woensdag 23 september 2020

Pelgrimeren met Jabikspaad-rondje door Fryslân

Pelgrim Jenno bij Refugio Ultreia Feinsum

Maandag 21 september 2020

Pelgrimeren in Corona-tijd
De Brabantse pelgrim Jenno heeft al een indrukwekkend aantal kilometers op uiteenlopende wandelroutes gelopen, zowel in Nederland als in het buitenland.
Zoals zoveel pelgrims heeft hij vanwege de Corona-crisis ook al besloten om dit jaar - helaas - niet te gaan wandelen op de Spaanse Camino.
Maar een pelgrim moet wandelen, dus als dat in het buitenland tijdelijk niet verantwoord is, komen alle mooie routes binnen Nederland (weer) in beeld. Dat is iets wat Durkje en ik in het afgelopen jaar al van veel ervaren en beginnende pelgrims hebben gehoord.
'As it net kin, sa't it moat, dan moat it mar sa't it kin", zeggen we dan in Fryslân.

Jabikspaad als opstap naar Santiago de Compostela
En zo ging dat ook bij pelgrim Jenno. Wegens leeftijdsontslag nog maar enkele weken geleden gestopt met werken, lonkt het mooie Friese Jabikspaad als wenkend perspectief in deze overgangsperiode van werk naar pensionering.
Nu zou je - zoals doorgaans wordt gedaan - er voor kunnen kiezen om het Jabikspaad te gaan bewandelen van het Friese Sint-Jacobiparochie via Jirnsum naar het Overijsselse Hasselt, waarbij je dan kiest voor de west-route via Franeker of voor de oost-route via Feinsum, maar het kan ook anders.
En dat doet deze Brabantse pelgrim.

Naar en vanaf Santiago aan het Wad
In het jaar 2018 - dat in het teken stond van 'Ljouwert-Fryslân Kulturele Haadstêd' - is ook het in omgekeerde richting bewandelen van het Jabikspaad meer in de belangstelling komen te staan. Je loopt dan niet vanuit Sint-Jacobiparochie via Hasselt naar het zuiden, richting Santiago de Compostela, maar wandelt in noordelijke richting vanuit bijvoorbeeld Hasselt en via Jirnsum oostwaarts of westwaarts naar Sint-Jacobiparochie, om in dat zogeheten 'Santiago aan het Wad' vlak boven het Friese 'Sant-Iago' aan te komen bij de zee, op de Waddenzeedijk ter hoogte van Zwarte Haan.
Pelgrim Jenno combineert dat allemaal. Hij is vorige week zijn wandelpelgrimage begonnen in het Friese Jirnsum, en heeft eerst de west-route van het Jabikspaad gelopen via onder andere Jorwert, Franeker en Boer naar Sint-Jacobiparochie, waarna hij vanuit Sint-Jacobiparochie verder is gaan pelgrimeren over de oost-route richting Feinsum. 
Aan het eind van gistermiddag arriveert hij in onze Refugio Ultreia Feinsum, om bij ons als pelgrim te overnachten in onze overnachtingsaccommodatie voor passerende pelgrims. 

Voorbij de Jirnsumer Moeting
Na een gezellige avond met goede gesprekken aan tafel, en een verkwikkende nachtrust, vertrekt pelgrim Jenno vanmorgen na het ontbijt, om zijn pelgrimsroute te vervolgen over het Jabikspaad.
 


Hij gaat vandaag naar Swichum, waar hij de komende nacht zal overnachten (ook wel 'tsjemping' genoemd) in de kerkrefugio in het Swichumer dorpskerkje.
Morgen gaat het dan verder richting Jirnsum, vanwaar de west-route en de oost-route vanaf de 'Jirnsumer Moeting' samen als één pelgrimspad verder gaan op weg naar Hasselt, en daarna verder naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

Geen opmerkingen: