dinsdag 5 mei 2020

Groningen loopt (Noord 11) Hunsingoroute

Dinsdag 5 mei 2020 - Bevrijdingsdag
Bij de klokkentoren van Westerdijkshorn

















Groningen Loopt
Van Sinterklaas kreeg ik op Pakjesavond van 5 december 2015 de wandelgids 'Langs dorpen rondom de stad Groningen'. Deze verzamelbundel bevat 7 wandelroutes, waarmee je Groningen in al zijn veelzijdigheid kunt ontdekken. Zo'n verzamelbundel biedt derhalve een goed vertrekpunt om te genieten van hetgeen deze provincie heeft te bieden.
De 7 routes variëren in lengte van 17 tot 30 kilometer. Helaas zijn de routes niet bewegwijzerd, maar met de routebeschrijving en de ingetekende route op de streekkaart kom je letterlijk en figuurlijk een heel eind. Voor wie meer informatie over de routes wenst, bestaat de mogelijkheid om de bijbehorende website te raadplegen.
Deze routes van 'Groningen loopt' zijn het resultaat van een samenwerkingsproject van de Vereniging Groninger Dorpen met dorpen en ondernemers.

Route Noord 11: Hunsingoroute
Vandaag wandelen Durkje en ik de 'Hunsingoroute', de elfde Noord-route van deze wandelgids, over een afstand van circa 19 kilometer.
De route voert je door Hunsingo, dat wordt gekenmerkt door wierden (terpen), dijken en weilanden. Je wandelt voornamelijk door de Oudezijlsterpolder
We vertrekken met de auto vlak vóór 8.00 uur uit Feinsum en staan om 9.00 uur in het dorpscentrum van Onderdendam op een parkeerplaats nabij het Winsumerdiep. Dit is het start- en eindpunt van deze route.
Aan de muur van een houten schuurtje hangt een grote verzameling oude klompen, die alle zijn beschilderd met een figuur die herinnert aan een internationaal schaatsevenement.
Het is al prachtig weer zo vroeg in de ochtend. Het zonnetje schijnt de hele dag, en de temperatuur loopt op van 10 naar zo'n 13 graden Celsius. Als het waait, daalt de gevoelstemperatuur behoorlijk, want er waait een behoorlijk frisse wind.

Van Onderdendam via Oudebosch naar Onderwierum
Over de Uiterdijk wandelen we langs het Winsumerdiep naar de rand van de bebouwde kom. Daar gaan we aan de overzijde van de Achterweg een betonpad op richting landgoed Oudebosch. We gaan het landgoed echter niet op, maar lopen om het landgoed van deze monumentale boerenhoeve (1854) heen.
Voorbij Oudebosch gaan we een breed graspad op, tussen de graslanden door naar het buurtschap Onderwierum, bestaande uit enkele boerderijen.
We wandelen Onderwierum niet voorbij, maar maken even een uitstapje naar het oude kerkhof. Hier staat geen kerk meer, en ook de pastorie is afgebroken. Het enige dat nog resteert op deze terp zijn de voornamelijk liggende grafstenen van oude graven.

De klokkentoren op het kerkhof van Westerdijkshorn
We verlaten na enige tijd dit verstilde kerkhof, en gaan aan de rand van het buurtschap verder met de doorgaande route, die ons via een betonpad in westelijke richting naar de Oude Ae voert.
We volgen het fietspad langs de Oude Ae, en ontmoeten vlak vóór de afslag naar links een man met een visuele beperking, die hier zijn hulphond laat zwemmen in de Oude Ae. Als we de man in antwoord op zijn vraag vertellen dat we via Westerdijkshorn naar Bedum gaan, vertelt hij dat hij de persoon is die ervoor zorgt dat het uurwerk van de klokkentoren van Westerdijkshorn de juiste tijd blijft aangeven.
Vanaf de Oude Ae volgt dan een fietspad tussen de weilanden door naar Westerdijkshorn, waar we de bijzondere klokkentoren van Westerdijkshorn en het omringende eeuwenoude kerkhof bezichtigen.

Walfridus van Bedum
Voorbij Westerdijkshorn steken we de spoorlijn over, en dan draaien we naar het oosten, over de Oude Dijk in de richting van Bedum. Bij de entree van het dorp gaan we het Lofversbosje in. Verderop lopen we om de sportvelden heen, parallel aan de spoorlijn, tot aan het treinstation.
Over de Stationsweg gaan we het centrum in. Daarbij passeren we onder andere het standbeeld van Sint Walfridus aan de Walfriduslaan.
Bij het Boterdiep gaan we over de brug het centrum in, waar we eerst stilstaan bij het oorlogsmonument van Bedum, waar de kransen van de Dodenherdenking van gisteren staan, en ervóór met kaarsen het getal 75 is opgesteld, ter gelegenheid van het feit dat het gisteren 75 jaar na de Bevrijding van de Tweede Wereldoorlog was.
Verderop bezichtigen we het exterieur van de oude, markante Walfriduskerk. 
Nadat we in het centrum een bankje in de zon hebben gevonden voor onze broodjeslunch, gaan we Bedum uit, wandelend over het Zevenbruggetjespad, het voormalige kerkpad tussen Bedum en Ter Laan.

Door de polder en over het jaagpad
Voorbij Ter Laan volgt een lang traject over een betonpad, dat diagonaal door de Oudezijlsterpolder loopt. Na dit lange traject door het open landschap van deze polder arriveren we bij de brug (klap) van Fraamklap.
Vanaf het voormalige café bij deze brug gaan we verder op het laatste deel van deze etappe, over het jaagpad langs het Boterdiep, tot in Onderdendam.
Onderdendam was van de 17e tot en met het eind van de 19e eeuw het centrum van de scheepvaart in Noord-Groningen. Het ligt op het kruispunt van vier waterwegen.
In Onderdendam kijken we nog even bij molen Hunsingo, alvorens we langs het water doorlopen naar het standbeeld van Het Jagertjes aan de Uiterdijk bij de dorpsbrug, waar we vanmorgen onze auto hebben geparkeerd.
Het is nu ongeveer 14:00 uur, dus we rijden direct door voor een visite aan Jan Wijbe & Gaby in Meerstad. Na een gezellige zit in de zon in de tuin rijden we aan het eind van de middag weer terug naar Feinsum.
Vandaag hebben we de laatste etappe van deze wandel-verzamelbundel van 'Groningen loopt' gelopen, waarmee we nu alle zeven mooie wandelroutes van deze wandelgids letterlijk en figuurlijk achter de rug hebben.

Geen opmerkingen: