Aanbieding van de 'Zalige Eenvoud' aan alle mede-auteurs van Nijkleaster |
Zevende Jaardag van Nijkleaster in Jorwert
Op het programma van de zevende Jaardag van Stifting Nijkleaster in Jorwert staat om 14:00 uur de 'Inloop' op het programma. En dat gebeurt in groot getal, want als Nijkleaster-bestuurder Sietske Visser alle gasten van deze Jaardag welkom heet, zit de Sint-Radboudkerk - de kloosterkerk van Nijkleaster in Jorwert - vol. Extra stoelen zijn naar binnen gebracht om ook de laatste gasten een goede zitplaats te bieden.
In ûnsljocht paad mei tûkelteammen
Stichtingsbestuursvoorzitter Henk Kroes vertelt onze gasten een en ander over de huidige stand van zaken betreffende Nijkleaster, en duidt de afgelopen succesvolle bestaansjaren terecht als 'in ûnsljocht paad mei tûkelteammen'. En het gaat goed met Nijkleaster, want we werken hard aan zaken als bestemmingsplan, onderzoeken, bouwvergunning, ontwerpen, en inmiddels hebben we als Stifting Nijkleaster boerderij It Westerhûs gekocht, om dat te gaan verbouwen en verder vorm te geven als toekomstig oecumenisch klooster in Friese context. Er ligt een gedegen bouwplan, uitgaande van de principes van de 'groene kerk', waarbij we bijvoorbeeld materialen van het huidige gebouwencomplex zullen gaan hergebruiken in de toekomstige kloostervestiging.
Voorzitter en bouwpastor
Volgende programmapunt is de voorzitterswisseling. Na zeven jaar bestuursvoorzitterschap geeft Henk Kroes de voorzittershamer letterlijk door aan Alex Riemersma, onze nieuwe voorzitter van het stichtingsbestuur van Nijkleaster.
Henk Kroes maakt in zijn overdrachtsspeech bekend dat hij wel bestuurslid van Nijkleaster blijft, maar zich in de komende tijd vooral zal richten op de bouwzaken, in de functie van bouwpastor. Bij de voorzittersoverdracht overhandigt Henk Kroes de voormalige voorzittershamer van Simmer 2000 aan Alex Riemersma, die daarmee het voorzitterschap aanvaardt van de Stifting Nijkleaster.
Alex Riemersma memoreert dat hij al vanaf de oprichting in 2012 bij Nijkleaster was betrokken, aanvankelijk als lid van het Comité van Aanbeveling, en sinds 2017 als bestuurslid, in welke hoedanigheid hij de bestuursvergaderingen al voorzat. Ook noemt Alex dat wij met zijn allen de droom van Nijkleaster werkelijkheid willen laten worden, en dat we dat zullen gaan doen tussen 'oude kloostermoppen en nieuwe waterleiding'.
Nijkleaster gaat vooral ook door met de geliefde kleasterkuiers, die niet alleen het lichaam, maar ook je geest in beweging brengt, als een spirituele reis, in Fryslân niet de berg op, maar de terp op.
Boekpresentatie Zalige eenvoud
Ter gelegenheid van het zevenjarig bestaan van Nijkleaster presenteert Stifting Nijkleaster vandaag haar nieuwe boek met als titel 'Zalige Eenvoud'. Dit boek is geschreven rond de acht zaligsprekingen uit de Bergrede, zoals die in de Bijbel staan. Een groot aantal mensen van Nijkleaster - enkele beroepskrachten en veel vrijwilligers - heeft een bijdrage geleverd aan deze jubileumbundel, waarin wordt gereflecteerd op de eerste zeven jaren van Nijkleaster, en waarin de mensen van Nijkleaster iets laten zien van hun eigen spiritualiteit in relatie tot Nijkleaster.
De boekpresentatie begint met een dans van Henneke Nauta, waarvan een aantal zogenoemde 'stills' in het boek staan. Daarna worden de eerste exemplaren van deze nieuwe Nijkleaster-publicatie aangeboden aan alle medewerkers die dit nieuwe Nijkleaster-boek samen hebben gemaakt.
Zó heeft God ons bedoeld
Na deze boekpresentatie krijgen alle aanwezigen de gelegenheid om in de zogenoemde 'Heilige Chaos' her en der in de kerk nader kennis te nemen van de bijdragen in de feestbundel 'Zalige Eenvoud', en van de actuele plannen voor de doorontwikkeling van Nijkleaster voor de komende zeven bestaansjaren.
Deze Jaardag wordt afgesloten met een korte viering, die aanvangt met het elkaar toezingen van de groet: "Gegroet, jij, jij, die om liefde komt en licht, gegroet".
Na een korte inleiding van kleasterpastor Saskia Leene over de zaligsprekingen, wordt het gedicht 'De zalige Zachtmoedige' voorgedragen door Nijkleaster-dichter Lieme Lautenbach. We zingen, en luisteren naar de bijbellezing van de Zaligsprekingen, en krijgen te horen dat deze zegenspreuken niet zozeer over anderen gaan, maar vooral over onszelf. Jezus nodigt ons namelijk uit om te leven zoals in de zaligsprekingen, om zo mens te worden en mens te zijn, want dan ben ik gezegend hier op deze aarde, en zó heeft God ons bedoeld.
Stilte, bidden, en heenzending met zegen
Na een moment van stilte, zingen we het lied over de zeven adviezen van Mevlana, in de vertaling en op de muziek van de Nijkleaster-musicus Hindrik van der Meer, in de versie zoals die ook is opgenomen in de jubileumbundel 'Zalige Eenvoud', die vandaag is gepresenteerd.
Het slotgebed sluiten we af met het gezamenlijk zingen van Het Onze Vader, in de Friese taal: "God fan fier en hein ús Heit'.
Met de zegen van de voorgangster worden wij tenslotte heengezonden, om terug te keren naar onze plekken van wonen en werken in deze wereld, om daar te zijn zoals God ons heeft bedoeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten