zondag 7 juli 2019

High Five bij Campingdienst op De Blijer Wadden

Zondag 7 juli 2019
Campingdienst in de loods van camping de Blijer Wadden in BlijeTop Five
De Protestantse Gemeenten van Blije en van Reitsum - de Flieterpen (Ginnum, Jannum, Reitsum, Lichtaard) - organiseren vandaag gezamenlijk een Campingdienst op Camping 'De Blijer Wadden', gelegen tussen de genoemde dorpen. Deze bijzondere viering wordt gehouden in de grote loods, die in de wintermaanden wordt gebruikt voor het stallen van o.a. caravans, boten en campers.
Een commissie van beide kerkelijke gemeenten heeft deze ochtenddienst voorbereid, en een groep kinderen van deze dorpen is enige tijd geleden al huis-aan-huis gegaan om de inwoners van deze dorpen te vragen wat voor hen het meest populaire bijbelverhaal is. De Top 5 van die bijbelverhalen staat vandaag centraal in deze campingdienst.

High Five
Wegens plotselinge ziekte van de mede-organiserende predikant Anne Elverdink, moest worden gezocht naar een geschikte vervangende voorganger, die gelukkig werd gevonden in Johan Helfferich, de kerkelijk werker van de naburige Protestantse Gemeente van Hallum, die deze speciale dienst blijmoedig leidt. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.
En met medewerking van de al enkele jaren bestaande stevige rockband RENDAQ is ook de muzikale begeleiding en inbreng super geregeld. De bandleden - afkomstig uit deze regio - zijn de uitdaging aangegaan om vandaag de muziek te verzorgen, en zij hebben hard moeten oefenen om een ander repertoire in een andere setting te spelen, maar ze doen het vandaag wel, en ze doen het goed.
Het thema van deze campingdienst is 'Geef me d'r vijf', ofwel: 'High Five'.Parkeerders & kampeerders
Als Durkje en ik vanuit Farebuorren camping De Blijer Wadden naderen, zien we van alle kanten fietsers, scootmobielers en auto's de camping naderen. Het campingparkeerterrein is al vol, dus het is beslist geen overbodige luxe om alle overige auto's te parkeren in het weiland dat door een plaatselijke boer beschikbaar werd gesteld als parkeerterrein.
De bezoekers komen van alle kanten met hun stoelen in de hand naar de loods, waar ze de stoelen een plek geven, om vervolgens te genieten van de thee en koffie met cake als welkom.
Om 11:00 uur begint de ochtendviering in een volle loods, die grotendeels gevuld is met belangstellenden uit de wijde omgeving en ook met kampeerders van deze camping. We ontmoeten bijvoorbeeld een echtpaar uit Biddinghuizen, dat sinds afgelopen donderdag kampeert op deze mooie Friese camping.

Samen zingen
Voorafgaand aan de dienst zingen we het lied '10.000 redenen tot dankbaarheid'.
De voorganger heet daarna iedereen welkom, en roept ons op om in kleine kring rondom ons elkaar de hand te schudden om elkaar een goede dienst te wensen, en om elkaar vervolgens - geheel passend bij het thema - een 'High Five' te geven.
Daarna zingen we het lied 'Samen in de naam van Jezus' en gaan we met elkaar in gebed.
Voorganger Johan Helfferich vertelt dat vanmorgen de vijf in deze regio meest favoriete bijbelverhalen de revue zullen passeren. Elke serie begint met een bijbellezing (A), waarbij de voorganger een korte toelichting op dat bijbelverhaal geeft (B), waarna de band Rendaq een bijpassende song speelt en zingt (C).

Dan volgt die Top 5:

1.
A. David en Goliath
B. In dit verhaal gaat David (evenals Jezus dat later deed) de strijd aan tegen het kwaad in de wereld. De vraag aan ons is of wij God eigenlijk wel betrekken bij alle kleine en bij alle reusachtige problemen in ons leven, en of wij die strijd wel aandurven.
C. Rendaq zingt 'Stand by me', van Ben E. King: "Whenever you're in trouble, won't you stand by me. Oh stand by me, won't you stand by".

2.
A. De Ark van Noach
B. In hoeverre is Noach zijn wereld ook onze wereld? Ga aan de slag in de wereld. Iedereen mag er zijn: "Ik wol net yn in gespreksgroep, mar ik wol wol wat dwaan yn tsjerke, jou my mar in hammer".
C. Rendaq zingt 'It's a beautiful day' van U2: "You thought you'd found a friend to take you out of this place. Someone you could lend a hand in return for grace. Touch me, take me to that other place. Teach me, I know I'm not a hopeless case. See the bird with a leaf in her mouth. After de flood all the colors came out.".

3.
A. De Verloren Zoon
B. Voorganger Helfferich wijst ons op het beroemde boek 'Eindelijk thuis' van Henri Nouwen, wijzend op het schilderij van de Verloren Zoon van Rembrandt: een ontroerend beeld, die menselijke uitdrukking van God als de Vader, met zowel een vaderhand als een moederhand; over een vader die altijd blijft hopen dat zijn kind terug zal komen. "Laat je kennen door die God, die zegt: "Kom maar, jij bent mijn geliefde zoon/dochter"."
C. Rendaq zingt: 'Fortunate Son' van Creedence Clearwater Revival: "It aint me, it aint me, I aint no fortunate son, no nono".

4.
A. Simson
B. Simson lijkt die onoverwinnelijke sterke man, maar hij is ook kwetsbaar vanwege zijn zwakke plek. Waar zit onze achilleshiel? Kennen wij onze eigen kwetsbaarheid? Roep vanuit je eigen kwetsbaarheid om hulp; kom tot inkeer, en zie dan Gods liefde. Keer terug naar God: "Kom tot Mij: allen die vermoeid zijn." 
C. Rendaq zingt 'The Cave' van Mumford and Son: "And I will change my ways. I'll know my name as it's called again".

5.
A. Geboorte van Jezus
B. Dit is het verhaal van God, die naar ons toe komt. De vraag is: waar staan wij in dit verhaal? 
C. Rendaq zingt 'The one I love' van R.E.M.: "This one goes out to the one I love".

De weg ten leven
Deze vijf Top-verhalen vragen van ons een stap in ons leven te zetten, om een nieuwe weg - ten leven - te gaan. Jezus nodigt ons daartoe uit. Wij mogen onze kwetsbaarheid daarin laten zien, en weten dat Jezus die weg ten leven is.
De kwetsbaarheden en onze afhankelijkheden komen ook naar voren als voorganger Johan Helfferich aan de aanwezigen vraagt naar suggesties voor de voorbeden. De kwetsbaren in onze regio worden meegenomen in de gebeden, die door de voorganger vervolgens worden uitgesproken.
Tijdens de collecte zingt de band de song 'Crazy litte things called love', van Queen. Deze collecte, waarvan de opbrengst is bestemd voor de Stichting Opkikker, levert vanmorgen zo'n € 600,- op.
Voordat iedereen de zegen mee krijgt, zingen we met zijn allen onder begeleiding van Rendaq het lied 'De kracht van Uw liefde'. 
Daarna is er soep met broodjes, en is er binnen en buiten volop gelegenheid om nog gezellig met elkaar na te praten. De kinderen genieten van het springkussen dat is opgesteld op de camping.

Klaar voor de aanval op Goliath

Goliath versus de kinderen
Maar, voordat het zover is, krijgt de grote groep kinderen in de loods nog de gelegenheid om - net als David - ten strijde te trekken tegen een immense Goliath, die als reus staat afgebeeld op een linnen doek aan de hoge muur van de lood. Met dikke papierproppen gaan zij die grote reus aanvallen, wat aanvankelijk een hopeloze strijd lijkt; maar als alle kinderen met vereende krachten Goliath met hun papierproppen bekogelen, valt die grote reus onder gejuich en applaus op de grond.


Geen opmerkingen: