donderdag 31 december 2020

Carbidschieten in en rond Feinsum

Donderdag 31 december 2020 - Oudejaarsdag
 

Carbidschieten in het open veld bij Feinsum











Op pad met melkbussen

Drie auto's rijden vanuit het dorp het buitengebied van Feinsum in. Ver buiten het dorp, in het open veld stoppen de auto's. De deuren van de bestelbusjes worden geopend, en het materiaal wordt uit de auto's gehaald. Even later rijdt een jongen op een bromfiets ook het dorp uit, een klein aanhangwagentje achter de bromfiets trekkend, met daarop een diagonaal naar boven gerichte melkbus. Ook hij gaat het veldpad op buiten Feinsum, naar de andere jongemannen. 
Even later wordt de reden van hun actie wel duidelijk als de eerste harde knallen van de melkbussen over het open veld rollen. 

Knallend het jaar uit
Ook in Fryslân is het traditie om het oude jaar met carbidschieten weg te knallen. Overal in Fryslân klinken vandaag de harde knallen. Dit jaar staan meer dan 200 locaties in Fryslân bekend als plekken waar het carbidschieten zal gaan plaatsvinden. 
Vanwege de actuele Covid19-Noodverordening is het carbidschieten wel aan veel strengere regelgeving onderhevig. Het is allemaal bedoeld voor de veiligheid, onder andere om grote samenscholingen van toegestroomd publiek te voorkomen.
Het afsteken van vuurwerk is voor dit jaar nagenoeg geheel onmogelijk gemaakt als noodverordening in het kader van de Corona-golf die Nederland - en ook Fryslân - teistert. Maar gelukkig hebben de Friese burgemeesters er mede voor gezorgd dat het in Nederland dan nog wel is toegestaan om in kleine formatie, en met inachtneming van voldoende onderlinge afstand, met carbid te schieten op deze mooie zonnige Oudejaarsdag.

Oudejaarstraditie in Fryslân
We worden door de jonge mannen getrakteerd op een serie stevige knallen van exploderend carbidgas in die opgestelde melkbussen, en kunnen dat van grote afstand aanschouwen. Het duurt ook niet lang, want even later worden alle spullen al weer in de auto's geladen en verlaten de jonge mannen het open veld. 
Toch wordt het niet stil, want er zijn in en rond Feinsum meer locaties waar met carbid wordt geschoten, dus ook de rest van de middag horen we regelmatig nog de harde knallen, die het einde van dit kalenderjaar aankondigen. Een mooie traditie, die we in Fryslân vooral in ere moeten houden. 

Geen opmerkingen: