Wandelen over de Ratellaan naar De Hoeve |
Wandelroutes door Westellingwerf
Eenmaal per twee jaar organiseert de Stichting Pieter Stuyvesant Kuiertocht (PSK) op de eerste zaterdag van juni een kuiertocht in het mooie gebied tussen de Friese rivieren De Linde en De Tjonger. Na de kuiertochten van 2002, 2005, 2007 en 2009 werd in het jaar 2011 de eerste lustrumtocht georganiseerd. Ter gelegenheid van dat eerste lustrum heeft de Stichting PSK in het lustrumjaar een jubileumuitgave laten verschijnen, in de vorm van een routegids, waarin de vijf PSK-routes zijn beschreven. Totaal staan er 7 wandelroutes in deze jubileumuitgave, omdat van de meest recente routes van de jaren 2009 en 2011 zowel een korte als een langere wandelroute in deze wandelgids is opgenomen.
De wandelgids kreeg als titel 'Pieter Stuyvesant Kuiertocht' en als subtitel 'Vijf wandelroutes door prachtig Westellingwerf''.
Sonnega
Vandaag wandelen Durkje en ik Route 2 van de Pieter Stuyvesant Kuiertocht. Dit is de route van de kuiertocht in het jaar 2005, beginnend en eindigend in Sonnega, over een afstand van 32 kilometer.
Om 7:30 uur vertrekken Durkje en met de auto vanuit Feinsum, en om 8:30 uur staan we de Sonnegaaster begraafplaats met klokkenstoel, klaar voor vertrek.
Het is geheel onbewolkt, met bij vertrek al 13 graden Celsius. Het belooft een warme dag te worden. Vanmorgen is er nauwelijks wind, en de temperatuur loopt vanmiddag zelfs op naar 24 graden Celsius. 's Middags voelen we iets meer van de licht verkoelende bries uit noordelijke richting. Het is een stralende voorjaarsdag, met heerlijk wandelweer.
In de richting van Wolvega lopen we Sonnega uit.
Nijelamer en Nijeholtwolde
Voordat we in Wolvega uitkomen, gaan we al linksaf, en buigen we zo af naar Nijelamer.
Als we op de Schipslootweg lopen, zien we rechts, een eindje verderop tussen de bomen de plaatselijke begraafplaats met ook daar een klokkenstoel.
We komen bij de Schipsloot, en die steken we over via de ophaalbrug bij het voormalige café.
Dan gaat de route verder over de Stadburen, naar Nijeholtwolde. Daar komen we langs een tuin met twee vlaggen. De ene is een Tempeliersvlag, en bij een etalagepop met motorkleding zien we de vlag van een liefdadigheidsmotorclub.
Nadat we in Nijeholtwolde de spoorlijn zijn overgestoken, staan we een moment stil bij het oorlogsmonument langs de doorgaande weg. Met bloemen en twee mooie kransen worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geëerd.
Voorbij Nijeholtwolde gaan we de Weerdijk op. Die versmalt een eind verder tot een schelpenpaadje. Het ernaast liggende zandpad is al lang niet meer gebruikt, en daardoor inmiddels geheel overwoekerd met planten.
Aan het eind van dit schelpenpad verlaten we de doorgaande weg en nemen we een ander pad in noordoostelijke richting, om verderop eerst de Heerenveense weg over te steken, en daarna onder autosnelweg A32 door te gaan.
Oldeholtwolde en Ter Idzard
Aan de andere zijde van de A32 komen we in Oldeholtwolde. Als we daar de afslag nemen naar Ter Idzard, wandelen we op de Kerkweg op de route van het Friese Jabikspaad en van een NS-Wandeling.
In Ter Idzard gaan we de Hamerweg in, waarbij we tussen twee bijzondere gebouwen door lopen. Links staat namelijk een mooi gerestaureerd rijksmonument, dat eerst arbeiderswoning en café was, en rechts staat de begin twintigste eeuwse boerderij te midden van majestueuze oude bomen, waaronder een kapitale rode beuk en een uitbundig bloeiende grote kastanje.
Kapitale bomen bij een boerderij in Ter Idzard |
Als we bijna Oldeholtpade in lopen, vinden we een knuffel langs de weg. Een behoorlijk eind verder wandelt een vrouw met een wandelwagen en een hond. Omdat we vermoeden dat de knuffel van het kind in de wandelwagen is, nemen we die knuffel mee, en vlak voor het kombord van Oldeholpade halen we de vrouw in, en neemt zij de verloren en gevonden knuffel dankbaar in ontvangst.
We wandelen door het lange streekdorp Oldeholtpade, en aan de andere zijde van het dorp lopen we door naar Nijeholtpade.
In Nijeholtpade maken we even een praatje met een man die ons groet als wij hem naderen. Hij vertelt onder andere dat hij vroeger bij Wetterskip Fryslân heeft gewerkt, en derhalve de streek waar wij wonen ook wel goed kent.
Vanuit Nijeholtpade lopen we langs de dorpskerk naar de N351.
Langs Linde en Noordwoldervaart naar De Hoeve
Nadat we een tijdje over de parallelweg van de N351 hebben gewandeld, gaan we Lolkema's Laene in. Door dit laantje gaan we in de richting van de rivier de Linde. Voorbij een hakhoutbosje en een vogelkijkhut arriveren we bij de Linde. Die volgen we om een klein eindje verderop het Lolkema bruggetje te benutten om aan de overzijde van de Linde te komen. Voorbij dit mooie klapbruggetje blijven we het pad langs het water volgen, maar nu is het niet meer de Linde, maar de Noordwoldervaart, die vanuit De Hoeve naar de Linde stroomt.
Bij IJkerverlaat zien we dat de oude schutsluis van de Noordwoldervaart is vervangen door een stuw.
Via de IJkenweg en de prachtige Ratellaan gaan we dan door naar De Hoeve.
Nadat we in De Hoeve eerst de Jokweg hebben gevolgd, gaat die verderop over in de Oude Jokweg. Hier gaat de verharde weg over in onverharde weg; eerst een zandpad met een smal paadje ernaast, en buiten de bebouwde kom alleen nog een schelpenpad.
Overgang van Jokweg naar Oude Jokweg |
Van Kontermansbrug naar Blessebrugschans
Aan het eind van de Oude Jokweg gaan we links en rechts naar de Kontermansbrug over de Linde. Hier staan enkele picknickbanken. Gelukkig is er voor ons nog wel één onbezet en kunnen we hier in de schaduw van een grote wilg genieten van een rustpauze, om goed te eten en te drinken, want we hebben zonder pauze nu al vier uren gelopen.
Tijdens onze lunchpauze komt een pleziervaartuig aan bij de brug. Die kan niet onder de brug door, dus het oudere echtpaar probeert met hulp van enkele andere picknickers de boot af te meren, wat met enige moeite toch lukt.
Na onze pauze wandelen we over het Lindepad langs de Linde tot aan de A32. We gaan onder deze autosnelweg door, en lopen langs de oude spoorbrug (een rijksmonument) naar de spoorwegovergang. Als de trein bij de overgang is gepasseerd, kunnen wij doorlopen naar de Steenwijkerweg. We volgen dan de ventweg langs deze Steenwijkerweg, waarbij we bij de brug over de Linde ook langs de Blessebrugschans komen.
Dan wandelen we Wolvega binnen.
Door Wolvega naar Sonnega
Vanaf de Wolvegaaster Lenna-flat lopen we door een groot aantal straten aan de zuidrand van Wolvega. We moeten uiteindelijk bij de Pieter Stuyvesantweg uitkomen. In een wirwar van straten - veelal zonder straatnaamborden op hoeken - laat de routebeschrijving van onze wandelgids veel te wensen over. Door goed lezen en interpreteren lukt het ons om nabij de Hoofdstraat West bijna bij de Pieter Stuyvesant aan te komen. Met behulp van de gps-software op de smartphone kunnen we de doorsteek naar de Hoofdweg West snel vinden, en dan volgen we die Hoofdweg West tot aan de Pieter Stuyvesantweg.
Die hoeven we dan nog maar een klein eindje te volgen via de ventweg, om dan rechtsaf te gaan over een smalle klinkerstraat. Aan het eind van die klinkerweg vervolgen we onze route over een schelpenpad langs een bosperceel, waarna we even later uitkomen bij de manege van Sonnega. Dan hoeven we vanaf dat punt alleen nog maar langs de oude begraafplaats met klokkentoren naar onze auto te lopen, die verderop in Sonnega geparkeerd staat.
Het is 15:15 uur als we bij onze auto arriveren. We eten en drinken nog iets bij de auto, en rijden dan terug naar Feinsum.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten