zaterdag 29 juni 2019

Teamdag 2019 in Rijs

Donderdag 27 juni 2019
Lelijke Eendjes klaar voor de start

Complex en ingewikkeld
In deze overgangsperiode van collegejaar naar zomervakantie hebben we als collega's van de Bestuursstaf van NHL Stenden Hogeschool vandaag onze jaarlijkse Teamdag in het Friese Rijs en omgeving.
Voor het ochtendprogramma hebben we dr. Govert Geldof uit Tzum uitgenodigd om voor ons een presentatie te verzorgen over zijn in januari 2019 gepubliceerde boek over 'Complexiteit en de waarde van praktijkkennis'.
We luisteren eerst een uur naar de toespraak van Govert, handelend over begrippen zoals complexiteit, ingewikkeld, praktijkkennis. Zijn presentatie is - waar dat goed past - toegespitst op een casus uit onze eigen werkpraktijk binnen de hogeschool.

Paradoxen en toegevoegde waarde
Na de koffiepauze gaan we plenair in een groepsgesprek met elkaar in dialoog over het praktijkvraagstuk waar de meesten van ons team in hun werkpraktijk mee te maken hebben. We doen dat aan de hand van een inventarisatie, waarbij we ons afvragen wat van deze casus nu 'complex', en wat hiervan 'ingewikkeld' is. Aan het eind van dit ruim een uur durend groepsgesprek gaan we onder leiding van Govert Geldof concluderend onderzoeken waar de geïnventariseerde ingewikkeldheden toegevoegde waarde hebben in de complexiteit van onze werkpraktijk, en waar we paradoxen identificeren die al dan niet bijdragen aan het goed om gaan met die complexiteit van ons werk als Bestuursstaf.

Eendjes en BBQ
Na de lunch wandelen we van Hotel Jans het dorp Rijs uit, om vlak buiten de bebouwde kom ons te melden bij een verhuurder van zogenoemde 'Lelijke Eendjes'. We krijgen een korte rij-instructie voor de Deux Chevaux (2CV) en een routekaart van de dorpjes en Elfstedenstadjes, die we hier in Súdwest-Fryslân zouden kunnen bezoeken in deze kleurrijke en opvallende oldtimers.
Met de brullende motoren van deze oude Citroëns verlaten we in subgroepen het erf, om dan voor de rest van de middag een tourrit te maken door en nabij het Friese Gaasterland.
Rond 17:00 uur leveren alle groepen hun 'Eendje' in, en wandelen we gezamenlijk weer terug naar Hotel Jans in Rijs, waar we de rest van de dag vanavond genieten van een barbecue op het zonovergoten terras aan de achterzijde van dit hotel.

Geen opmerkingen: