zaterdag 31 oktober 2020

Bonifatius Kloosterpad - Rondje 9 - Rondje Oosterwolde door Drents-Friese Wold en Schaopedobbe

Zaterdag 31 oktober 2020 - Hervormingsdag

Wandelen in het herfstbos bij het Canadameer











Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.

In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van kloosters en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.

Waar of niet waar
Voor vandaag - op Hervormingsdag - hebben we het negende rondje van deze gids op het wandelprogramma staan, met een afstand van 25 kilometer.
Dit Rondje 9 kreeg als titel: 'Rondje Oosterwolde door Drents-Friese Wold en Schaopedobbe' met als subtitel: 'Zoektocht apocrief klooster leidt naar middeleeuwse klok'. De subtitel verwijst naar luidklok van de klokkenstoel op de begraafplaats van Langedijke. Er wordt wel beweerd dat deze luidklok uit het jaar 1300 afkomstig is uit een middeleeuws klooster dat de naam Lux Mundi ('s Werelds Licht) zou hebben gehad. Het is echter allesbehalve zeker dat dit klooster nabij de Schaopedobbe ooit heeft bestaan, dus ook de bewering dat deze luidklok oorspronkelijk van dit vermeende klooster was, is tot nu toe niet aantoonbaar in de bekende geschriften van die tijd.
Om 8:10 uur rijden we vanmorgen met onze auto van Feinsum naar Oosterwolde, want hier begint het negende rondje van het Bonifatius Kloosterpad.

Oosterwolde en Boekhorst
Om 9:15 uur vertrekken we vanuit Oosterwolde. Gedurende de hele heenreis reden we door de motregen. Ook als we vertrekken, lopen we door de motregen, maar al spoedig - verderop in Oosterwolde - houdt het op met motregenen. Later op de dag voelen we nog een enkele keer heel licht iets van motregen, maar doorgaans blijft het droog vandaag. Het is wel zwaarbewolkt, maar in de middag breekt de zon zowaar nog door de wolken, en vangen we af en toe enige zonneschijn.
We lopen eerst door de winkelstraat van Oosterwolde, en daarna door woonwijken naar de N381. We gan door het park over paden die parallel lopen aan het Kleindiep. 
Nadat we de N381 zijn overgestoken, wandelen we over de doorgaande weg door het buurtschap Boekhorst en langs Langedijke.

Terwisscha en Aekingerzand
Deze weg volgen we steeds, totdat we arriveren in Terwisscha. Hier lopen we door naar het Buitencentrum van het Drents-Friese Wold. De horeca bij het bezoekers-/informatiecentrum van Staatsbosbeheer is wel geopend, maar met een looproute door het horecapand kun je alleen consumpties afhalen, om ze dan buiten - maar niet op het terras - te nuttigen. Zo kunnen we onderweg toch nog een kop koffie drinken. Het is ook maar goed dat we deze kans direct benutten, want verderop passeren we vandaag in het geheel geen horecagelegenheden meer.

Na deze koffiepauze volgt een prachtige wandelroute door het uitgestrekte natuurgebied van het Aekingerzand (de Kale Duinen). Dit is een prachtig gebied van bos en heide, van stuifduinen en zandvlaktes, en met hier en daar een heide-ven.
Aan de oostzijde steken we de doorgaande weg 'Canada' over, en dan gaan we verder door het kleurrijke herfstbos en over veldpaden in het open veld met een links omtrekkende beweging om het Canadameer heen.
Verderop passeren we in het bos de spartelvijver voor honden en paarden.
Als we het bos uit komen, steken we de Kloosterweg over, om aan de overzijde het bos- en heidegebied van het natuurreservaat de Schaopedobbe te doorkruisen. Daar vinden we ook een eenvoudig houten bankje, waarop we plaatsnemen voor onze lunchpauze.

Terug naar Oosterwolde
Na deze pauze lopen we naar de Klokhuisdijk. Na een tijdje steken we de Steenmaatsdijk over, en verderop ook de Bovenweg (N351).
De route gaat dan verder via de buurtschappen Laagduurswoude en Hoogduurswoude, en ter hoogte van het buurtschap Buttinga komen we dan weer bij de N381. Voorbij de tunnel onder de N381 door steken we het Kleindiep over, en daarna lopen we door een klein bosperceel om de waterzuiveringsinstallatie van Oosterwolde heen.
Aan de overzijde van de Opsterlândske Kompanjonsfeart gaan we naar het noorden verder, in de richting van het Grootdiep. 


Over de Ter Borghlaan gaat die route naar het Grootdiep. Vlak vóór het Grootdiep buigt onze route echter weer af naar het zuiden, en wandelen we over het Jardingapad en de Kuipenstreek langs het gemeentehuis naar de oude dorpskerk van Oosterwolde.
Over de Brink en via de Brinkstraat langs de Opsterlândske Kompanjonsfeart wandelen we tenslotte weer terug naar onze auto, die we vanmorgen hebben geparkeerd bij het winkelcentrum van Oosterwolde. Daarna rijden Durkje en ik om 15:15 uur weer terug naar huis.

Geen opmerkingen: