donderdag 10 oktober 2019

Bestuur Nijkleaster in de Sint-Radboudkerk van Jorwert

Dinsdag 8 oktober 2019
In de kloosterkerk van Nijkleaster te Jorwert

Van buiten naar binnen

Het is buiten al donker als we binnenkomen in de Sint-Radboudkerk van Jorwert, die als kloosterkerk wordt gebruikt door Stifting Nijkleaster. We komen hier vanavond bijeen voor een reguliere bestuursvergadering; ook nu weer met een volle agenda, want er is veel te bespreken, ook al omdat er binnen Nijkleaster hard wordt gewerkt aan allerlei activiteiten voor onze gasten die Nijkleaster bezoeken voor Stilte, Bezinning en Verbinding.
Maar voordat we de bestuursvergadering aanvangen, komen we als bestuur eerst bijeen in het koor van de kloosterkerk voor een korte vesperviering, die de overgang markeert van de drukte van buiten, naar de meer ingetogen atmosfeer hier binnen.

It Westerhûs
Aan het begin van deze bestuursvergadering maken we eerst een korte ronde, waarin we elkaar kunnen vertellen welke zaken ons zoal bezighouden.
Daarna bespreken we eerst allerhande lopende zaken die onze samenwerkingsbanden met partners in de nabije regio betreffen.
Een belangrijk deel van de vergadering gaat over de voortgang op het traject van de door Stifting Nijkleaster gekochte boerderij It Westerhûs, die ons in de toekomst tot kloostervestiging zal dienen, waar onze kloostergasten de rust en stilte kunnen zoeken en vinden, ter bezinning en verbinding. De financiering van onze plannen blijft een aandachtspunt, want we hebben nog een aanzienlijk bedrag nodig om de restauratie en bouwactiviteiten direct in zijn geheel uit te kunnen voeren, in plaats van dat gefaseerd te moeten doen. We hopen dat kerkelijke gemeenten, subsidieverstrekkers en andere vermogenden nog een forse duit in het zakje doen om alle plannen ook om te kunnen zetten in de realisatie van dit nieuwe protestantse klooster in Fryslân.

Nieuwe vacatures en een nieuw boek van Nijkleaster
Daarna komen enkele personele zaken aan de orde voor wat onder andere betreft enkele vacatures voor vrijwilligersfuncties, zoals een bestuurssecretaris, een archivaris, een ICT-coördinator en een boekhouder. Nijkleaster kent veel vrijwilligers, en we vinden het belangrijk dat alle taken goed worden verricht, opdat het voor iedereen ook aangenaam blijft om zich met hart en ziel in te zetten voor Nijkleaster. Wie ons wil helpen, is van harte welkom.
En dan gaan we op zondag 27 oktober 2019 onze jaardag van Nijkleaster vieren. Een bijzondere dag, want dan is de eerste planperiode van zeven pioniersjaren voorbij, en is het gepast om feestelijk terug te blikken op wat we allemaal met zijn allen al hebben gerealiseerd, om te kijken waar we nu staan, en om vooruit te blikken op onze plannen voor de komende zeven jaren.
Dit bijzondere bestaansjaar markeren we ook met het uitgeven van een nieuw Nijkleaster-boek, handelend over de Zaligsprekingen, getiteld: 'Zalige Eenvoud'. Dit boek is een co-productie van medewerkers en vrijwilligers van Nijkleaster, waarin zij allen iets laten zien van hun eigen spiritualiteit in relatie tot Nijkleaster. Een bijzonder boek, dat in de voorverkoop via Nijkleaster nu al kan worden besteld, en dat op de Jaardag zal worden gepresenteerd en uitgereikt aan degenen die gebruik hebben gemaakt van de gereduceerde voor-intekenprijs. Vanaf de Jaardag begint de verkoop via Nijkleaster en via de boekhandels. Een prachtig boek voor wie meer wil lezen over de betekenis van Nijkleaster, en bovendien een mooi kadoboek voor feestdagen.

Samen maken wij een Nij-kleaster
Aan het eind van de vergadering bespreken we een aantal activiteiten die zullen worden georganiseerd om de actieve vrijwilligers van Nijkleaster ook te betrekken bij de plannen die we in de komende zeven jaren willen formuleren en gaan uitvoeren. Wie mee wil denken en wie mee wil werken, wordt van harte uitgenodigd. Samen maken wij zo een Nij-kleaster.

Geen opmerkingen: