelen we eerst naar het Van der Valk-hotel. Daar nemen we het fiets- en voetpad dat langs de Lindewijk loopt, de nieuwbouwwijk van Wolvega. Zo verlaten we Wolvega aan de zuidkant. 
Nadat we de Linde zijn overgestoken, gaan we verder over de Domeinenweg naar de Steenwijkerweg. Waar we de Steenwijkerweg oversteken, begint het geasfalteerde fiets- en wandelpad van het Stroomkantpad. Dat pad volgt eerst een oude meander van de rivier de Linde, maar verderop ligt het pad langs de Linde.



Bij een gemaal gaat het Stroomkantpad over in de Sasweg, die hier ook langs de Linde loopt.
Verderop gaan we met een brug over de Linde, en aan de overzijde van deze Fries-Overijsselse grensrivier verlaten we de Sasweg, om dan over het pad van Gapenburg verder langs de Linde te wandelen in westelijke richting.
Bij de zelfbedieningspont richting Oldemarkt, veranderen we van richting, om dan verderop weer langs de Lende naar Driewegsluis te wandelen.
Vanwege de Corona-pandemie is het horeca-Paviljoen Driewegsluis helaas gesloten, maar gelukkig hebben we zelf een thermoskan koffie meegenomen. Op twee eenzame terrasstoelen nemen we plaats, om heerlijk volop in de warme winterzon te genieten van een meegenomen broodje met koffie.

Door de Rottige Meente
We verlaten nu de Linde, want die draait hier af richting Ossenzijl. Wij moeten naar het natuurgebied van de Rottige Meente, dus wij wandelen na deze pauze voorbij de Linthorst Homan-sluis over de Lindedijk langs de Jonkers- of Helomavaart.
Bij de brug van de Pieter Stuyvesantweg over deze vaart, veranderen we van richting, om dan na een eindje over de parallelweg van de Pieter Stuyvesantweg al spoedig het natuurgebied de Rottige Meente in te kunnen wandelen.
Dit laaggelegen, natte laagveenmoerasgebied heeft prachtige wandelpaden, zowel verhard als onverhard. De onverharde paden zijn een groot deel van het jaar drassig, maar omdat de toplaag van de bodem vannacht is bevroren, zijn zelfs de meest drassige delen van de onverharde voetpaden heel goed toegankelijk.
Over deze mooie onverharde natuurpaden doorkruisen we de Rottige Meente, totdat we via een voetgangsbruggetje de waterloop van de Scheene oversteken.
Daarna gaat de route verder over het asfaltpaadje van het Scheenepad langs de Scheene, langs een aantal kleine veenhuisjes, die deels voor permanente bewoning of voor recreatieve bewoning zijn aangepast.

Het Voetpad door de Grote Veenpolder van Munnekeburen naar Scherpenzeel
Op een gegeven moment zien we rechts van ons in het noorden het dorp Munnekeburen liggen. 
De route gaat dan verder over een schelpenpad naar dit dorp, waar de voormalige lagere school en de kerk en ook enkele woningen op hoogtes zijn gebouwd, om geen natte voeten te krijgen ingeval de waterstand in dit laagveengebied al te grote hoogtes zou aannemen.
Ter hoogte van de dorpskerk van Munnekeburen gaat de route verder over het zogenoemde Voetpad richting Scherpenzeel. Dit voetpad loopt op enkele honderden meters afstand parallel aan de verbindingsweg van Munnekeburen naar Scherpenzeel.
 

Het Voetpad is een schitterend oud voetpad dat aan de noordzijde langs de petgaten en legakkers van de Rottige Meente loopt.
Links en rechts staan oude huisjes en boerderijtjes, die door dit oude Voetpad met elkaar zijn verbonden. Af en toe passeren we de plek waar toch ook nog een nieuw huis is of wordt gebouwd. Het is een bijzonder karakteristiek stukje Fryslân dat we nu doorkruisen.
Enkele kilometers verder kruist dit Voetpad de Pieter Stuyvesantweg. Hier eindigt onze route van vandaag. We wandelen over de parallelweg langs de Pieter Stuyvesantweg naar het monument ter gedachtenis aan Pieter Stuyvesant, dat op een hoge pijler staat bij de entree van Scherpenzeel.
Iets verderop staat onze auto. We eten nog even een broodje, stappen in, en rijden terug naar Wolvega, waar onze andere auto staat. Als we even later vanuit Wolvega weer terug rijden naar Feinsum, zie ik op het display van de auto dat de temperatuur rond 14:30 uur 2 graden Celsius is. Dit betekent dat de dagtemperatuur in deze regio met acht graden is gestegen vandaag. Dat is bijkans ongemerkt gebeurd, waarschijnlijk omdat we weinig wind hebben ervaren vandaag, en omdat het de hele dag heerlijk zonnig was.


Geen opmerkingen: