woensdag 2 september 2020

Hynders mei hynderfamkes by Feinsum

 Woensdag 2 september 2020

Hynderfamkes mei hynders by de Hyltsjebrêge fan Feinsum










Verkeersvariatie op de Hege Hearewei
We zijn gewend aan allerlei soorten verkeer, dat gaat over het mooie, oude slingerweggetje van de Hege Hearewei langs Feinsum.
Door de week bestaat dat verkeer doorgaans uit wandelaars en joggers, fietsen, personenwagens, vrachtauto's en tractoren.
In het weekend wordt dat verkeer vaak nog diverser. Dan zien we nogal eens racefietsen voorbijkomen, en motorgroepen, of af en toe een camper, en toch ook wel regelmatig bereden paarden.
Grotere rijpaarden worden doorgaand bereden door volwassen dames, maar af en toe zien we toch ook wel kleinere paarden en/of een pony voorbij komen, veelal bereden door wat ze in de rest van Nederland ook wel 'paardenmeisjes' noemen. Voor heel veel meisjes blijft het een droom om als paardenmeisje een (eigen of toegewezen) verzorgpaard of verzorgpony te hebben, bij een paardenhouder of bij een manage. Voor sommigen van hen wordt die droom werkelijkheid, vooral zij die wonen in het buitengebied. 

Hynders en hynderfamkes
In Fryslân noemen we deze geluksvogels niet paardenmeisjes, maar 'hynderfamkes', die - als ze geluk hebben - er ook met een (soms eigen) paard op uit mogen trekken, om op rustige binnenwegen te paard, of in een paardenwagen getrokken door een 'hynder' (paard) de openbare weg op te gaan.
Zo'n stel 'hynderfamkes' passeerde Feinsum; de voorste te paard en de ander met een trekpaard, genoeglijk rijdend over de Hege Hearewei, via de Hyltsjebrêge It Kanael over, om dan Feinsum te passeren over het vervolg van de Hege Hearewei, over de Feinsumer Brêge, richting Hallumerhoek.
Een mooi gezicht, en mooi dat het zo kan.

Geen opmerkingen: