zondag 6 oktober 2019

Claercamppad van Hallum naar Sint-Jacobiparochie

Zondag 6 oktober 2019
Aankomst bij het zeegemaal van Zwarte Haan op de Waddenzeedijk



















Langs Friese kloosterlocaties
Het Claercamppad is een meerdaagse wandelroute van ruim 75 kilometer, langs sporen van middeleeuwse kloosters in het Noord-Friese landschap.
De originele versie van het Claercamppad is gebaseerd op historische kloosterverhalen, maar je kunt onderweg ook enkele routevarianten lopen, door gebruik te maken van het Friese Wandelknooppuntennetwerk.
Het Claercamppad wil oude en nieuwe kloosters in Dokkum en in het Noord-Friese landschap verbinden. Tegenwoordig bouwen wij nog steeds voort op het landschappelijk erfgoed van de voormalige Friese kloosters. In die zin is het Claercamppad een soort ontdekkingstocht door het verleden en in het heden.
Het Claercamppad is genoemd naar het Klooster Claercamp, dat van de 12e tot de 16e eeuw het grootste moederklooster in het noorden van Nederland was.

Twee richtingen
Het beknopte routeboekje van het Claercamppad beschrijft de route van Sint-Jacobiparochie naar Zoutkamp, maar de Stichting 'Santiago aan het Wad' - gelieerd aan de 'Camino der Lage Landen' van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob - beschrijft de route vanuit het Groningse Zoutkamp naar het Friese bedevaartsoord Sint-Jacobiparochie.
Durkje en ik hebben ervoor gekozen om de bedevaartsversie te wandelen, en vandaag is het zover dat we onze derde - en daarmee laatste - etappe van het Claercamppad gaan wandelen, namelijk het traject van Hallum naar Sint-Jacobiparochie, over een afstand van 24,3 kilometer.

Âlde Friezen
Het is vanmorgen 6 graden Celsius als we om 815 uuur vanuit Feinsum vertrekken voor de laatste etappe van het Friese Claercamppad. De ene auto parkeren we bij De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, en dan rijden we met de andere auto samen naar Hallum, waar vandaag onze wandeletappe begint.
Vanuit het centrum van Hallum steken we via de Doniaweg de provinciale weg N357 over, om dan over het Hallumer bedrijventerrein in westelijke richting te lopen. Op het stukje oude Doniaweg passeren we twee oude huizen, die zijn gebouwd op eeuwenoude kloostermoppen, in Fryslân ook wel de 'âlde Friezen' genoemd.
Muren van kloostermoppen
Klooster Mariëngaarde
Daarna verlaten we de Doniaweg, om over de Mariëngaarderweg richting Feinsum te lopen. Bij de boerderij van Jippes gaan we de toegangsweg van de boerderij op, omdat een eindje verderop een monument staat, dat ons herinnert aan het voormalige klooster Mariëngaarde, dat hier eeuwen geleden tot het jaar 1580 heeft gestaan. Dit klooster is in het jaar 1163 gesticht door de abt Freark van Hallum, wiens standbeeld we tijdens onze tweede etappe in Hallum al passeerden. Het monument is gebouwd van 'âlde Friezen', en aan de achterzijde hangt een stempelkastje, met daarin een stempel van klooster Mariëngaarde, dat wordt gebruikt door pelgrims die dit voormalige kloosterterrein passeren op het pelgrimspad 'Jabikspaad'.

Bij het kloostermoppen-monument van het voormalige klooster Mariëngaarde
De Heining
Durkje en ik gaan daarna verder over de Monnikenbildtlaan, richting Oude-Bildtzijl. We gaan dit dorp niet in, maar passeren dit karakteristieke Bildtse dorp aan de zuidzijde, omdat de route verder gaat over de Vijfhuisterdijk. Die buigt verderop af in noordelijke richting, en in de bocht van de Vijfhuisterdijk moeten wij dat rechtdoor de grasdijk op, die naar de Waddenzeedijk voert.
Enkele jaren geleden is in deze zeewerende dijk een nieuw gemaal gebouwd. De naam van dit gemaal is 'De Heining', genoemd naar een buurtschap dat hier vroeger in de nabijheid was. Dit gemaal is zo gebouwd dat de vistrek tussen de Waddenzee en het Friese boezemwater mogelijk wordt gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld de kleine glasaal vanuit de Sargasso Zee, hier de noord-Friese polder in komen, om volwassen te worden, om dan jaren later weer door deze vispassage de Waddenzee in te zwemmen, om terug te keren naar de Sargasso Zee.
En sportvisser loopt met zijn werphengel met kunstaas een strekdam op aan de zoetwaterzijde, en al vrij snel daarna roept hij iets, waarop een jongen toesnelt met een groot schepnet. Even later halen ze een flinke snoek uit het water, die wordt onthaakt en weer teruggezet in het polderafwateringskanaal.
Wij beklimmen de zeedijk, om dan boven bij het gemaal - beschut tegen de wind - te pauzeren.

Van zeegemaal naar zeegemaal
Van het gemaal lopen we aan de voet van de Waddenzeedijk naar het Kweldercentrum Noorderleech. Dit waddeninformatiecentrum van It Fryske Gea is open, dus we kunnen hier even een broodje eten, en een kop koffie drinken. Ondertussen bekijken we de kwelderexpositie.
Vanuit het Kweldercentrum volgt dan een kilometers lang traject over en langs de Waddenzeedijk, nu eens aan de landzijde, dan weer aan de zeezijde, van het Noorderleeg naar Zwarte Haan, waar een ouder zeegemaal is.
In het café-restaurant De Zwarte Haan - aan de voet van de zeedijk - pauzeren we, want daarna volgt het derde en laatste deel van onze etappe van vandaag.

Samenvallen van Claercamppad & Jabikspaad
In Zwarte Haan steken we de Nieuwe Bildtdijk over, om dan over het fietspad 't Kaatsgat langs de brede poldervaart landinwaarts te lopen. Vanaf camping 't Kaatsgat gaat het dan over de voormalige zeedijk van Oude Bildtdijk door de Oosthoek naar het buurtschap Westhoek.
Daar steken we via een houten bruggetje de poldervaart van de Oude Bildtdijk over, om dan nog verder landinwaarts te lopen, over het schelpenpad - dat ook onderdeel uit maakt van het Jabikspaad - naar Sint-Jacobiparochie. Voorbij de vol met mooie rode appels hangende appelboomgaard arriveren we in het centrum van Sint-Jacobiparochie bij De Groate Kerk, die momenteel in de steigers staat.
Hier zijn we nu gearriveerd op het eindpunt van onze dag-etappe en daarmee - drie etappes en 75,8 kilometer verder - ook op het eindpunt van het Claercamppad.
De temperatuur is vandaag opgelopen tot 12 graden Celsius, en het waait nog onverminderd hard. Omdat de wind overwegend uit het zuidoosten komt, hebben we echter vrij gemakkelijk met de nodige wind in de rug en met enige zijwind deze etappe gelopen.
We stappen hier bij De Groate Kerk in onze geparkeerde auto, en halen vervolgens onze andere auto weer af uit Hallum, waarna we huiswaarts keren na een mooie herfstwandeldag door het hoge noorden van Fryslân.

Geen opmerkingen: