zondag 6 oktober 2019

Avondgebed volgens de liturgie van Taizé op Israëlzondag in Stiens

Zondagavond 6 oktober 2019
We komen bijeen in het koor van de Sint-Vituskerk van Stiens



















Israëlzondag
De Taizé-werkgroep van de Protestantse Gemeente van Stiens heeft voor vanavond een Avondgebed georganiseerd volgens de liturgie van Taizé.
Het is vandaag Israëlzondag en daarom staan we vanavond met zijn allen stil bij wat je identiteit is.
Vanouds staat de geloofsbelijdenis uit het bijbelboek Deuteronomium bij het volk Israël centraal.
De vraag is in hoeverre dit ook onze geloofsbelijdenis is.

Een warm welkom
Uitnodigend licht
Het is bijna donker als ik arriveer bij de Sint-Vituskerk van Stiens, waar deze Taizé-viering vanavond plaatsvindt. Het licht in de kerkzaal schijnt door de hoge kerkramen uitnodigend naar buiten. Ook het warme licht van het westraam in de Stienser kerktoren nodigt uit om de kerk binnen te gaan, om daarna plaats te nemen in het koor van deze oude dorpskerk, en om in stilte te wachten op de aanvang van dit avondgebed.
Voor het eerst maken we vanavond gebruik van de aangeschafte liedbundels 'Tachtich lieten út Taizé'. Iedereen krijgt bij binnenkomst een liturgie uitgereikt met daarbij de zangbundel, waarin de Taizé-liederen in meerdere talen staan afgedrukt. De liederen zingen we zoals te doen gebruikelijk achtereenvolgens in de aangegeven talen.

Volgens de liturgie van Taizé
Zoals altijd kenmerkt het Avondgebed volgens de liturgie van Taizé zich door stilte, afgewisseld door bijbellezingen en het gezamenlijk meditatief zingen van de aangegeven liederen. Alle liederen worden door de muzikanten begeleid op fluit en piano. De liederen worden eenmaal voorgespeeld, en daarna worden ze in samenzang enkele keren herhaald.

Liturgie Avondgebed
Als aanvangslied zingen we 'Wait for the Lord. whose day is near, keep watch, take heart" en aansluitend 'El Senyor, op Jo betrou ik net om 'e nocht".
Als psalmgebed wordt Psalm 115 gelezen, waarbij we afwisselend het "Alleluia 7" zingen. Dat beantwoorden we zingend met "Ik sil sjen de goedens fan ús God".
Daarop volgt de bijbellezing uit Deuteronomium: 'De HEER is de enige.' Aansluitend zingen we daarna 'Lord, You are living water, You are light and fire, You are love."
En dan volgt een minutenlang stil-worden & stil-zijn, gevolgd door de voorbeden, die we afwisselen met het gezongen "Kyrië 1", en tenslotte afsluiten met het gezamenlijk luidop bidden van "Het Onze Vader". 
Dat gebed vervolgen we met het zingen van "Kom by ús, o Hill'ge Geast, stek yn ús oan it ljocht fan Jo leafde". Daarna gaan bij ons zingen van "By night we hasten" de grote lichten in de kerkzaal uit, en wordt het Licht middels kaarslicht aan elkaar doorgegeven, terwijl we zingen "It Ryk fan de Hear is frede en rjocht" en "Open in us the gates of Your kingdom".
Afsluitend zingen we samen biddend het lied "No litte Jo jo tsjinner gean, o Hear, nei Jo hillich Wurd, no yn frede gean, o Hear".

Vrede uit de Bron
Hierna gaan de grote kerklichten weer aan in de kerkzaal, en worden door de aanwezigen de kaarsen gedoofd. Wie dat wil, kan nog even blijven zitten om bijvoorbeeld te bidden; terwijl de andere deelnemers in stilte de kerkzaal verlaten.
Buiten verdwijnen de kerkgangers naar alle windstreken in het donker van de avond. Maar de slottekst vergezelt hen onderweg naar huis, en in de komende week, met de woorden:

"De Bron van Leven, Liefde en Licht
zij met en in ons
en geven ons Vrede".

Geen opmerkingen: