zondag 17 november 2019

Presentatie Bonifatius Kloosterpad in Dokkum

Vrijdag 15 november 2019 
Overhandiging van het eerste exemplaar van de wandelgidsen aan Arno Brok






















Bonifatius Kloosterpad

Durkje en ik zijn uitgenodigd om vanmiddag aanwezig te zijn bij de feestelijke boekenpresentatie van de tweedelige serie wandelboeken over het nieuwe 'Bonifatius Kloosterpad'. Deze bijeenkomst vindt plaats in de kapel van de Bonifatiuskapel te Dokkum.

  • Wandel-journalist Fokko Bosker heeft een nieuwe wandelgids geproduceerd, getiteld 'Bonifatius Kloosterpad; wandelgids', waarin twaalf aaneengesloten etappes en dertien lokale rondwandelingen zijn beschreven. In totaal beslaat het wandelnetwerk van deze 25 etappes zo’n 450 km van het noorden naar het zuiden door oostelijk Fryslân; het gebied tussen het Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega. Met zijn wandelgids neemt de wandelgidsenschrijver je als wandelaar mee in dat schitterend Friese gebied met veel geschiedenis, cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar en langs 20 oude kloosterlocaties en uithoven. Je maakt een prachtige tocht door Wad en Woud, met een rijke afwisseling van streeklandschappen en door prachtige natuurgebieden.
  • Daarbij schreef Fokko Bosker ook een begeleidend boek, getiteld 'Bonifatius Kloosterpad – In het voetspoor van heiligen & pelgrims', met inspirerende verhalen over het gebied dat met deze wandelgids wordt doorkruist.

Geschiedenis en pelgrimeren
De stiltekapel zit vol als dagvoorzitter Lammert de Hoop (tevens co-auteur van deze wandelgids) het middagprogramma opent. Op deze frisse novemberdag zijn hier vertegenwoordigers van verschillende deelnemende Friese gemeenten, kennisexperts, diverse stichtingen en ondernemers.
Lammert de Hoop vertelt over het ontstaan van de oorspronkelijke Bonifatiuskapel en van de huidige Bonifatiuskapel, waarin deze middagbijeenkomst vandaag plaatsvindt.
Zijn presentatie sluit hij af met het vertonen van de pelgrimage-film over Santiago aan het Wad (2018), waarmee een mooie impressie wordt gegeven van het gevarieerde landschap waar behalve het Jabikspaad ook het Bonifatius Kloosterpad doorheen loopt.

Pelgrimsroutenetwerk Fryslân
Het nieuwe Bonifatius Kloosterpad is een goede aanvulling op het 'Pelgrimsroutenetwerk Fryslân'. We kenden immers al jarenlang het Friese Jabikspaad, en inmiddels ook al het Sint-Odulphuspad, en sinds vorig jaar ook het Claercamppad.
Fokko Bosker is de volgende spreker. Hij wijst ons erop dat Fryslân een veelkleurig en veelzijdig landschap heeft, met een grote variatie aan bijvoorbeeld duinen op de eilanden, kleilanden en weilanden, en verderop veenweidegebied, heide en bossen.
Fryslân was in vroeger eeuwen - toen het zich uitstrekte van het Noordhollandse West-Friesland tot het Duitse Ost-Friesland een grote economische macht, hetgeen mede leidde tot vele tientallen kloosters in onze provincie.
Door dit oude landschap loopt nu het Bonifatius Kloosterpad, langs 20 Friese (voornamelijk voormalige) kloostervestigingen. De Middeleeuwse kloostergeschiedenis vormt een belangrijke rode draad door het Friese cultuurlandschap.
Fokko spreekt het vertrouwen uit dat als je wandelend de 450 kilometers van het Bonifatius Kloosterpad door Fryslân gaat lopen, vanzelf wel gaat houden van het Friese landschap; dat je dan de rijkdom van ons mooie landschap (nog meer) gaat ervaren, en dat dat erin zal resulteren dat men voortaan voorzichtiger met het Friese landschap zal omgaan.
Fokko Bosker:

  • De pelgrim zet een stap opzij, om bij zinnen te komen.
  • Geluk ligt soms heel dichtbij.

Pelgrimeren, trend in deze tijd
Derde spreker is Peter Hesseling, de voorzitter van ons landelijk pelgrimsgenootschap, het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
Volgens de pelgrimsstatistieken zijn er in 2018 zo'n 330.000 pelgrims in Santiago de Compostela gearriveerd, waarvan zo'n 3.670 Nederlandse pelgrims.
Peter waarschuwt dat je op moet passen met pelgrimeren, want als je er eenmaal aan bent begonnen, kom je er nooit meer los van. Wij herkennen die gezonde en prettige verslaving wel.
Pelgrimages hebben ervoor gezorgd dat er een goede infrastructuur is ontstaan langs de pelgrimspaden. Van oorsprong hadden ze religieuze motieven, maar tegenwoordig zijn er behalve sportieve ook wel veel andere redenen om te pelgrimeren.
Het is overigens nogal wat om maanden onderweg te zijn, soms alleen, en soms in groepsverband. Het langdurig onderweg zijn over oude wegen, met veel ontmoetingen onderweg, doet veel met je.
In de basis is pelgrimeren een primitieve activiteit, waarbij het niet zozeer om de bestemming gaat, maar veel meer om het onderweg zijn. De pelgrim vreest ook nog al eens diens eind van de bedevaart.

Fryslân Blue Zone
De volgende spreker - Daan Bultje - is directeur van het Healthy Aging Netwerk Noord-Nederland. Vertegenwoordigers van dit netwerk roepen ons op om vooral gezond ouder te worden: blijf dus vooral zo lang mogelijk actief! We moeten naar een omgeving die gezond gedrag uitlokt. In Fryslân moeten we op zoek naar het combineren van de goede, gezonde dingen. Al weer een langeafstandswandeling in Fryslân erbij draagt daar zeker aan bij.

Natuur, landschap en cultuurhistorie
Fokko Bosker vertelde ons eerder vanmiddag al dat het nieuwe wandelpad door een aaneenschakeling van landschappen gaat. Dat werkt de vierde spreker uit. Chris Bakker is adjunct-directeur van It Fryske Gea.
Bakker vertelt ons dat It Fryske Gea momenteel 26.000 hectare natuur beheert. Aan de hand van de noord-zuid-route van het Bonifatius Kloosterpad loopt hij met ons denkbeeldig door een aantal heel verschillende natuurgebieden van Fryslân.

Aanbieding aan de Commissaris van de Koning
En dan is het zover dat de vanmiddag aanwezige Commissaris van de Koning - Arno Brok - naar voren wordt genodigd. Dit is het moment dat Lammert de Hoop en Fokko Bosker ieder een exemplaar van deze tweedelige wandelgidsserie overhandigen aan de Friese Commissaris van de Koning.
Waarderende woorden van Arno Brok, Commissaris van de Koning
Daarna krijgt Arno Brok het woord, die omwille van de tijd - de voorgaande toespraken duurden al lang - zijn speech inkort. Met vriendelijke woorden spreekt hij zijn waardering uit voor het werk dat is gedaan om zo'n mooi wandelpad te ontwikkelen.
Met een verwijzing naar de vorige sprekers verzekert Arno Brok ons dat het met het cultuurbesef in Fryslân wel goed zit. En hij complimenteert de makers van de wandelroute met zijn stelling dat het geheel er goed en inspirerend uitziet.
Bij de afsluiting van deze boekenpresentatie meldt Fokko Bosker nog dat vanaf nu de beide wandelgidsen te koop zijn, hier en in de boekwinkel, en dat wij allen in de openluchtkapel van de Bonifatiuskapel worden genodigd voor een hapje en een drankje, en dat wij daar op deze koude novembermiddag zullen worden 'verwarmd' met de muziek van de Spijkerpakkenband, die hier nu begint met haar optreden. En dan beginnen op de achtergrond de vrolijke klanken van de brassband al te klinken.
Muziek van de Spijkerpakkenband in de Bonifatiuskapel van Dokkum

Geen opmerkingen: