woensdag 6 mei 2020

Pieter Stuyvesant Kuiertocht 3 van 2007 (34 km)

Woensdag 6 mei 2020
Wandelen over het schelpenpad van de Oude Jokweg

















Wandelroutes door Westellingwerf
Eenmaal per twee jaar organiseert de Stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht (PSK) op de eerste zaterdag van juni een kuiertocht in het mooie gebied tussen de Friese rivieren De Linde en De Tjonger. Na de kuiertochten van 2002, 2005, 2007 en 2009 werd in het jaar 2011 de eerste lustrumtocht georganiseerd. Ter gelegenheid van dat eerste lustrum heeft de Stichting PSK in het lustrumjaar een jubileumuitgave laten verschijnen, in de vorm van een routegids, waarin de vijf PSK-routes zijn beschreven. Totaal staan er 7 wandelroutes in deze jubileumuitgave, omdat van de meest recente routes van de jaren 2009 en 2011 zowel een korte als een langere wandelroute in deze wandelgids is opgenomen.
De wandelgids kreeg als titel 'Pieter Stuyvesant Kuiertocht' en als subtitel 'Vijf wandelroutes door prachtig Westellingwerf''.

Noordwolde
Vandaag wandelen Durkje en ik Route 3 van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Dit is de route van de kuiertocht in het jaar 2007, beginnend en eindigend in Noordwolde, over een afstand van 34 kilometer.
Om 7:45 uur vertrekken Durkje en met de auto vanuit Feinsum, en een uur later staan we bij het Grasbaancircuit in Noordwolde klaar voor vertrek.
Het is geheel onbewolkt, met bij vertrek nog maar 7 graden Celsius. Vanmorgen is er nauwelijks wind, en de temperatuur loopt vanmiddag op naar 17 graden Celsius. 's Middags begint het wel wat harder te waaien, maar het beperkt zich tot een frisse bries uit noordelijke richting. Al met al is het een stralende voorjaarsdag, met heerlijk wandelweer.
Langs de dorpsrand en over de Dwarsvaartweg verlaten we Noordwolde in noordoostelijke richting.

Door buurtschap & dorp Oosterstreek naar Boijl
Het eerste kombord dat we langs de weg zien staan, is het witte bord van het buurtschap Oosterstreek. Hier is inderdaad ook sprake van een lange streek. Pas als we de doorgaande weg door het buurtschap hebben verlaten, wandelen we over de Schoolstaat het dorp Oosterstreek binnen.
Aan het eind van Oosterstreek gaan we in de richting van het dorp Boijl. Aan weerszijden van deze eeuwenoude verbinding tussen Noordwolde en Boijl staan prachtige grote bomen. Tussen 1914 en 1962 liep hier ook nog een trambaan.
Bijzonder is de klokkenstoel bij de kerk van Boijl. Of eigenlijk niet zozeer de zoveelste versie van die klokkenstoel, maar wel de luidklok die in deze klokkenstoel hangt. Deze luidklok uit het jaar 1399 is namelijk de oudste klokkenstoel-luidklok van Nederland. Op een samenstel van enkele zitbanken tegenover de kerk drinken we de meegenomen koffie. Dan hebben we in elk geval onze dagelijkse wandelkoffiepauze ook weer gehad.

Zandhuizen
Daarna wandelen we Boijl uit over de Kerkeweg, die in het dorp nog wel bestraat is, maar voorbij de laatste woonhuizen verandert in een brede zandweg met een naastgelegen smal schelpen-fietspad. Dan volgt een lang traject door een bosperceel en door het open veld, waarbij we ook de Meuleveldweg kruisen.
Aan het eind van dit zandpad gaan we de Boekelterweg op, om een lang stuk af te leggen naar het dorp Zandhuizen.
In Zandhuizen passeren we café-restaurant De Driesprong, dat evenals andere Nederlandse café's gesloten is op grond van de noodverordeningen in het kader van de huidige Corona-crisis. Niet voor niets hebben we immers vandaag zelf onze koffie meegenomen voor onderweg. Net zoals bij heel veel horeca-gelegenheden zien we ook hier dat er binnen druk wordt geklust; wellicht om alles weer piekfijn klaar te hebben zodra het kabinet de horeca weer groen licht geeft om open te gaan voor publiek. Vanavond om 19:00 uur zullen we horen wat premier Mark Rutte en vice-premier Hugo de Jonge (als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zullen aankondigen omtrent het geleidelijk opheffen van alle beperkingen wegens de Corona-crisis.

Het Rode Dorp
Voorbij Zandhuizen moeten we eerst nog een eindje langs de drukke weg naar Noordwolde lopen, maar op een gegeven moment verlaten we rechtsaf deze weg om over de Schapendrift naar het buurtschap Rode Dorp te lopen. We lopen Rode Dorp tot aan het eind door, en zien dat alle vrijstaande rode huizen aan de linker en aan de rechterzijde van de straat nagenoeg identiek zijn. Een aannemer werkt hier met een ploeg timmerlieden om de dakbedekking van dakpannen te vervangen van deze rode huisjes.
Helemaal aan het eind van de straat - en daarmee Rode Dorp - gaan we linksaf een zandpad op, dat ons door een bosperceel, langs een meertje en over een klein heideveld voert. Aan de overzijde van het heideveldje nemen we plaats op een zitbank, voor een etenspauze in de zon.
Na deze rustpauze steken we de Meentheweg over, en dan wandelen we langs het Nivon-natuurkampeerterrein naar de Jokweg.

De Hoeve en de Linde
Nu volgt over die Jokweg een lang traject, eerst naar en over de Noordwolder vaart, waarna we al spoedig het dorp De Hoeve binnenwandelen.
We blijven de Jokweg volgen, die aan het eind van De Hoeve verandert in een onverhard pad met naastgelegen fietspad, waar het dan de Oude Jokweg heet. Aan het eind loop je door een mooie boomsingel met links en rechts bomen en kruidachtige planten, met vooral veel fluitekruid.
Aan het eind van de Oude Jokweg zien we links vóór ons de plek al waar we ter hoogte van de Kontermansbrug het mooie fietspad bij de rivier de Linde op zullen gaan.
Bij de brug zitten drie dames op een picknickbank; hun fietsen bij de bank geparkeerd.
Wij gaan het fietspad op, om dan een eind langs de Linde te gaan lopen.


Steggerda en Vinkega
Bij de t-splitsing met de Hemweg laten we de Linde achter ons.
Over de brede asfaltweg van de Hemweg gaan we richting Steggerda. Vlak voordat we Steggerda in gaan, nemen we een pauze op een mooie houten zitbank, waarvan het zitgedeelte naar boven is geklapt, zodat die niet nat zou worden bij regen. Een goed idee om het zo te doen. Bij aankomst klap je het zitgedeelte naar beneden, om er op te pauzeren, en bij vertrek klap je dat zitvlak weer omhoog tegen de rugleuning van de bank.
Steggerda lopen we binnen ter hoogte van de dorpskerk. Over het oude kerkpaadje langs de Kostersweg - door een laan van bomen - lopen we naar de Steggerdaweg.
Die volgen we tot we arriveren bij de ver van de weg af gebouwde dorpskerk. Daar gaan we rechtsaf de Schoollaan in, om dan Vinkega in zuidelijke richting direct al weer te verlaten.

Spokeplas
Als we op de Zuiderweg lopen, gaan we op zoek naar huisnummer 62, want ons routeboekje geeft aan dat we bij dat huis het bos in moeten gaan. We passeren eerst huisnummer 82, waar wel een bospad het bos in gaat. Maar als we verderop bij huisnummer 62 arriveren, blijkt daar geen pad het er achter gelegen bos in te gaan. Nu weten we het zeker: in onze routegids had niet huisnummer 62, maar huisnummer 82 moeten staan. Er zit niets anders op dan weer terug te lopen van 62 naar 82, om daar dan wel het bos in te (kunnen) wandelen.
We gaan daar dan het bos van het Spokedam-gebied in, en volgen op goed geluk (want de routegids laat het hier in het bos helemaal afweten qua routebeschrijving) alsmaar het rechtdoorgaande bospad, dat ons uiteindelijk wel bij de door ons gezochte Spokeplas brengt.
We lopen links om de Spokeplas heen. Vanwege het prachtig zonnige en aangenaam warme weer zijn er al redelijk veel mensen die een plekje hebben gezocht langs de oever van dit bosmeer (een voormalige zandafgraving), waar ze recreëren. Hier en daar enkele groepjes jongeren, en verderop - aan de zijde van de Elsweg meer gezinnen met kinderen. Er wordt volop gezwommen en gespeeld, dus een gezellige boel is het hier. Een picknicktafel is nog beschikbaar, dus daar nemen wij plaats voor een laatste rustpauze. Nog even wat eten en drinken, en dan door naar Noordwolde.

Terug in Noordwolde
Na deze pauze nemen we aan de overzijde van de Elsweg het schelpenpad, dat door het bos tussen de camping rechts en het bungalowpark links gaat.
Aan de bosrand steken we een bruggetje over, en dan wandelen we - wederom op goed geluk (want ook hier geeft de routegids geen richtingaanwijzingen) - door een woonwijk naar de Hoofdstraat West in het centrum van Noordwolde.
Door een tamelijk stille winkelstraat lopen we verder door de Hoofdstraat Oost naar de voormalige Rietvlechtschool, waar momenteel het Vlechtmuseum is gevestigd. Ook dit museum is in de huidige Corona-tijd gesloten.
We lopen het museum voorbij, en komen dan verderop bij de pastorie weer terug bij onze hier geparkeerde auto.
Het is nu vier uur, dus de 34 kilometers hebben we afgelegd in ongeveer zeven uren.
Bij de auto aangekomen, stappen we in, en rijden we terug naar huis in Feinsum, terugblikkend op een mooie wandeldag in de schitterende Stellingwerven.

Geen opmerkingen: