zaterdag 9 mei 2020

Een Bolinder-Munktell bij Feinsum

Vrijdag 8 mei 2020
De Bolinder-Munktell-tractor bij de Hyltsjebrêge van Feinsum



















Rollend materieel over de Hege Hearewei
De Hege Hearewei tussen de Hallumerhoek en Stiens wordt door een grote variëteit aan vervoersmiddelen gebruikt. Dan gaat het voornamelijk om bijvoorbeeld auto's, tractoren, motoren, scooters, bromfietsen, fietsen, en af en toe eens een quad.
Ter hoogte van Feinsum is de Hege Hearewei smaller en vormt deze slingerende weg de scheiding tussen bebouwing en landbouw. Regelmatig zien we dan ook eigentijds grote tractoren vóór ons huis heen en weer rijden, wat vooral in de afgelopen weken het geval is geweest, toen veel akkers aan de westzijde van Feinsum weer zijn ingezaaid of waar de pootaardappelen in zijn gepoot.

Bijzondere voertuigen langs Feinsum
Af en toe zien we bijzondere voertuigen over de Hege Hearewei rijden. Enkele weken geleden bijvoorbeeld een ponykar, en ook oldtimers van auto's en motoren komen regelmatig bij ons langs.
Vandaag passeerde een mooie oude tractor, van het merk Bolinder-Munktell.
Het merk Bolinder-Munktell is ontstaan door de fusie van de twee Zweedse bedrijven Bolinder en Munktell. Later heeft Volvo dit gefuseerde bedrijf met dit merk overgenomen.
De tractoren van Bolinder-Munktell stonden vroeger al bekend om hun duurzaamheid, en vandaag zien we daar een mooi voorbeeld van. Het is prachtig om te zien dat er altijd weer liefhebbers zijn van oude tractoren, en dat deze mensen met passie de schoonheid van dergelijke tractoren na zoveel jaren trouwe agrarische dienst weer naar voren halen, om er daarna de weg mee op te gaan om onze mooie binnenwegen te sieren met dit prachtig rollend industrieel erfgoed.

Geen opmerkingen: