woensdag 25 december 2019

Kerstsamenzang in de Sint-Vituskerk van Feinsum

Dinsdag 24 december 2019 
Mooie Kerstmuziek van fanfare Crescendo uit Hijum/Feinsum

















Zwemmen en zaaien
Vanmorgen staat met het gezin van Aksana zwemmen op het programma. Ook Baukje komt met Elwin en Audrey naar zwembad It Gryn in Stiens om samen een gezellige zwemochtend te hebben.
Vanmiddag gaan we bij diverse tuincentra in de omgeving op zoek naar zaaigoed voor de volkstuin. Omdat het nog te vroeg is voor het komende tuinierseizoen en de agri-winkels en tuincentra op dit moment nog vol liggen met vuurwerk en met kerstassortiment, valt het niet mee om te vinden wat we zoeken, maar uiteindelijk worden we doorverwezen naar het tuincentrum van Menaem, waar een uitgebreid assortiment in de aanbieding is.
Verder wordt er tussen de lichte buien door vandaag nog gewandeld in en bij Feinsum.

Kerstavond in Feinsum
Vanavond is het Kerstavond. Dan bezoeken we de gezellige Kerstavondbijeenkomst in de Sint-Vituskerk van Feinsum. Elk jaar organiseert Dorpsbelang Feinsum deze Kerstsamenzang, waaraan de fanfare Crescendo van Hijum & Feinsum hun gewaardeerde medewerking verlenen.
Zoals altijd zit de kerk vol als alle gasten om 19:30 uur welkom worden geheten. Wij zitten met het gezin van Aksana & Pasja bijna vooraan, zodat de beide kinderen niets hoeven te missen van het musiceren van het korps dat in het koor van de kerk zit.
De kerkzaal is wederom prachtig versierd met kerstdecoraties, en de nieuwe verwarming van de kerk draait nog op volle toeren om het ook aangenaam warm te houden in deze eeuwenoude kloosterkerk.

Zorg goed voor je medemens
Na het welkomstwoord speelt Crescendo onder leiding van haar dirigent Wim Dijkstra de schitterende Kerstmedley 'A Christmas Festival', en na een kort voorwoord van de dirigent ook het muzikaal intermezzo 'Christmas pipes'.
Daarna worden we uitgenodigd om met zijn allen het Kerstlied 'Midden in de winternacht' te zingen, onder begeleiding van de fanfare.
Daarop volgen dan twee muziekstukken, waarvan 'Camille' met een mooie solopartij, en vervolgens 'Shallow'.
Verteller Cees Luiten
Het Kerstverhaal wordt dit jaar verteld door Cees Luiten uit Stiens. Hij verhaalt over de aartsengelen Michaël, Rafaël en Gabriël. Het is een verhaal met een moraal, namelijk: Wij moeten goed voor elkaar (blijven) zorgen, ook als het om de vreemdelingen in ons midden gaat, want dàt is pas Kerstfeest: Luisteren naar wat de ander je te zeggen heeft.

Luister wat de ander je te zeggen heeft
Het ligt natuurlijk voor de hand dat we aansluitend het lied 'Hoor de eng'len zingen d'eer van de nieuwgeboren Heer' zingen.
Crescendo speelt dan eerst het Kerstlied 'Away in a manger', en direct daarna het Oekraïense lied 'Ukrainian Bell Carol'.
Tot slot zingen we als altijd en uiteraard staande het jubellied 'Ere zij God, in de hoge'.
En na het slotwoord met dankwoord aan allen die deze mooie viering mogelijk maakten, speelt Crescendo voor ons nog het muziekstuk 'Step into Christmas'.
Crescendo oogst veel lof, want hun prachtige muziek wordt tweemaal beloond met een welverdiende staande ovatie.
Tijdens het slotstuk wordt Glühwein en chololademelk de kerk in gedragen en samen met kerstkransjes uitgedeeld aan allen die dat wensen. Daarna is er nog volop tijd om elkaar te ontmoeten, met elkaar een praatje te maken, en conform de Kerstboodschap van vanavond ook goed te luisteren naar wat de ander je te zeggen heeft.
Daarna gaan we vanuit de aangenaam warme kerk het 'wetterkâlde' duister van de Kerstnacht weer in, en wandelen we door het donkere dorp huiswaarts, terugziend op een mooie Feinsumer Kerstavondbijeenkomst.

Geen opmerkingen: