maandag 23 december 2019

Op en binnen de bolwerken van Dokkum

Maandag 23 december 2019
Over de brug het centrum in van Dokkum



















Chyk: Shoeka

Als Pasja en ik vanmorgen door Feinsum rijden, op weg voor een shop-opdracht in Leeuwarden, passeren we een sportvisser die een fikse snoek van bijna een meter lengte uit de Feinsumer Feart vist. Hij vertelt dat hij hier nog maar net is gearriveerd, en dus al heel snel een aanslag op zijn aas kreeg. De snoek wordt voorzichtig met een schepnet uit de vaart gevist, en neergelegd op de vismat, om de lengte te meten. Daarna wordt de fikse snoek (Pasja noemt het op z'n Witrussisch een 'shoeka') weer teruggezet in de Feinsumer Feart, en verdwijnt hij direct in de diepte.

Elfstedenstad Dokkum
Vanmiddag bezoeken een andere Elfstedenstad, namelijk Dokkum, dat bekend staat om haar prachtige bolwerken met daar bovenop de karakteristieke molens, en aan de voet van de bolwerken de oude stadsgracht.
Mooi om zo'n bekende Friese stad weer eens te leren zien met andere, in dit geval Witrussische ogen. Elementen als gevels, gevelstenen, bouwwijzen en uiteenlopende vormen en kleuren vallen je ineens weer op als anderen je wijzen op al dat moois van zo'n eeuwenoud stadje.
Na het centrumbezoek verlaten we de bolwerken van de stad, om aansluitend met zijn zessen op bezoek te gaan bij mim in het Dokkumer revalidatiecentrum. Ook bij zo'n bezoek realiseer je je maar weer eens hoe - ondanks alle actuele kritiek van en op de zorg in Nederland - goed onze ouderen worden verzorgd, vergeleken met de situatie die wij ook kennen in het oost-Europese deel van ons eigen werelddeel.
We hebben - passend bij de tijd van het jaar - lekkere oliebollen meegenomen vanuit het Dokkumer stadscentrum, en genieten in het revalidatiecentrum met zijn allen van deze Hollandse zoete lekkernij.

Geen opmerkingen: