vrijdag 30 augustus 2019

Heit & Mem 65 jaar getrouwd

Zaterdag 24 augustus 2019 
De jubileumfeestdag begint met een balkonscène



















Briljanten jubileum

Vandaag is het 65 jaar geleden dat Durkje haar ouders trouwden, en dat willen ze op deze zonnige, warme augustusdag graag feestelijk vieren met familie, vrienden en kennissen.
Tevens koppelen we daar de jaarlijkse De Jong-familiedag aan, en stelden we een programma samen waarin velen in de gelegenheid worden gesteld om dit briljanten bruidspaar van harte geluk te wensen met dit heuglijke feit.

Familiedag 
Durkje en ik halen vanmorgen het briljanten bruidspaar af van hun thuisadres in Damwâld, maar voordat we vertrekken, maken we eerst een aantal foto's van de balkonscène, waarmee deze feestelijke dag begint.
Daarna rijden we naar De Pipegael in hun vroegere woonplaats Broeksterwâld, waar alle naaste familieleden van gezin De Jong bijeenkomen voor de familiedag van het stam-gezin Pieter & Aukje de Jong-Boonstra. Als iedereen is gearriveerd, wordt met de nodige toespraken dankbaar stilgestaan bij dit buitengewone huwelijksjubileum, en wordt het bruidspaar verrast met enkele jubileumkado's van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, totaal ongeveer 50 naaste familieleden.
Er is koffie met oranjekoek, er is volop gelegenheid om elkaar te spreken; en de ochtend sluiten we af met een heerlijk lunchbuffet, dat op voortreffelijke wijze wordt verzorgd door het personeel van de Broekster Pipegael.

Spelmiddag
Daarna is er in aangrenzende kleinere zalen gelegenheid voor een rustpauze voor de oudsten en de jongsten, en vermaakt de rest van het hele gezin zich buiten met een spelmiddag, waaronder een familiespel.
Om ongeveer drie uur komt de fotografe, die een groot aantal familieportretfoto's maakt in de tuin van de dorpskerk van Broeksterwâld.
Ondertussen komen de eerste gasten al voor het volgende deel van het middagprogramma.

Pro Rege zingt voor het briljanten bruidspaar in Broeksterwâld
Bijzondere viering
Om 16:00 uur zit de Gereformeerde kerk van Broeksterwâld vol familie, vrienden, kennissen, dorpsgenoten en gemeenteleden.
We gaan hier het 65-jarig huwelijksjubileum feestelijk vieren in een liturgische setting, met veel muziek en waarin de trouwtekst uit de Bijbel wordt gelezen en een dankgebed wordt uitgesproken.
Tijdens deze viering vertellen zeven kinderen van het gezin De Jong aan de hand van een eigen thema iets over hun herinneringen uit vroegere jaren.
Eelke vertelt over reizen en vakanties, Jelke en Marja over de kinderen en (achter)kleinkinderen, Durkje over school en opleiding, Wieger & Akke over kerk en geloof en over het op veel te jonge leeftijd overleden zoontje/broertje, Theo vertelt over sport en vereniging, Berinda over betaald en onbetaald werk en tot slot vertelt Berend over Broeksterwâld en omgeving. Foto's en verhalen halen herinneringen op aan de beide echtelieden en hun gezinsleven.
Er wordt tussen de verhalen door samen stevig gezongen, en heel bijzonder is de grote delegatie van zo'n 50 koorleden van het Dokkumer christelijk mannenkoor Pro Rege, waar Durkje haar vader al zo'n 30 jaar lid van is. Het christelijk mannenkoor vult het gehele podium van het koor van de kerk, en zij zingen enkele prachtige koorliederen, waaronder ook de jubelende slotzang: 'Lichtstad met je paarlen poorten'.
Al met al beleven we een bijzondere dankdienst, met ook een lach en een traan, waarbij aan het eind van de viering tien kaarsen op het liturgisch centrum hun licht laten schijnen, van en voor ieder gezinslid een kaars.

Overladen met geluk en zegen
Na deze feestelijke viering gaan we met zijn allen naar de grote zaal van De Pipegael, aan de overzijde van de dorpsbrink, waar alle gasten onder het genot van een hapje en een drankje in de gelegenheid worden gesteld om het briljanten bruidspaar te feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum.
Durkje en ik brengen haar ouders na afloop weer terug naar huis, waar we met zijn vieren nog dankbaar terugblikken op deze zegenrijke feestdag.

Geen opmerkingen: