zaterdag 12 oktober 2019

Harm Wijbenga exposeert in De Hege Stins

Vrijdag 11 oktober 2019
Boomschilderij van Harm Wijbenga

























Wonen, werken en exposeren in Stiens
In de maanden september en oktober van 2019 exposeert kunstenaar Harm Wijbenga enkele van zijn kunstwerken in de ontvangsthal van De Hege Stins in Stiens.
Harm Wijbenga (58 jaar) werkt als zelfstandig uitvoerder van allerlei soorten bouwklussen in en om huis. Hij woont nu bijna een jaar in het voormalige gemeentehuis van de voormalige gemeente Leeuwardaradeel te Stiens. In deze woon-werklocatie heeft hij veel ruimte voor zijn hobby van creatief bezig zijn, en dan voornamelijk om daar te schilderen.
Zo'n tien jaar geleden is Harm tijdens een therapie begonnen met het creƫren van kunst. Dat had zo'n goede uitwerking op zijn gemoedsrust dat hij daar tot op de dag van vandaag mee door is gegaan.
Een aantal jaren geleden begon Wijbenga bomen te schilderen met behulp van injectiespuiten. Daarbij spuit hij de verf door de naald op de ondergrond, waarmee hij die bomen een driedimensionale uitstraling geeft. Volgens Harm is hij de enige kunstschilder die op deze manier schildert.

Bomen met een betekenis
Bomen hebben voor Harm Wijbenga een speciale betekenis, vandaar dat hij ze schildert.
Zo heeft bijvoorbeeld de 'levensboom' een lange geschiedenis, en heeft die voor veel mensen een belangrijke betekenis. Ook als je niet een bepaald geloof aanhangt, blijft de levensboom symbool staan voor het leven zelf. De levensboom staat symbool voor groei en ontwikkeling, voor vruchtbaarheid, onsterfelijkheid en genezing.
Net als de boom hebben ook wij allemaal te maken met verschillende seizoenen. Wij kennen ook bepaalde momenten en perioden in ons leven, zoals het ontluiken van de lente, het groeien en bloeien van de zomer, van de pittige stormen zoals in de herfst, en zo kent ons leven ook perioden van rust, zoals in de winter. Bomen staan zo symbool voor het leven.

Geen opmerkingen: