zondag 30 augustus 2020

Bonifatius Kloosterpad - Rondje 7 - Rondje Burgumer Mar over Eastermar

Zondag 30 augustus 2020

Lijsterbes langs de Middenwei tussen Eastermar en It Heechsân










Een ontdekkingsreis en pelgrimage
Wandeljournalist Fokko Bosker publiceerde samen met co-auteur Lammert de Hoop in het jaar 2019 de wandelgids 'Bonifatius Kloosterpad'. Het titelblad van dit boek vermeldt dat het hier gaat om 'Een ontdekkingsreis en pelgrimage door het 'wilde' oosten van Fryslân'. Het gaat om een wandelgids die de kleurrijke geschiedenis van de kloosters in Fryslân beschrijft in routekaarten, foto's en begeleidende teksten.
Durkje en ik waren aanwezig bij de presentatie van het Bonifatius Kloosterpad, die plaatsvond op 15 november 2019 in de Bonifatiuskapel te Dokkum.
Deze wandelgids bevat twaalf aaneengesloten etappen en dertien lokale rondwandelingen. In totaal beslaat het wandelnetwerk zo'n 450 kilometers in oostelijk Fryslân, het gebied tussen het Friese Waddeneiland Schiermonnikoog en Wolvega.

In het voetspoor van heiligen en pelgrims
Met zijn wandelgids neemt auteur Fokko Bosker je als wandelaar mee in een schitterend gebied met veel cultuur en natuur. Hij laat je wandelen naar oude kloosterlocaties en uithoven. Het is een tocht door Wad en Woud, in een rijke afwisseling van streeklandschappen en prachtige natuurgebieden.
Tegelijk met deze wandelgids verscheen ook het bijbehorende boek 'Bonifatius Kloosterpad - In het voetspoor van heiligen en pelgrims'. Dit begeleidend schrijven in boekvorm biedt per wandelroute inspirerende verhalen over het gebied dat deze wandelgids bestrijkt.
De wandelgids is gebaseerd op het Wandelknooppunten-netwerk. De routebeschrijving in de wandelgids is uiterst beknopt, maar het volgen van de als routebeschrijving achtereenvolgens genoemde wandelknooppunten zou moeten volstaan om de beschreven routes goed te lopen.
Wie de vele Friese klooster- en kerkenpaden, schouwpaden, lijk- en dijkwegen van deze wandelroute loopt, maakt kennis met de vele sprekende getuigen uit vervlogen tijden van middeleeuwse kloosterorden in Fryslân. Dit Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke Friese geschiedenis van kloosters en landschappen, en toont je al wandelend ook de relatie tussen beide zaken.
Met het bewandelen van alle 25 routes van deze wandelgids gaan Durkje en ik op voetreis tussen uitersten, die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert.

Een lofzang op Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden
Voor vandaag hebben we het zevende rondje van deze gids op het wandelprogramma staan, met een afstand van 28 kilometer.
Dit Rondje 7 kreeg als titel: 'Rondje Burgumermar met tussenstop in Eastermar' met als subtitel: 'Een lofzang op Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden'.
Om 7:20 uur rijden we vanmorgen met de auto van Feinsum naar Burgum, waar we de auto parkeren bij de Kruiskerk van Burgum, want bij deze voormalige parochiekerk begint het zevende rondje van het Bonifatius Kloosterpad, bij de oude kloosterkerk van het voormalige Bergklooster, ook wel het Barraconvent genoemd.
Er hangt een dichte bewolking boven Burgum, en de temperatuur is vanmorgen bij vertrek 16 graden Celsius.

Over de Krûme Ie van Burgum naar Sumar
Om 8:00 uur lopen we eerst een rondje om deze eeuwenoude abdijkerk, die een deel van de fasering van haar bouwgeschiedenis laat zien, voor wie goed kijkt naar het exterieur van deze kloosterkerk. In Burgum passeren we onder andere Glinstra State en De Pleats, waarna we door het dorpscentrum verder gaan richting gemeentehuis. Daar verlaten we Burgum, om dan via de hoge brug de Krûme Ie over te steken naar Sumar.
In Sumar passeren we ter hoogte van de dorpsmolen het kunstwerk van de Drachtster kunstenaar Anne Woudwijk, dat is gemaakt en hier geplaatst ter ere van het aardappelras Bintje.
Langs de dorpskerk (1769) van Sumar en daarna na een kerkenpad over het bedrijventerrein lopen we terug naar de Krûme Ie, die we een eindje volgen in de richting van het Burgumer Mar. Daarna volgt een bijkans ondoordringbaar stuk natuur, waarvan overduidelijk is dat hier nauwelijks wandelaars komen, en waar ook de gemeente al heel lang niet meer is geweest om het wandelpad open te houden voor wandelaars. We worstelen ons tussen de al te overvloedig woekerende planten door, en steken even later de Solcamastraat over, waarna het vervolg van het pad weer goed toegankelijk is.
Even later lopen we over het hellingpad van een hoog opgaande aarden wal. Het lijkt erop dat we hier in het heuvelachtige Limburg lopen, maar duidelijk is dat deze hoge aarden wal kunstmatig is opgeworpen. Even later verlaten we Sumar, om straks vanaf de zandrug tussen Sumar en Eastermar over hele mooie paden af te dalen naar De Leijen.

Door De Putten naar Eastermar
Voorbij de Iestwei en de Lânsbuorren gaan we een veldpad op, om aan het eind van dit pad af te slaan naar links, waar we over een ruig boerenpad laveren tussen al te drassige stukken, langs de Harstefeart.

Even later volgen we de Mienskerwei en de Dokstersheide langs de Leiensfeart naar de plek waar we via een houten brug het natuurreservaat De Putten in gaan. Over het polderdijkje zien we links de petgaten van de voormalige verveenderij, en rechts op iets grotere afstand zien we De Leijen liggen. 
We pauzeren even op een uitkijkpost boven op een oud gemaal, en gaan daarna verder door De Putten naar De Lits, die we volgen tot aan de brug over De Lits bij Eastermar.
In het centrum van Eastermar is gelukkig een eetcafé al geopend, dus daar kunnen we in elk geval vandaag een kop koffie drinken.

Skûlenboarch en Jistrum
Over de onverharde zandpaden van de Achterwei en de Middelwei lopen we vervolgens naar het dorpje It Heechsân.
Als we even later over de Piter Jehanneswei lopen, wordt ons maar weer eens overduidelijk hoe prachtig de Noardlike Fryske Wâlden zijn. Rechts ligt een juweel van boomwal, met een rijke schakering aan bijvoorbeeld lijsterbessen, berken, elzen, eiken en bramen, alles zo heel karakteristiek voor deze streek. 
Via het omweggetje van de Joeralaan en Mounekamp lopen we naar de brug over het Kolonelsdiep bij Skûlenboarch. Een binnenvaartschip is zojuist gepasseerd, dus de brug sluit zich weer, en wij kunnen direct doorlopen naar de overzijde van het water.
Daarna volgen we het fiets- en wandelpad langs het Kolonelsdiep in de richting van Jistrum. Bij een geheel vervallen uitkijkpunt zetten we wat nog resteert van een zitbankje weer overeind, met als resultaat dat we in elk geval nog even ontspannen kunnen zitten. Hier pauzeren we voordat we verder gaan.
Na deze pauze wandelen we naar de boot-aanlegplaatsen in de Jistrumer Opfeart.
Over de Marwei gaat het dan verder richting Jistrum.

Wâldfruchten
Vlak vóór Jistrum buigen we af naar links. Twee mannen - beiden op een oldtimer Zündapp-bromfiets - komen net aanrijden en overleggen in welke richting ze vervolgens verder zullen rijden.
Vanaf dit punt gaan wij verder over de slingerende zandpaden van de Dwarsweg en de Achterweg.
Over de Ieswei lopen we naar de Rijksstraatweg van de N355, maar tot zover lopen we niet door. We kunnen namelijk vanaf de Ieswei nog een smal eenpersoons kuierpad volgen van de Alde Harstewei; een heel mooi en ook heel oud voetpad dan op enige afstand parallel langs de N355 loopt, voor ons in westelijke richting. Rijk is hier dit jaar de opbrengst aan de zogenoemde 'wâldfruchten', zoals lijsterbessen en bramen.

Terug naar Burgum
Dit kuierpad voert ons naar de brug van de Rijksstraatweg over de Kûkhernsterfeart.
Dan lopen we eerst langs het Waterpark Zwartkruis, en vervolgens om het Stoppelsoal heen. Daar passeren we ook de Energiecentrale van Burgum.
De Koumarwei steken we over, om aan de overzijde een zandpad te volgen, dat parallel aan de Koumarwei in zuidelijke richting loopt.
Over de Miensker en langs de Soesterpolder wandelen we door het buurtschap Noardermar naar de Menno van Coehoornweg.
Via een mooi bospad van de Syl komen we uiteindelijk uit op de Nieuwstad, waarna we al spoedig arriveren bij onze auto tegenover de Burgumer Kruiskerk. Het is nu 15:30 uur, dus we hebben de ruim 28 kilometers van vandaag afgelegd in 7,5 uur.

Weer of geen weer
Vanmorgen vroeg voorbij Sumar hebben we kort heel licht miezerige neerslag gehad. Gaandeweg de dag opende de bewolking zich echter, en kregen we een groot deel van de dag af en toe heerlijke zonnige perioden. De temperatuur liep op van 16 naar 19 graden Celsius. Met een verfrissende wind kregen we al met al heerlijk wandelweer. Vanwege het weer en de schitterende route zien we aan het eind van de middag terug op een hele mooie kuierdag op het Bonifatius Kloosterpad.
Als we even later weer terug rijden naar huis, zijn we nog maar net voorbij Burgum, of het begint zachtjes te regenen. Donkere regenwolken hangen ten noordwesten van ons, en als we van Hurdegaryp naar Leeuwarden rijden, krijgen we te maken met een zware regenbui. We prijzen ons gelukkig dat wij daarentegen de hele dag met zulk prachtig weer hebben mogen lopen.

Geen opmerkingen: