zondag 15 december 2019

Tien jaar Protestantse Gemeente van Stiens

Zondag 15 december 2019
De PKN-vlag wappert al tien jaar bij De Hege Stins in Stiens






















Federatie of fusie
Eergisteren blikte ik met mijn boekbespreking van het boek 'Samen op de goede weg?' nog even terug op de kritische noten die de hoogleraren Gerard Dekker & Gerben Heitink kraakten over het in 2002 nog lopende proces om al dan niet komen tot de beoogde PKN-fusiekerk, en op de door hen gestelde criteria waar de huidige Protestantse Kerk in Nederland tenminste aan zou moeten voldoen.
Hun pleidooi aan de protestanten om niet over te gaan tot fusie, maar om te kiezen voor een federatie van kerken, heeft het niet gehaald, want op 1 mei 2004 kwam de fusie van de 'Nederlandse Hervormde Kerk', de 'Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden' en de 'Gereformeerde Kerken in Nederland' tot stand, en ontstond de 'Protestantse Kerk in Nederland' (ook wel afgekort tot Protestantse Kerk, en tot PKN).

Protestantse Kerk in Nederland
In de Protestantse Kerk komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. Samenleven in geloof, hoop en liefde vertaalt zich ook in maatschappelijke betrokkenheid. In de Protestantse Kerk worden beproefde vormen van kerk-zijn aangevuld met experimentele vormen (zoals bijvoorbeeld Nijkleaster in het Friese Jorwert).
De Protestantse Kerk in Nederland heeft zo'n 1.735.000 leden, verdeeld over 1.572 gemeenten. De gemeenten van de Protestantse Kerk hebben samen 2.217 kerkgebouwen in eigendom, waarvan er 1.249 een monumentenstatus hebben. In 97% van de kerkgebouwen komen gemeenten samen voor de zondagse eredienst en voor andere gemeente-activiteiten.

2e lustrum van pgstiens
Ook in (1 of soms 2 van) de twee kerkgebouwen (de Sint-Vituskerk en De Hege Stins) van Stiens komen de kerkgangers elke zondag bijeen om onder andere de wekelijkse Zegen te ontvangen, en om van daaruit een ander tot zegen te zijn in de komende week.
Het is nu precies tien jaar geleden dat de Hervormde Gemeente van Stiens en de Gereformeerde Kerk van Stiens fuseerden tot de huidige 'Protestantse Gemeente van Stiens' (ook wel afgekort tot pgstiens). Vandaag vieren we in De Hege Stins dan ook het tweede lustrum van onze protestantse gemeente. Voorganger van deze ochtendkerkdienst is domina Karlijn Kwint uit Meppel. De muzikale begeleiding wordt vandaag op vleugel verzorgd door dominee Jaap Overeem uit Stiens.
Buiten wappert de kerkvlag stevig, door de harde westenwind. Binnen waait op deze derde Zondag van Advent een ander wind; die van de Heilige Geest, zichtbaar en herkenbaar aanwezig in de symbolen van de duif en van de vlammen, op de Paaskaars en van de drie vandaag aangestoken Adventskaarsen.

De steppe zal bloeien
In het Adventsproject voor de kinderen van de kindernevendienst staat het bijbelboek Micha centraal, en voor degenen die achterblijven in de kerkzaal wordt gelezen uit en gepreekt over het bijbelboek Jesaja. In de verkondiging komt naar aanleiding van de profetie van Jesaja aan de orde dat je niet hoeft te berusten in leed en kwaad, omdat juist ook in die aanvankelijk nog ogenschijnlijk hopeloze situaties weer iets nieuws, iets beters, iets goed kan groeien en bloeien, wat beter is dan dat je ooit dat kunnen en durven hopen. Zo leven wij in deze Adventsweken richting Kerstfeest ook naar het Licht.
Na een muzikaal intermezzo van componist Brahms - gespeeld door dominee Jaap op vleugel - zingen we na de preek dan ook heel blijmoedig het lied 'De steppe zal bloeien'.



Geen opmerkingen: