donderdag 31 december 2020

Feinsumer Buizerd

Dinsdag 29 december 2020

Feinsumer Buizerd
Rover op de uitkijk
Gisteren schreef ik op deze weblog over de roofvogels die in de winterperiode ook de rand van de bebouwde kom van Feinsum bezoeken, op zoek naar prooi. Gisteren werd een verkeersbord bij het Flinterplein daartoe de uitvalsbasis van een buizerd, in het Fries ook wel 'mûzebiter' genoemd.
Vanmorgen is de Feinsumer buizerd weer terug op zijn observatieplek bij het Flinterplein. Nu echter niet op een verkeersbord, maar op het hek van de houten vissteiger, die een eindje It Kanael in steekt.
In het najaar is It Kanael gehekkeld, waardoor de oevers aan beide zijden kaalgeschraapt zijn. Dat is voor 'onze' buizerd bij uitstek geschikt om tot op hele grote afstand te speuren of een veldmuisje de euvele moed heeft om over de hoogoplopende wal langs het water te lopen. Doordat de vissteiger een eindje It Kanael in steekt, ziet de buizerd vanaf zijn plek haarscherp elke beweging over de recht vóór zich liggende kanaaloever.
Bijna roerloos zit de buizerd geruime tijd te speuren naar prooi, af en toe even zijn kop draaiend, daarbij voortdurend gefocust op prooi en gevaar.

Geen opmerkingen: