donderdag 31 december 2020

Feinsumer Mûzebiter

Maandag 28 december 2020


De Feinsumer Mûzebiter
Buizerds in het buitengebied
Wie de afgelopen jaren via het Noordwesttangent en via de De Haak om Leeuwarden is gereden, zal vast en zeker veel buizerds hebben gezien. Deze mooi roofvogels bevolken in grote getale de weilanden en akkers rondom het noordwestelijke buitengebied van Leeuwarden. Kennelijk is er ruimschoots prooi - zoals veldmuizen en mollen - te vinden, om die flinke populatie buizerds voldoende te voeden. In Fryslân noemen we de buizerd 'mûzebiter', dat verwijst naar het vangen en verorberen van muizen.

Nu het winter is geworden, zien we de buizerd - en ook enkele andere roofvogels - vaker in het buitengebied aan de westzijde van ons dorp. Buizerds jagen tegenwoordig ook langs de rand van de bebouwde kom van Feinsum. 
Eén van die buizerds heeft vanmorgen een observatieplek gezocht en gevonden op een verkeersbord bij het Flinterplein, aan de rand van de bebouwde kom van Feinsum.
Geruime tijd zit hij rond te speuren naar prooi. Aan voorbijrijdende auto's stoort de roofvogel zich niet, maar als er even later een Feinsumers met zijn hond nadert, kiest de 'Feinsumer mûzebiter' het zekere voor het onzekere, en vliegt het dorp uit, het weidse veld weer in.

Geen opmerkingen: