zaterdag 6 juli 2019

Vlaamse pelgrim passeert Feinsum op het Jabikspaad

Zaterdag 6 juli 2019
Vlaamse pelgrim op het Jabikspaad over de Hyltsjebrêge van FeinsumOver It Kanael
Bij de Hyltsjebrêge zijn twee jongens aan het spelen met een bootje, op de houten vissteiger bij het Feinsumer Flinterplein.
Een vrouw met een grote blauwe rugzak komt aanlopen over de Hege Hearewei, vanuit de Hallumerhoek, over het Jabikspaad, richting Stiens. Ze praat even met de jongens die hun bootje uit It Kanael willen tillen.
Daarna wandelt ze naar ons huis, en nodigen we haar uit voor een rustpauze, voor een kopje koffie, om vervolgens ook een stempel van onze Refugio Ultreia Feinsum in haar pelgrimspaspoort te zetten.

Spartaanse dijkwandeling
Het is de Vlaamse pelgrim Lieve, afkomstig uit Antwerpen. Ze is vanmorgen haar pelgrimstocht begonnen in Sint-Jacobiparochie, vanuit de Jacobshoeve nabij De Groate Kerk, de startplaats voor de pelgrimstocht richting het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.
Vanuit Sint-Jacobiparochie ging het vanmorgen over de oostroute van het Jabikspaad naar de Friese Waddenzeedijk, om dan via Zwarte Haan over de zeedijk naar het Noorderleeg te lopen. Dat traject bleek een lastig deel van de route te zijn, want ze moest daar laveren tussen de schapenkeutels in het gras op de dijk, en bovendien waaide het hard, en regende het onophoudelijk.
Maar vanaf het Noorderleeg en Nieuwe Bildtzijl weer landinwaarts lopend was het aangenaam dat in Oude Bildtzijl dan toch de eerste horecagelegenheid was om op aangename wijze te rusten, en om wat te eten en te drinken.

Mooie pelgrimsverhalen
Lieve haar route ging daarna verder over het Jabikspaad, om vanuit de Hallumerhoek over de Hege Hearewei naar Feinsum te wandelen. Inmiddels was het al droog geworden en met de wind in de rug ging dat al een stuk gemakkelijker.
Tijdens haar pauze bij ons thuis komen al snel haar verhalen naar boven van de pelgrimsroutes die Lieve al heeft gelopen. Mooie verhalen over evenzo mooie herinneringen van al weer zo'n gelukkige pelgrim op Europese pelgrimswegen.

Bon Chemin
Na een uurtje is het tijd om weer afscheid te nemen, want deze moedige Belgische pelgrim moet nog even door naar Stiens, waar ze haar Bed & Breakfast-accommodatie heeft gereserveerd. We nemen afscheid en wensen haar een goede pelgrimstocht.
Over de Hyltsjebrêge verlaat ze Feinsum, om over de Hege Hearewei de laatste twee kilometers van de etappe van vandaag te lopen. Morgen staat voor haar de Jabikspaad-route van Stiens naar Leeuwarden in de planning, over een mooie route via de dorpen Britsum, Koarnjum en Jelsum, om dan de stad Leeuwarden te doorkruisen, onder andere langs de Jacobijnerkerk en over de Sint-Jacobsputdeksel in de Leeuwarder Sint-Jacobsstraat.
Lieve, we wensen je een 'Bon Chemin!'

Geen opmerkingen: