zondag 15 december 2019

Kerstconcert van Sneker mannenkoor Edoza in Stiens

Zondagavond 15 december 2019 
Kerstconcert van Edoza in De Hege Stins te Stiens



















Gemeentedienst als Sing In
De Zendings- en Evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente van Stiens organiseert vanavond een Sing In in De Hege Stins van Stiens. Deze Gemeentedienst is het jaarlijkse Kerstconcert van de plaatselijke commissie.
Dit Kerstconcert wordt uitgevoerd door het 'Sneeker Mannenkoor Edoza', onder leiding van koordirigent Jan Hibma. De muzikale begeleiding van het koor en van de samenzang is in handen van pianist Jaap Overeem op vleugel en organist Sebastiaan Schippers op kerkorgel; twee gepassioneerde kerkmusici voor wie theologie & muziek onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Gezongen blijde boodschap
Het Sneeker Mannenkoor  EDOZA werd opgericht in april 1958. Het koor bestond destijds uit
circa veertig leden. De huidige dirigent - Jan Hibma - staat inmiddels al weer ruim 20 jaar voor het koor.
Het koor telt nu ongeveer honderd zangers. De leden komen niet allemaal uit Sneek, maar uit een groot deel van Fryslân. De naam EDOZA is een afkorting van: Evangelie DOor ZAng
Omdat dit een koor is met een bijzondere klank en een brede repertoire, belooft het een fantastisch Kerstconcert te worden, met overigens ook plaats voor samenzang. Om 19:30 uur begint het Kerstconcert in een volle kerkzaal.

Meisjonge?
Na de opening door de organiserende commissie, beginnen we met samenzang van het aanvangslied 'Hoor, de eng'len zingen d'eer'.
Dan begint Edoza met het lied 'In't nacht'lijk duister'.
Daarna begint het koor heel ingetogen met het lied 'Vrede', dat wordt gevolgd door een uitbundig 'Gloria' en een vibrerend slot.
Direct daarop volgt het opgewekte 'O Royal Gift'.
De dirigent draait zich om naar de volle concertgangers en roept ons vragend toe: "Wolle jimme ek meisjonge?" Ja graag, en hoewel het zo niet staat aangegeven in het concertprogramma; wij zingen massaal het lied 'Eer zij God in onze dagen'.
Dit eerste programmablok wordt afgesloten met een knap uitgevoerd muzikaal intermezzo van Schippers op orgel en Overeem op vleugel, getiteld 'Tapestry of Angels'.

Meertalig Kerstrepertoire
Het tweede muziekblok begint met 'Veni Jesu, Amor mi'. 
Daarna volgen twee Friestalige stukken: 'Yn 'e nacht oan't ljoch kaam' en daarna het verhalende lied 'Gabriëls boadskip'.
Bij het vierde lied 'Transeamus' brengt dirigent Hibma zijn mannenkoor naar een opgeheven Gloria.
Daarna mogen wij in samenzang met het koor het lied 'Er is een God die hoort' zingen, waarbij Edoza vers 1 zingt, de gemeente vers 2 en de slotzang van vers 3 wordt gezongen door het koor en de gemeente, met een buitengewoon mooie orgelbegeleiding.

Christus wil jouw Herder zijn
Na deze massale samenzang van de honderden kerkgangers zingt Edoza 'Gezang klinkt in de wereldnacht'.
Met een heel licht voorspel begint dan het lied 'Herder in het wijde veld': ....Christus wil jouw Herder zijn.
Daarna volgt eerst 'Brightest and best', en na een pril piano-intro van 'Kling, klokje, klingelingeling' zet het koor stevig in met 'O Verblijdende', dat tot slot weer evenzo pril eindigt met de vleugel.
Vervolgens luisteren we naar de voordracht van een Kerstgedicht van Tineke Tuinder-Krause.

Die stille nacht in 't veld van Efratha
Dan gaan we al weer naar het vierde en laatste programmablok van dit Kerstconcert.
Met vrolijke orgelbegeleiding zingt Edoza 'In't veld van Efratha', dat we in samenzang afsluiten met een gezamelijk Amen.
Dan worden de lichten in de kerkzaal en in de bijzaal gedimd, en luisteren we naar de verstilde koorzang, zachtkens begeleid op vleugel: 'Stille nacht'.
De zaallampen gaan weer aan, en dan klinkt het 'Sing sing o Heavens'.
Werkelijk prachtig wordt daarna aanzwellend het prachtige lied 'Dank sei dir, Herr' door Edoza gezongen.

Zingen en ontmoeten
Het is dan ook geen wonder dat het publiek bij het dankwoord van de Zendings- en Evangelisatiecommissie opstaat en het koor en haar begeleiders een welverdiende staande ovatie geeft.
Dat beantwoordt het koor met de Christmas Gospel 'Amen'. Wij zingen allen begeesterd mee.
Dan wordt - eveneens staande - het populaire 'Ere zij God' door gemeente en koor samen gezongen, en verrassen de dirigent en het koor ons met een indrukwekkend slotakkoord op dit slotlied.
Daarna mag het koor eerste de kerkzaal verlaten, op weg naar de koffie, thee en chocolademelk, die voor ons allen klaarstaat in de ontvangsthal van De Hege Stins. Pianist en organist krijgen er maar geen genoeg van, dus we gaan begeleid met prachtige muzikale klanken allen de kerkzaal uit, op weg naar traktatie en ontmoeting, als afsluiting van dit bijzondere Kerstconcert van Edoza in Stiens.

Geen opmerkingen: