zaterdag 26 oktober 2019

Naar buiten over de Kalmthoutse Heide (25.2) en Door Boerenland en langs villa’s (25.1)


Donderdag 24 oktober 2019
 
Wandelen op de Kalmthoutse Heide in België



















Wandeldriedaagse in België
Tijdens deze wandeldriedaagse in de herfstvakantie staan zes wandelingen in België op ons outdoor-programma, opgebouwd uit zes verschillende wandelroutes, waarvan elke keer twee wandelingen van dezelfde dag een startplaats hebben die in elkaars nabijheid liggen, in drie verschillende regio’s in België.
Eergisteren wandelden we ten zuiden van Eindhoven, op Het Hageven en op De Plateaux nabij het Belgische Grote Heide en over de Lommelse Sahara bij Lommel in België, en gisteren wandelden we van Kasteel Ooidonk naar de Leie en daarna de Eiernestroute; beide routes gelegen ten zuidwesten van Gent.

Kalmthout
De twee routes die we vandaag wandelen, zijn achtereenvolgens de routenummers 25.2 met als titel ‘Kalmthoutse Heide en 25.1 met als titel ‘Door boerenland en langs villa’s; beide routes ten noorden van Antwerpen, zoals beschreven in de wandelgids met als titel ‘naar buiten! – 25 wandel-weekenden’. De eerstgenoemde route is 9 kilometer lang en de tweede route is 11 kilometer, dus we wandelen vandaag totaal 20 kilometer.
Om 8.15 uur ontbijten we in Hotel De Spiegel in Sint-Niklaas, waar we vannacht hebben overnacht, evenals de voorgaande nacht. Om 9:00 uur gaan we via de vanmorgen heel vroeg al opgebouwde warenmarkt de parkeergarage in onder de Grote Markt in, om van daaruit naar de plaats Kalmthout te rijden, waar we onze auto parkeren op de parkeerplaats bij het Natuureducatief Centrum De Vroente.
Het is vandaag een aangename herfstdag, waarin de temperatuur stijgt van 16 naar 18 graden Celsius. Aan het eind van de dag horen we op de autoradio dat in De Bildt vandaag 19,5 graden Celsius is gemeten, hetgeen een warmterecord is voor deze datum. Als we halverwege onze eerste route zijn op de Kalmthoutse Heide, begint het een halfuurtje heel licht te motregenen, maar daarna breekt de zon door en kan de trui uit, om de tweede wandeling in wandelshirt te lopen. Al met al krijgen we vandaag een prachtige herfstwandeldag.

Nederlands-Belgisch Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide
Het is er gezellig druk als we om 10:00 uur het parkeerterrein van De Vroente op rijden. Groepjes wandelaars komen net terug van een vroege heidewandeling, en volgende wandelaars maken zich hier klaar om over de Kalmthoutse Heide te gaan wandelen, waarbij ze gebruik kunnen maken van meerdere bewegwijzerde wandelroutes. Wij volgen de heideschaap-route, een negen kilometer lange route, die goed wordt bewegwijzerd met de afbeelding van een wit schaap op een rond blauw bordje.
Op het begin – en ook later aan het eind - van onze wandelroute passeren we enkele groepen basisschoolkinderen, die onder begeleiding van hun leerkracht en van een natuurgids van De Vroente een educatieve rondleiding krijgen over de heide.
Wij wandelen door het open heidegebied naar de Putse Moer, een heideven, waarin veel ganzen zwemmen. De route gaat afwisselend over de heide en door de bospercelen, die aan de westzijde van het heidegebied liggen. Hier en daar passeren we groepjes heideschapen.

Hazenduinen
Nadat we het meest noordwestelijke punt van deze route hebben bereikt, draaien we naar het oosten en zuidoosten, om dan over het open heidegebied en door de Hazenduinen weer terug te wandelen. Het lopen gaat nu iets zwaarder, omdat we enkele kilometers door het rulle zand van de duinen lopen. Het is een prachtig natuurgebied, gelegen in de driehoek van Bergen op Zoom, Breda en Antwerpen. De Belgisch-Nederlandse grens loopt door dit natuurgebied, waarbij de heidevelden voornamelijk Belgisch grondgebied zijn, en de bossen grotendeels Nederlands grondgebied. Onze route door het bos blijft echter in België.
Na anderhalf uur lopen, passeren we ter hoogte van Oasis de hoge uitkijktoren op de bosrand, een brandtoren, die in de brandgevaarlijke periodes wordt gebruikt om heide- en bosbranden te signaleren. We lopen door naar Zwartenheuvel, maar gaan vlak vóór de bebouwde kom weer het bos in, om in zuidelijke richting terug te lopen naar de parkeerplaats bij De Vroente. Daar komen we weer langs enkele groepen basisschoolkinderen, die spelend genieten van hun vrijheid in de duinen.

Van De Vroente naar de Sint-Jacobsplaats
Bij aankomst op de parkeerplaats bezoeken we eerst het Natuureducatief Centrum De Vroente, om daarna een kop koffie te drinken in het café-restaurant tegenover De Vroente.
Daarna rijden we van De Vroente naar het centrum van Kalmthout, waar we onze auto parkeren op het grote marktplein. Dan lopen we naar de Sint-Jacobsplaats, waar onze tweede wandelroute van vandaag begint. Tot onze verrassing vinden we hier allerlei zaken die te maken hebben met de pelgrimsroute naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Hier op de Sint-Jacobsplaats heeft vroeger namelijk een kapel (1488)  - sinds 1625 de Sint-Jacobskapel geheten - gestaan. Die is helaas afgebroken, maar men heeft hier een mooi monument van cortex-staal gemaakt (onthuld op Sint-Jacobsdag, 25 juli 2009), met daarin een tekst, die de herinnering oproept aan de pelgrimskapel die hier vroeger heeft gestaan. Boven in het cortex-staal is uitgesneden dat de afstand vanaf hier naar Santiago de Compostela nog 2.150 kilometer is. In een hoog staalwerk hangt nog de oude luidklok, en ernaast een vlag met daarop een Jacobsschelp en caminopijl. En om het geheel compleet te maken, heeft men iets verderop nog een blauw-hardstenen beeldhouwwerk van Jorg van Daele staan, met de naam ‘Pelgrim’. Durkje en ik zijn nu niet aan het pelgrimeren, maar het is wel mooi om te zien met hoeveel toewijding de gemeentelijke overheid hier zo passend aandacht heeft geschonken aan deze bedevaartsplek, waar al vele eeuwen pelgrims passeren richting Santiago de Compostela.

Rustgevend boerenland vlakbij Antwerpen
Om 12:45 uur beginnen we aan onze tweede wandeling van vandaag. De route voert ons eerst naar villa de Strijboshof (1875). Door het Strijboshof-park wandelen we op een landweggetje het buitengebied ten oosten van Kalmthout in.
Tussen akkerlanden en weidegronden door lopen we naar de bosrijke villawijk De Greef, gelegen tussen Kalmthout en Wildert. Verderop steken we de spoorlijn over, en komen dan bij Kasteel de Boterberg in het bosgebied van De Zoom-Kalmthoutse Heide.
Nog net buiten de bebouwde kom komen we langs een paardenweide, waar vier paarden grazen. Ze schrikken en draven weg als we hen naderen. Volgens de eigenaresse - die even later bij ons komt als we daar pauzeren op een bankje - schrokken ze van onze wandelhoeden. Kennelijk zijn ze niet gewend dat hier passanten met hoeden passeren.
Na deze laatste rustpauze wandelen we door de villawijk Acht Zaligheden aan de noordzijde van Kalmthout, waarna we over de Lindendreef naar de Heilig Hart-kerk lopen. Langs deze dreef passeren we een groot aantal kleine kapelletjes op palen, waarin afbeeldingen staan van heiligen.
Bij de Heilig Hart-kerk buigen we af naar het centrum, waarbij we voorbij het Arboretum en de spoorwegovergang weer terugkomen op de parkeerplaats in het centrum van Kalmthout. Daar drinken we nog een kop koffie alvorens we weer huiswaarts rijden, waar Pieter & Esther ons verwennen met een heerlijke avondmaaltijd bij hen thuis in Stiens.

Chapeau!
Wij blikken terug op drie schitterende wandeldagen in het noorden van België. In de afgelopen drie dagen hebben we zes verschillende wandelingen gelopen, over een totale afstand van 55,5 kilometer. Onderweg hebben meerdere Belgen gesproken, die allen zo enthousiast waren over de schoonheid van Nederland, en twee van hen met name ook over Fryslân. Vooral de Noordzeekust, de Friese meren, de fietspaden en het mooie Nederlandse landschap werd door hen geroemd. Die eer valt echter ook België en de Belgen toe, want ook deze Nederlands-Belgische grensstreek in noord-België is een prachtig gebied om in te vertoeven; wandelend en fietsend. Vermeldenswaard is in elk geval ook het feit dat de Belgen de door ons bezochte wandelgebieden bij Grote Heide en bij Lommel weer fraai hebben gemaakt door de door de vervuilende industrie verontreinigde gronden te saneren en te transformeren in mooie natuurgebieden. Het vraagt moed van overheden om zoveel geld te investeren in het herscheppen van verontreinigd industriegebied tot natuurgebied, waar wandelaars en fietsers naar hartenlust kunnen re-creëren. Chapeau!

Geen opmerkingen: