zondag 20 december 2020

Kerstwensen van pelgrimspaden

Vrijdag 18 december 2020
 

Kerstwensen van pelgrims

















Vindplaatsen van Kerst voor pelgrims

Niet alleen voor anderen, maar ook voor Durkje en mij is de maand december de maand van het verzenden van kerstwensen. Al vele jaren maken we die zelf, om iets van onze passies aan te bieden aan wie wij liefhebben.
Al in de zomer gaan wij tijdens onze jaarlijkse pelgrimstochten op de te bewandelen pelgrimsroutes onder andere op zoek naar tekenen van Kerst.
Pelgrims wandelen al eeuwenlang langs kloosters, kerken, basilieken en kathedralen. Dat zijn bij uitstek de vindplaatsen van bijbelse taferelen, zowel driedimensionaal als in het platte vlak. In veel van die gebouwen vind je wel ergens een afbeelding van Maria, de moeder van Jezus. En met een beetje geluk vinden we dan in beelden, op schilderijen of in glas-in-lood-ramen ook nog afbeeldingen van Maria met haar pasgeboren kindje Jezus, en soms daar dan ook nog vader Jozef, een stal, dieren, herders, engelen en/of wijzen bij afgebeeld.

Kerstwens van pelgrims voor iedereen 
En zo gingen wij afgelopen jaar ook tijdens onze zomerpelgrimage op de Via Limburgica en de Via Thiérache langs kerkgebouwen, met daarin allerlei bijzondere vormen van religieus erfgoed.
In enkele kerken troffen wij de aan het Kerstfeest gerelateerde afbeeldingen aan.
Voor dit jaar hebben we voor onze Kerstgroet gebruik gemaakt van het glas-in-lood-raam van de kerk van Oreye, toen wij op de 9e juli van dit jaar ruim 25 kilometer pelgrimeerden op de Via Limburgica, op die dag van Lauw naar Lens-Saint-Remy.
Vlak nadat we de Vlaams-Waalse taalgrens over waren gestoken, kwamen we in het Belgische plaatsje Oreye. In de kerk van Oreye vonden we hele mooie glas-in-lood-ramen, die de geboorte, het leven en  het sterven van Jezus Christus afbeelden.
In deze kerk vonden we het schitterende Kerst-tafereel van Maria & Jozef met het pasgeboren kindje Jezus, met bovenin een engel met de ster van Bethlehem, de plaats waar Jezus Christus is geboren. Met deze bijzondere afbeelding van het Vredeskind willen we het Kerstfeest dit jaar in gaan, en daarmee iedereen Gezegende Kerstdagen toewensen en een gezond en gelukkig volgend jaar.



Geen opmerkingen: