zaterdag 31 oktober 2020

Kerstsfeer voor cocooners

Vrijdag 30 oktober 2020

Kerstsfeer in Leeuwarder tuincentrum











Winterhard voor buiten
Vanmorgen ben ik even naar een tuincentrum in Leeuwarden om winterharde planten te halen, om die vanmiddag samen met mim en met Durkje op het graf te plaatsen van mijn vader, die overleed in maart 2011, wiens verjaardag wij bij zijn leven altijd vierden op de datum van gisteren: 29 oktober.
Vóór in het tuinwinkelcomplex wandel ik tussen alle keurig opgestelde groene - veelal ook kleurrijk bloeiende - buitenplanten door, om daar in enkele tinten geel, wit, rood, paars en groen een mooie mix van bloeiende planten te vinden, die de komende herfst- en wintermaanden de harde regen en kou en de genadeloze harde wind over de Bildtse klei moeten trotseren.

Van zorgelijk naar zorgeloos
En dan - de gedwongen winkelrichting lijdzaam volgend - kom ik in en door een zo geheel andere afdeling. Sterk contrasterend is de overgang van het natuurlijk zachte groen naar de kunstmatig harde fantasy-kleuren van heel zorgvuldig opgebouwde kerstdisplays, met daarin een breed en diep assortiment aan kerstdecoraties.
Ik hoop dat al dit moois van vormen en kleuren het hier winkelend publiek gaat helpen om iets of meer van alle zorgen omtrent Covid-19 en Corona in de komende weken van thuiswerken en thuisquarantaine te verlichten en/of weg te nemen.

Voor veilig fladderende vlinders
In de tachtiger jaren, toen ik onder andere nog docent Winkelpraktijk was in Delfzijl, kwam de term 'cocooning' in zwang, waarmee werd aangeduid dat men zich stilletjes terugtrok in de eigen woning, knus in je slaapkamer en/of gezellig in je woonkamer. Gordijnen dicht, open haard aan, deurbel en telefoon even op 'stil', en dan 'cosy' samen zijn; lekker eten, muziekje aan, met een gelukzalig gevoel.
De noodverordeningen in Corona-tijd wijzen je op dergelijke scenario's. En dan nu maar hopen dat alle middelen die we hebben, en dat alle geborgenheid die we elkaar binnenshuis kunnen geven, ons op afzienbare termijn gaat helpen om in het voorjaar van 2021 onze 'cocons' weer gelouterd te verlaten, om zo vrij als een vlinder het vrolijke leven veilig fladderend tegemoet te mogen treden.

Geen opmerkingen: