vrijdag 30 augustus 2019

Brabantse pelgrims op Fries pelgrimspad

Zondag 18 augustus 2019
Pelgrims Jan en Celestine verlaten Refugio Ultreia Feinsum voor de 2e pelgrimsdag


















Eerste etappe

Gisteren aan het eind van de middag arriveerden bij onze Refugio Ultreia Feinsum twee Brabantse pelgrims, afkomstig uit Eindhoven. Pelgrim Celestine en haar oom en pelgrim Jan hebben het plan opgevat om samen het Friese pelgrimspad - het Jabikspaad - te bewandelen, dat begint in het noord-Friese Sint-Jacobiparochie en eindigt in het Overijsselse Hasselt.
Gisterochtend zijn ze begonnen bij de Jacobshoeve en De Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie, om via de oostroute langs de Waddenzeekust van Zwarte Haan naar het Noorderleeg te lopen, om daar de zeedijk te verlaten, om dan landinwaarts in zuidelijke richting via Oude-Bildtzijl naar onze refugio in Feinsum te lopen, over een afstand van 21 kilometer.
Onder het genot van een gezellige pelgrimsmaaltijd hebben we gisteravond gesproken over elkaars pelgrimservaringen, en over allerlei andere zaken die we ook belangrijk vinden in ons leven. Pelgrims hebben elkaar altijd veel en iets bijzonders te vertellen, dus zo'n avond vliegt om.

Tweede etappe
En na een goede nachtrust, ontbijt en een refugio-stempel in het pelgrimspaspoort is het dan vanmorgen zover dat ze de 'refugio voor één nacht' weer gaan verlaten, om te beginnen aan de tweede etappe, van Feinsum richting Jirnsum, om vlak vóór Jirnsum af te buigen naar Raerd om daar te overnachten.
Om 9:00 uur nemen we vanochtend afscheid van elkaar, en dan wandelen ze vanuit Feinsum via het Jabikspaad over de Hege Hearewei naar Stiens, waar ze tijdens de ochtendkerkdienst van kosteres Arma een kerkstempel van de Stienser Sint-Vituskerk krijgen, waarna de route door Stiens voort wordt gezet in de richting van de dorpen Britsum, Koarnjum en Jelsum, die bezocht worden op weg naar de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden.

Geen opmerkingen: