zaterdag 16 november 2019

Novembervergadering van Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk

Dinsdag 12 november 2019
Liturgische bloemschikking van Nijkleaster in Jorwert

Bloemen voor Zaligsprekingen
In het koor van de Sint-Radboudkerk in Jorwert staat de liturgische bloemschikking met acht bloeiende planten, waarschijnlijk nog verwijzend naar de acht Zaligsprekingen die één van de thema's waren van de zevende Jaardag van Nijkleaster op zondag 27 oktober 2019.
In de kring rondom deze bloemensymboliek komen we aan het begin van deze avond bijeen als bestuur van de Stifting Nijkleaster.
Voordat we het zakelijke deel van onze bestuursvergadering aanvangen, worden we hier in de kerkzaal stil voor een korte vesperviering, waarin wordt gebeden, stilte in acht genomen, uit de Bijbel gelezen, en gezongen.

Terugblik en evaluatie
Bij aanvang van deze bestuursvergadering bespreken we het vergaderverslag van de vorige bestuursvergadering en stellen inclusief de ingebrachte feedback ons Jaarverslag met Jaarrekening 2018 van Nijkleaster vast. Deze definitieve versie wordt gepubliceerd op de website van Nijkleaster.
Daarna worden enkele mededelingen omtrent de samenwerking met omliggende kerkelijke gemeenten ingebracht en blikken we kort terug op het jaarlijkse bezoek van de schoolklassen van de Christelijke Scholengemeenschap Comenius uit Leeuwarden. We zien dat Nijkleaster ook veel heeft te bieden voor en aan jongeren.

It Westerhûs
Nu we als Stifting Nijkleaster inmiddels de kloosterboerderij It Westerhûs hebben gekocht, beginnen de voorbereidingen voor onze kloostervestiging heel concreet te worden. Er wordt van alles gedaan om het proces van deze kloosterstichting voortvarend te laten verlopen. Zo wordt er al gewerkt aan bewoning en bewaking, aan onderzoeken, vergunningen en subsidiëring voor de restauratie en nieuwbouw, blijft voortgaande financiering van volgende projectfases nodig, en wordt onderzocht en afgesproken hoe we al deze voorbereidende werkzaamheden en uitvoeringszaken niet alleen organisatorisch, maar ook in de werkpraktijk van alledag zo goed mogelijk kunnen laten verlopen.
We besluiten vanavond dat we verder gaan met de volgende fase van het Definitief Ontwerp van het bouw- en inrichtingsproces.

Voor en na de Jaardag
Nu we de zevende Jaardag achter het rug hebben, past het ons ook om evaluatief terug te blikken op deze mooie, feestelijke verjaardag van Nijkleaster. Ook doen we enkele evaluatieve uitspraken over de redactie, productie, financiën, distributie en promotie van onze feestbundel van Nijkleaster, die onder de titel 'Zalige Eenvoud' inmiddels te koop is bij Nijkleaster en via alle boekhandels in den lande. We voelen ons gelukkig met het feit dat via de digitale media en in de printmedia onze feestbundel zo positief is ontvangen, en dat de essenties van ons feestboek zo duidelijk wordt verwoord door de diverse media.
Daarna volgen enkele personele zaken, waaronder de actuele vacatures bij Nijkleaster voor bijvoorbeeld een bestuurder-secretaris, een boekhouder, een ICT-coördinator, een archivaris; en verder zijn er elke keer weer meer andere vrijwillige kleasterkrachten nodig voor allerlei zaken die de gastvrijheid van Nijkleaster vorm en inhoud geven. Gelukkig zijn velen bereid om hun bijdrage aan Nijkleaster te leveren, dus we kunnen al zeven jaren lang veel en goed werk doen als Nijkleaster.
Vanuit de Kleasterried worden een aantal voorstellen voor diverse werkzaamheden van Nijkleaster voorgelegd, die met akkoord van het bestuur nu vooral door kunnen gaan.
De agendapunten met betrekking tot beleid en thema's van Nijkleaster schuiven we aan het eind van de avond door naar de volgende bestuursvergadering, maar we bespreken nog wel diverse activiteiten met het oog op de contacten met de Friese kunstenaar Jentsje Popma, die Nijkleaster evenals vele anderen ook al jaren een goed hart toedraagt.
Vóór de Jaardag is veel werk verzet, en ook na de Jaardag van oktober jongstleden is er nog en weer volop werk aan de winkel in en voor Nijkleaster.

Geen opmerkingen: