vrijdag 4 september 2020

Aangepaste Jierdei 2020 in Corona-stijl

Donderdag 3 september 2020

Kloosterkerk van Nijkleaster in Corona-opstelling












Nijkleaster aangepast aan Corona-noodverordening

Voor de tweede keer deze week ben ik voor een avondvergadering bij Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van het Friese Jorwert.
Deze keer komen we bijeen in veel kleiner verband dan eerder deze week, toen we de maandelijkse bestuursvergadering hier hadden.
Als ik bij aankomst in de kloosterkerk eerst even de kerkzaal in ga, ziet het er qua opstelling nogal ongeordend uit. Maar schijn bedriegt ook hier, want er is juist heel goed nagedacht over deze opstelling. Hier wordt namelijk heel zorgvuldig omgegaan met de gezondheid en het welzijn van alle gasten en van alle vrijwilligers van Nijkleaster.
De activiteiten van Nijkleaster zijn inmiddels in aangepaste vormen weer van start gegaan, en dat willen we ook in het kader van de Corona-noodverordeningen zo veilig mogelijk doen. Op weldoordachte wijze is derhalve - gebruik makend van de hele kerkzaal - gekozen voor deze Corona-opstelling van alle stoelen. Het binnenkomen en het uitgaan gebeurt op gedisciplineerde wijze, en je kunt ervoor kiezen om plaats te nemen op een enkele stoel, of om - als je samenwoont met iemand - plaats te nemen op hier en daar een enkele set van twee kerkstoelen.

Verwenprogramma voor vrijwilligers van Nijkleaster
En dezelfde voorzichtigheid die we met elkaar betrachten bij de reguliere activiteiten van Nijkleaster, zijn ook het uitgangspunt bij de organisatie van de jaarlijkse 'Jierdei' van Nijkleaster, die traditioneel altijd plaatsvindt in de maand oktober.
Met zijn zessen gaan we vanavond als werkgroepje aan de slag om verantwoorde vormen en waardevolle inhouden te bedenken voor een Jaardag in Corona-stijl.
Enkele van de belangrijkste afspraken die we al hebben gemaakt, zijn dat de Jaardag dit jaar geen publieke bijeenkomst wordt, maar dat die deze keer vanwege de Corona-crisis alleen is bedoeld voor alle vrijwilligers van Nijkleaster en van de Protestantse gemeente Westerwert. Zo beperken we het aantal mogelijke deelnemers al tot enkele tientallen. Verder zal deze Jierdei niet in de dorpskerk van Jorwert plaatsvinden, maar in de veel grotere Trinitaskerk van Heerenveen, waarmee Nijkleaster in het kader van het project 'Groene Kerk' ook warme banden onderhoudt. Kortom dus veel minder mensen in een veel grotere kerkzaal. Jammer voor al die andere gasten van Nijjkleaster, maar deze keer moet het dan zo maar even worden gedaan. Zo kunnen we in elk geval een soort verwenprogramma aanbieden voor al die actieve vrijwilligers, die altijd gastvrij klaarstaan voor alle gasten van Nijkleaster.
Aan het eind van de avond hebben we de hoofdlijnen bedacht voor het programma van de komende Jierdei, en voor de organisatie die dat van ons vraagt. Over enkele weken komen we weer bijeen, om dan de puntjes op de 'i' te zetten, en dan hopen we dat we in oktober aanstaande toch een fijne Jaardag met elkaar mogen beleven.

Geen opmerkingen: